EAST MAG
súťaž

Tisíce Slovákov naleteli na falošnú súťaž o záhradný dom

Určite ste sa už zapojili na Facebooku do nejakej súťaže. Či ste už chceli vyhrať pobyt, alebo produkt, ktorý ponúkal nejaký eshop. Veď za jeden like na súťaž možno vyhrať niečo zadarmo. Niekedy to tak však nie je a treba sa mať na pozore.

V poslednom čase sa totiž na najpoužívanejšej sociálnej sieti rozmohli okrem konšpirácií aj podvodné súťaže, ktoré ponúkajú napríklad auto či drahé dovolenky. 

REKLAMA

Najnovšie sa do takej súťaže o záhradný dom zapojilo neskutočné množstvo Slovákov. Komentovalo ju skoro 30-tisíc ľudí a zdieľalo až 39-tisíc používateľov. Polícia Slovenskej republiky však upozorňuje, že ide o podvod. Táto súťaž bola uverejnená na stránke, ktoré bola na Facebooku založená len pred niekoľkými dňami. 

Súťaž: Za zdieľanie a like záhradný dom 

Podmienky súťaže boli v tomto prípade veľmi jednoduché. Za zdieľanie súťažného postu, jeho komentovanie a lajkovanie sľubujú podvodníci záhradný dom. Výherca má byť vyžrebovaný už 30. januára. 

Stránka Polícia Slovenskej republiky v príspevku upozorňuje aj na podvod, ktorý sa konal v uplynulých rokoch, keď podvodníci vyberali zo zapojených ľudí náhodných výhercov, od ktorých potom žiadali osobné údaje či čísla bankových kariet. Tie potom zneužili. 

Stále platí staré známe „dôveruj, ale preveruj” a v tejto dobe to platí dvojnásobne. Ak nechcete prísť o svoje peniaze či o svoju identitu a neviete súťaži odolať, pred zapojením si pre istotu preverte nasledujúce veci: 

  • založenie stránky (kedy bola stránka založená) 
  • overenie jej názvu – či sa stránka nevydáva za známu spoločnosť
  • štatút súťaže
  • podvodné súťaže majú často ukradnutý obrázok z iných stránok a zdrojov  
  • skontrolujte si konkrétne informácie o stránke alebo url adresu webu 
  • súťaž si vyžaduje zdieľanie alebo označovanie iných v komentári, čo v pravidlách o súťažiach na Facebooku nie je dovolené 
  • súťaž ponúka neprimerane drahú výhru 

Pre ďalšie zaujímavé čítanie, rozhovory a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár