EAST MAG
Pán prsteňov

Kvíz: Si aj ty Pán Prsteňov?

Pán prsteňov je filmová trilógia režírovaná Petrom Jacksonom. Scenár vychádza z knižnej predlohy od J. R. R. Tolkiena. Pozostáva z troch filmov – Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (2001), Pán prsteňov: Dve veže (2002) a Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003).

Táto filmová sága je považovaná za jeden z najväčších a najambicióznejších filmových počinov, ktorého rozpočet sa vyšplhal na 281 miliónov amerických dolárov. Celý projekt trval osem rokov, pričom nakrúcanie všetkých troch častí sa dialo súčasne. Každý film zo série bol vydaný na DVD aj v rozšírenej verzii rok po kinopremiére.

REKLAMA

Si fanúšik trilógie Pán prsteňov? Otestuj sa v našom kvíze!

V roku 1954 prvýkrát vyšla 1. časť kultovej fantasy ságy. Preklad do slovenčiny trval o trošku dlhšie. V ktorom roku sme si mohli ságu prečítať v slovenskom jazyku prvýkrát?

Correct! Wrong!

Preklad Pána prsteňov je (a pravdepodobne aj vždy bude) veľmi citlivou záležitosťou vyvolávajúcou rozporuplné reakcie. Uvedomoval si to aj samotný profesor Tolkien, a tak už po vydaní prvých prekladov do švédčiny a holandčiny napísal príručku pre prekladateľov jeho diela.

Len jeden prsteň vládol všetkým. Koľko ich teda bolo dohromady?

pan prstenov
Correct! Wrong!

Tri prstene dostali elfskí králi, sedem páni trpaslíci, deväť mužov z ľudí a jeden veľprsteň dostal Pán tmy na tróne z plamena. Suma sumarum = 20.

V snímke Spoločenstvo prsteňa zomrel bojovník Boromir, ktorý zachránil dve postavy. Ktoré to boli?

pan prstenov boromir
Correct! Wrong!

Bol smrteľne zranený, keď bránil pri útoku škretov dvoch hobbitov, Chicha a Pipina.

Čím sa živil Sam predtým, než šiel na výpravu?

pan prstenov sam
Correct! Wrong!

Žil od narodenia v Kraji a robil záhradníka Frodovi. V knihe sa tiež dozviete, že bol od Froda o 12 rokov mladší. Jeho vykanie Frodovi tak malo viac dôvodov.

Kde sa natáčal Kraj aj všetky ďalšie scenérie z celej trilógie filmu Pán prsteňov?

pan prstenov film
Correct! Wrong!

Všetky scenérie z celej trilógie sa natáčali na Novom Zélande. Od vrcholov a lesov až po hory a poľnohospodársku pôdu trvalo filmárom 4 roky, kým sa vydali na každé miesto a vytvorili svet Stredozeme.

Na ktorom mieste sa prvýkrát stretol Frodo s Aragornom?

pan prstenov aragorn
Correct! Wrong!

Frodo sa s Aragornom, alebo v tej chvíli taktiež Chodcom, stretol v hostinci U skákavého poníka, kde všetkým hobbitom zachránil život.

Koľko členov malo Spoločenstvo prsteňa?

pan prstenov spolocenstvo prstena
Correct! Wrong!

Členmi Spoločenstva boli Gandalf, Aragorn, Boromir z Gondoru, Legolas z Temnolesa, Gimli z Ereboru a Frodovi priatelia Sam, Chicho a Pippin.

Ktorý film zo sveta Pána prsteňov má na konte najviac nominácií na Oscara?

pan prstenov navrat krala
Correct! Wrong!

Trilógia bola nevídaným finančným úspechom, vďaka čomu sa jej celkový zárobok zaradil medzi najviac ziskové filmové série. Filmy priaznivo hodnotila aj kritika a z 30 nominácií na Oscara získali filmy 17 zlatých sošiek. Záverečný film trilógie získal všetkých 11 nominácií, čím sa vyrovnal najúspešnejším filmom filmovej histórie: Ben-Hur (z 12 nominácií) a Titanic (zo 14 nominácií). Trilógii sa dostalo uznanie aj pre inovatívne špeciálne a vizuálne efekty.

V Spoločenstve Prsteňa dal Bilbo Frodovi mocný meč s názvom Žihadlo. Táto jedinečná zbraň má magickú schopnosť žiariť na modro, keď sú nablízku...?

Correct! Wrong!

Pred odchodom z Elrondovho domu dal Bilbo Frodovi Žihadlo a svoju košeľu z mithrilu, aby ho chránila na nebezpečnej ceste k Hore osudu.

Gloch/Glum zostáva jednou z najznámejších postáv zo Stredozeme. Aké bolo jeho hobitie meno predtým, ako sa stal Glumom?

pan prstenov smeagel
Correct! Wrong!

Asi v roku 2463 Tretieho veku si Sméagol (Glum) s priateľom menom Déagol vyrazili na člne ku Kosatcovým poliam a lovili ryby. Zabrala veľká a strhla Déagola pod vodu, ten pri dne uvidel niečo trblietavé, hrabol po tom a získal prsteň. Sméagol ho ale pozoroval, zatúžil po jeho náleze a keď mu ho priateľ nechcel dať, zabil ho. Neviditeľnosť, ktorú prsteň požičiaval, potom užíval ku zlomyseľnosť a špehovanie druhých, až sa stal neobľúbeným, bol nazvaný Glumom a bába rodu ho vyhnala. Schoval sa do jaskýň pod horami a tam mocou Prsteňa žil neprirodzene dlho po viac ako 500 rokov a zmenil sa na nepoznanie.

Aký názov niesla mordorská veža s Okom Saurona?

pan prstenov oko
Correct! Wrong!

Barad-dûr držala pohromade temná mágia a bola najväčšou pevnosťou v Stredozemi svojej doby. Pôvodne bola postavená v druhom veku, padla po Sauronovej porážke vo Vojne poslednej aliancie, ale keďže prsteň nebol zničený, jej základy zostali pevné. Sauron dal Barad-dûr prestavať počas tretieho veku, keď získal späť svoju moc, ale veža bola navždy zničená bezprostredne po zničení prsteňa, pretože bola skonštruovaná a držaná pohromade pomocou jeho temnej mágie.

Koľko mesiacov uplynulo medzi odchodom hobitov z ich domoviny a návratom späť?

pan prstenov hobbiti
Correct! Wrong!

Od prvých krokov z Kraja až po vytúžený opätovný návrat domov prešlo 13 mesiacov.

Ktoré z týchto postáv prežili?

pan prstenov

Please select 3 correct answers

Elrond
Faramir
Théodred
Isildur
Eomér
Correct! Wrong!

Ak ste zaškrtli Elronda, Éomera a Faramira, mali ste pravdu. Aj keď Faramir mal vďaka svojmu otcovi na mále...

O akých bájnych stvoreniach Gandalf hovorí, že sú najstaršími živými tvormi, ktoré stále kráčajú po Stredozemi?

pan prstenov enti
Correct! Wrong!

Enti boli vytvorení ako ochrancovia rastlín, ktoré sa na rozdiel od zvierat nemali možnosť brániť proti nebezpečenstvu.

Kto vlastne zničil prsteň?

pan prstenov
Correct! Wrong!

Ak ste si dobre pamätali, do lávy padol Glum aj s prsteňom.

KVÍZ: Pán prsteňov
Slabota! 🙁

pan prstenov sam

Aj keď to síce trošku potrvá, mal/mala by si si Pána prsteňov pozrieť ešte aspoň 2-3 krát!
Priemer! :/

aragorn

Síce to nie je ten najhorší výsledok, ale určite je čas si pozrieť celú trilógiu ešte raz! 🙂
Perfiš!

hobbiti

Skvelý výsledok! Pána prsteňov máš naozaj napozeraného 🙂

A to nie je všetko! Vedeli ste, že?..

  • Už nebohý Christopher Lee (Saruman) bol jediným hercom z filmovej série, ktorý sa stretol s autorom kníh J. R. R. Tolkienom.
  • Všetci členovia Spoločenstva prsteňa si nechali vytetovať v elfštite číslo 9, čo je aj počet členov Spoločenstva. Tetovanie však majú len 8 herci z deviatich, pretože John Rhys-Davis, ktorý si zahral Gilmiho, sa v tetovacom štúdiu nechal nahradiť svojím kaskadérom.
  • Dcéru Sama v poslednej časti trilógie – Návrat kráľa – hrala jeho skutočná dcéra Alexandra.
pán prsteňov sam
  • Inšpiráciu pri písaní Tolkien čerpal z vojny, ktorou si sám prešiel. Postava udatného Sama (Sean Astin) bola obrazom anglického radového vojaka a vojenských sluhov, ktorých Tolkien spoznal vo vojne.
  • Pre trilógiu bolo vyrobených 48 000 kusov brnenia, 500 kuší, 10 000 šípov, 1 800 párov hobitích nôh, nespočetné množstvo hláv, uší, nosov a k tomu všetkému ešte 19-tisíc kusov kostýmových odevov.
  • Viggo Mortensen (Aragorn) robil všetky kaskadérske kúsky počas natáčania sám a používal meč z pravej ocele.
  • Scénu The Battle of Helm’s Deep točili 4 mesiace a vždy točili iba v noci.

Neprešla ťa chuť testovať svoje vedomosti? Tak potom skoč do našej rubriky Kvízy, kde nájdeš široké možnosti na overenie svojich vedomostí z rôznych oblastí.

komentáre 2