EAST MAG
facerehab inovacie

6 inovácií v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktoré sledovať v roku 2021

V roku 2020 podporila organizácia EIT Health viac než 120 startupov v rozvíjajúcich sa európskych regiónoch, medzi nimi aj zo Slovenska. Tieto produkty a inovácie môžu mať veľký vplyv na budúcnosť lekárskej vedy a zdravotnej starostlivosti.

Čoraz disruptívne riešenia vznikajú v regiónoch, kde dochádza (podľa hodnotenia európskych inovácií European Innovation Scoreboard) k väčšiemu pokroku v oblasti inovácií. Príkladom je startup FaceRehab, ktorý vznikol v Košiciach na Innovation Day 2019.

REKLAMA

Inovácie z oblasti zdravotnej starostlivosti

EIT Health predstavuje 6 inovácií, ktoré môžu transformovať zdravotnú starostlivosť a biotechnológiu v Európe v nadchádzajúcich rokoch.

1. Inovatívna liečba tvárovej paralýzy zo Slovenska

Slovenský startup FaceRehab, ktorý sa umiestnil na druhom mieste súťaže EIT Health InnoStars Awards v roku 2020, sa sústredí na inovatívnu liečbu tvárovej paralýzy, ktorá sa v súčasnosti v zdravotníckom sektore zanedbáva. Po terapeutickom cvičení, ktoré je vykonávané pod dohľadom lekára nasleduje to domáce. Je nevyhnutné pokračovať v cvičení aj v domácom prostredí – vykonávať tzv. gymnastiku tváre.

Doteraz nebolo možné nijakým spôsobom zapisovať údaje a takmer v každom prípade dochádzalo k tvorbe synkinézy. Skúsenosti ďalej poukazujú na to, že pozerať sa do zrkadla a sledovať dané postihnutie môže u pacientov viesť k depresii. Spoločnosť FaceRehab ponúka riešenie, ktoré sleduje pohyby tváre pacienta a zapisuje údaje o progrese s použitím mobilnej aplikácie a hĺbkovej kamery, ktorá vytvára 3D obraz modelu tváre.

facerehab inovacie

2. Revolúcia v klinickom skúšaní môže urýchliť liečbu Alzheimerovej choroby

Skríning pacientov s Alzheimerovou chorobou je finančne nákladný a dlhý proces. Úsporou 40 % z celkových nákladov na skríning a 70 % času vynaloženého na skríning pacientov pomôže portugalský tím iLof rýchlejšie nájsť liek na toto ochorenie.

Tento startup bol vytvorený pomocou programu 2019 EIT Health Wild Card a bol víťazom ocenenia EIT Jumpstarter 2019. So svojím finančne nenáročným a neinvazívnym riešením stratifikácie pacientov s Alzheimerovou chorobou na klinické skúšanie môže urýchliť liečbu pacientov.

3. Virtuálny asistent, ktorý zvyšuje zaangažovanie pacienta

PatchAI: Cieľom tejto talianskej spoločnosti je transformovať klinický výskum s empatickým virtuálnym asistentom, ktorý funguje na základe umelej inteligencie. Účelom je zaangažovať pacientov zapojených do klinických skúšaní a ustavične ich informovať a podporovať zameraním sa na nich a na ich potreby.

Tento tím vyhral v roku 2019 v ocenení InnoStars Awards 25 000 eur a odborné vedenie a získal ďalšiu podporu 10 000 eur, keď vyhral tretiu cenu v tohtoročnej súťaži EIT Health Catapult.

4. Bezpečná ochrana pred UV žiarením, ktorá je 100 % ekologická

Poľský startup UVera je skvelým príkladom podpory startupu pomocou EIT Health InnoStars: v roku 2019 získal ocenenie InnoStars Awards a tento rok je víťazom kategórie Biotech ocenenia Alex Casta Audience Award v programe Catapult. Vďaka svojmu uznaniu bude názov spoločnosti UVera zobrazený na veži Nasdaq Tower v New Yorku. Tento tím ponúka riešenie pre znečistenie opaľovacími krémami, čo je celosvetový a vážnejší problém, než si možno myslíme. Spoločnosť UVera vytvorila ochranu pred UV žiarením z prírodných mikroorganizmov, ktorá dokáže neprepúšťať celé spektrum UV lúčov bez akýchkoľvek chemických látok.

5. Skríning srdca za 5 minút

Litovský startupLigence, výherca druhého miesta ocenenia EIT Jumpstarter v roku 2019získal financovanie, znalostnú podporu, príležitosti vytvárať siete a obchodné plánovanie a rozvoj a jeho inovácie mu pomohli získať prvú cenu v ocenení InnoStars Awards 2020. Tento tím používa technológiu hlbokého učenia a vytvoril softvér, ktorý dokáže robiť automatickú segmentáciu anatomických vlastností srdca a funkčné posúdenie a vyhotoviť štruktúrovanú správu pre lekára. Toto je nákladovo efektívnejší a presnejší spôsob diagnostiky ochorení a riadenia liečby, ktorý je mimoriadne dôležitý najmä v období pandémie COVIDu.

6. Podpora ľudí, ktorí prekonali infarkt, zameraná na zjednodušenie ich života

PhoenixOrthosis, výherca tretieho miesta v ocenení EIT Health InnoStars Awards z Maďarska zvyšuje účinnosť procesu rehabilitácie ľudí, ktorí prekonali infarkt. Riešením tejto spoločnosti je aktívna ortéza na kŕče v prstoch, ktorá využíva prevratné technológie a vďaka nim čiastočne obnovuje stratenú funkciu otvárania. Cieľom tímu je skrátiť čas potrebný na prinavrátenie čo najvyššej kvality každodenných činností. Je to 100 % prispôsobené úzke zariadenie navrhnuté tak, aby kedykoľvek podporilo pacienta.

„V roku 2020 ovplyvnila pandémia koronavírusu život ľudí a krajiny Európy všetkými spôsobmi, no najviac sa dotkla hospodárstva a zdravotníctva. Tento rok dokázal viac než ktorýkoľvek iný rok, že Európa potrebuje systémy zdravotnej starostlivosti, ktoré sú stabilné, schopné rýchlo sa prispôsobovať rýchlo sa meniacemu prostrediu a sú pripravené na neočakávané situácie. V roku 2020 sme podporili viac než 120 nápadov a tímov zo strednej, z východnej a južnej Európy a poskytli sme im 2,3 milióna eur. Cieľom EIT Health je rozvíjať najlepšie nápady týkajúce sa zdravotnej starostlivosti, ktoré môžu prispieť k posilňovaniu systémov zdravotníctva a budovaniu udržateľnej ekonomiky v oblasti zdravia v Európe,“ povedal Tamás Békási, manažér pre zakladanie podnikov, výskumný a informačný systém v EIT Health InnoStars.

Do nových edícií programu EIT Health Catapult sa môžete registrovať do 16. marca 2021 tu.

Ak vás zaujímajú inovácie, pozrite si naše rozhovory so startupmi.


tlačová správa

Pridajte komentár