EAST MAG
pracujuca mama

Ako skĺbiť (ne)skĺbiteľné: pracujúca mama

Vždy som niekde vo svojich predstavách vedela, že môj život dokáže naplniť mnoho vecí. Mám rada voľnosť, dobrodružstvá aj adrenalín. K tomu všetkému potrebujem aj dávku istoty. Tá prišla až rokmi, keď sme si založili rodinu. Odvtedy viem, že keď sa vrátim domov, stále je tu niekto, kto sa na mňa bude bezhranične tešiť a usmievať. A to mi vskutku robí deň a život krajší. Som však aj tvor neposedný a k tomu, aby som sa cítila „kompletná”, potrebujem sústrediť svoju energiu aj na ďalšie aktivity. Aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla, že budem pracujúca mama a pracovať aj popri deťoch.

Netvrdím, že je to ľahké. Ale, čo je? Prednedávnom som sa zamýšľala nad tým, ako sa cítim v role pracujúcej mamy. Sú dni, kedy si vyčítam, že čas, ktorý trávim za PC, by som mohla venovať deťom. Je to hlavne vďaka okoliu, ktoré nedokáže pochopiť, že si deň dokážem naplánovať. Ak ma niečomu materstvo po pracovnej stránke naučilo, tak je to time manažment, plánovanie a maximálne sústredenie. Vytvorila som si rutinu, ktorá mi pomáha stíhať všetko tak, aby boli deti šťastné, práca hotová a mama „kompletná”. 

Aj keď mienim, život mení…

Donedávna som vstávala skoro ráno. Veľmi skoro. V čase, kedy sa mnohí prebúdzajú, som zvykla mať pol dňa za sebou, vyriešené maily aj prioritnú prácu. Ale ako to už s deťmi býva, rutina sa musela zmeniť. Mladšej idú zuby. K tomu sa pridružila nespavosť, a tak momentálne fungujem presne naopak. Pracujem v noci. Utešujem sa tým, že som predsa flexibilná. Obľúbená vlastnosť vyhľadávaná recruitermi. Napriek všetkému mi to takto vyhovuje.

Využívam čas, keď deti spia, aby som si pripravila celú operatívu. Cez deň vyriešim veci, ktoré nedokážem v noci, ale to mi nezaberie viac ako hodinu telefonovania, počas poobedného spánku, samozrejme. A tak sa sama seba pýtam: prečo mi stále dokáže okolie navodiť pocit neistoty? Pocit, či som a budem dobrá mama?

Nie som v tom sama

Posledný mesiac sa ku mne dostáva viacero podobných príbehov. Mama v práci, zneistená okolím. Ak by sme žili v ideálnom svete, vedeli by sme, že schopnosť empatie je veľmi cenná vlastnosť. Obzvlášť v týchto časoch. 

Okrem toho majú mamy skvelé vlastnosti, ktoré sú v dnešnom svete cenené:

  • vedia si prácu výborne načasovať
  • vedia si stanoviť priority
  • vedia vyriešiť väčšinu prekážok
  • vedia sa motivovať
  • vedia zvládať krízové momenty
  • vedia byť produktívne

Takto by som mohla ešte chvíľku pokračovať. Chcem tým však povedať, že nepotrebujeme, aby ste nás chválili. Ani velebili. Stačí nás chcieť pochopiť. Občas sa možno opýtať, ako sa majú deti, keďže už väčšina z vás pozná home office a jeho úskalia s deťmi za chrbtom.

Takže, hor sa do práce! A najbližšie bez výčitiek. Veď všetci sa snažíme robiť všetko pre to, aby sme boli šťastní my aj naše rodiny – aj každá pracujúca mama. A popritom zostaňme kompletní.

K januárovej téme materstva a práce si prečítajte náš článok o práci na diaľku pre ženy alebo názory matiek na túto tému, ktoré spracoval portál najmama.sk.

Miroslava Korytková

K písaniu som sa prirodzene dostala cez čítanie, ku ktorému ma od malička viedla moja mama. Ani po rokoch má táto vášeň neopustila a knihy držím v rukách denne. Rada sa rozprávam s inšpiratívnymi ľuďmi a rovnako rada o nich píšem. Mám rada rýchlu, dynamickú prácu, ktorú mi redakcia Index Magu denne prináša.

Šéfredaktorka Index Mag.
miroslava@indexmag.sk

komentáre 3