EAST MAG

Bežkovanie – zimný šport, ktorému prepadnete aj vy

bežkovanie

Snehová nádielka dorazila aj túto zimu, ktorú spoločnosť prežíva v lockdowne a na home office. Obmedzený pohyb si však môžeme nahradiť voľným pohybom v prírode v rámci okresu. Keďže lyžiarske strediská tento rok asi už svoje vleky nespustia, do poredia sa dostáva iný, čoraz obľúbenejší zimný šport – bežkovanie.

Jeden z najzdravších športov: bežkovanie

Beh na lyžiach je aktivita, ktorá si vyžaduje výbavu a prírodu. Nemusíte teda za ňou cestovať na hory ani mimo okres.

Bežkovanie sa považuje za jeden z najzdravších športov, akému sa môžete venovať. Najčastejší štýl je tzv. klasický, pri ktorom bežkujete po vyfrézovanej stope, prípadne tvoríte vlastné stopy. Ide zároveň aj o odporúčaný spôsob pre všetkých začiatočníkov. Pohybujete pri ňom bežkami paralelne, lyže sa kĺžu jedna po druhej.

bežkovanie Slovensko

Dôvody, prečo začať bežkovať

  1. Cvičí celé telo – pri bežkovaní sa do pohybu zapája celý organizmus, pracujú všetky kĺby (od nôh cez paže až po trup)
  2. Bez záťaže na kĺby – na bežkách využívate prirodzené pohyby ľudského tela, tým, že sa kĺžete, nedochádza k žiadnym nárazom či odporu, vďaka čomu sú kĺby nenamáhané a bez záťaže. Navyše pri bežkovaní hrozí veľmi nízke riziko zranenia
  3. Psychohygiena – na bežkách sa vyberiete do prírody, mimo ruchu mesta, môžete si užívať ticho a oddýchnuť si od pracovných povinností – dáte zabrať telu a nie hlave
  4. Lepší spánok – po fyzickej aktivite je telo skôr unavené a potrebuje oddych, takže sa prípadnej nespavosti zbavíte ako nič
  5. Predchádzanie infarktu – pri bežkovaní sa okysličuje celé telo, čo pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém
  6. Zdravý životný štýl – všetky spomenuté dôvody smerujú k tomu, prečo je vlastne dobré hýbať sa aj v zime
  7. Nízkonákladový šport – šetrných ľudí poteší, že bežkovanie si síce vyžaduje vstupnú investíciu v podobe nákupu športového vybavenie, no neskôr už nemusíte platiť žiadne skipassy

Stúpa záujem o bežkovanie?

S bežkami môžete začať v každom veku. Pri výbere vybavenia si nechajte poradiť od odborníkov.

Pre rekreačných bežkárov odporúčame lyže so šupinami – nahrádzajú vosk a lyžiarovi tak odpadá starosť o voskovanie, ktoré je v mnohých prípadoch komplikované. Vďaka tomu sú bežky dostupnejšie pre všetkých. Najnovšou možnosťou sú aj šlapacie pásy, ktorými sú vybavené napríklad aj lyže R-SKIN. Zabezpečujú aj účinný odraz a lepší sklz lyže,” priblížil Peter Orság z tímu Rossignol Slovensko. 

Záujem o individuálne zimné športovanie sa podľa neho v aktuálnej pandemickej situácii zvýšil.

Bežkársky sortiment je v posledných týždňoch najviac vyhľadávaný. Naši zákazníci majú záujem najmä o celé komplety pre seba aj deti. Pozitívne je, že veľa začiatočníkov sa u nás informuje ohľadom jednotlivých štýlov bežkovania a my sa im snažíme vybrať výstroj šitý na mieru. Berieme do úvahy trate a možnosti, ktoré majú vo svojom okrese/okolí a samozrejme, aj ich individuálne požiadavky. Rovnako je záujem aj o funkčné oblečenie a doplnky na bežky. Je potrebné dodať, že sa tešíme zvýšenému záujmu aj o splitboarding,” hodnotí Peter Orság.

bezkovanie

Obľúbené bežkárske trate v okolí Košíc 

V okolí metropoly východu je množstvo trás, ktoré ponúkajú výborné podmienky pre tento šport. Medzi najvyhľadávanejšie patrí bežkárska stopa z Jahodnej na Kojšovskú hoľu. Priamo v meste si zas môžete zabežkovať v Lesoparku Furča na 7-kilometrovej trase. 

Ak hľadáte nový zimný šport, objavte v našom článku skitouring.

Pôvodný článok vydaný 10. januára 2019, aktualizovaný 15. januára 2021.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 4