EAST MAG
serialy sledovanie

Seriály roka 2020: 10 titulov, o ktorých by ste mali vedieť

Záver roka 2020 so sebou prináša, tak ako každý rok, priestor na rekapituláciu všetkého čo nám končiaci sa rok priniesol. Samozrejme, najväčšou zmenou v roku 2020 bola celosvetová pandémia, ktorá úplne zmenila naše fungovanie. Zavrela nás do našich domácností a tým nám poskytla priestor napríklad aj na sledovanie všetkého, čo máme na watchliste, no nikdy nebolo času. Aké seriály roka 2020 stojí za to pozrieť? Pripravili sme si pre vás prehľad desiatich, ktoré zarezonovali. Pozor, nie je to žiaden rebríček 🙂

Budeme radi, ak vás inšpirujeme k tomu, čo si pustiť najbližšie – väčšinu z nich si zvládnete celú pozrieť počas sviatočnej dovolenky.

REKLAMA

1.I know this much is true

I know this much is true, alebo v slovenskek verzii Bludné kruhy, je dramatickou minisériou, ktorá má 6 častí a je inšpirovaná knižnou predlohou. Hlavnú dvojúlohu si v seriáli zahral Mark Ruffalo – predstavuje jednovaječné dvojčatá a ich príbeh v rôznych etapách života.

2. The Queen’s Gambit

Miniséria mapujúca príbeh nadanej šachistky, ktorú hrá v dospelom živote Anya Taylor-Joy. Seriál si získal rekordné množstvo divákov a zároveň aj podporil záujem o šach. Mnoho divákov priznalo, že naozaj nečakali od seriálu, ktorý sa točí okolo šachu, takú drámu a schopnosť zaujať.

3. Tiger King

Televízny dokumentárny Tiger King, ktorý vyšiel začiatkom roka 2020 na streamovacej službe Netflix, sa stal kontroverzným a sledovaným takmer okamžite nielen pre osobu Joea Exotica, ale aj pre celú tému, ktorej sa seriál venuje – chov veľkých mačkovitých šeliem a biznis okolo nich.

4. Herec

Zaujímavým seriálovým minipočinom je s 3 dielmi koprodukčný seriál Herec, ktorý režíroval úspešný slovenský režisér Peter Bebjak. Dej sa odohráva v 50. rokoch minulého storočia a poukazuje na komunistickú realitu daných dní a možností – stať sa súčasťou režimu či proti nemu bojovať.

5. The Undoing

Seriál od HBO vyšiel v posledných mesiacoch roka a tiež patrí medzi tie diela, ktoré si ukrojili rekordnú sledovanosť. Možno za to môže aj herecké obsadenie – v hlavných úlohách 6 epizód je totiž Nicole Kidman a Hugh Grant. Inšpiráciu pre dramatickú zápletku a úplné prevrátenie života postáv našli tvorcovia v knižnej predlohe (v preklade Mala si to vedieť).

6. Unorthodox

Štvordielna miniséria odštartovala v období, kedy sa pandémia vo svete len začínala prejavovať, vďaka tomu stihla zaujať množstvo divákov doma. Samozrejme, zaujala aj témou, ktorú rozvíja – ortodoxnú židovskú komunitu a snahu žiť inak.

7. Money Heist / La casa de papel

Tento seriál síce premiéroval ešte v roku 2017, no veľkej obľube medzi divákmi sa teší naďalej, preto sme sa ho rozhodli pridať do výberu pe rok 2020 (plus v roku 2020 bola premiérovaná 4. séria s 8 epizódami). Španielsky seriál La casa de papel (Papierový dom) si podmanil celý svet s témou, ktorá v kinematografii nie je nová – veľká ambiciózna lúpež.

8. We are who we are

Osemdielny seriál Sme, akí sme, mapuje príbeh dospievania dvoch tínedžerov na americkej vojenskej základni v Taliansku. Miniseriál má podmanivú atmosféru, ktorá si vás získa – ak by vás nebavilo hľadanie vlastnej identity či spoznávanie sexuality.

9. Raised by Wolves

Scifi seriál od HBO s ôsmimi dielmi mapuje príbeh dvoch androidov, ktorí sú poverení výchovou ľudských detí. V septembri 2020 bola ohlásená 2. séria seriálu.

10. Califat

Prekvapivý úspech seriálu s 8 epizódami z európskej produkcie možno nečakali ani v Netflixe, to však nič nemení na tom, že v súčasnosti patrí medzi tie seriály z roka 2020, ktoré sa oplatí pozrieť. Dej seriálu sa točí okolo blížiaceho sa útoku bojovníkov ISIS na Švédsko, ktorý dá dohromady niekoľko žien

Bonus – seriál domácej tvorby

V roku 2020 bol na slovenskej televízii RTVS premiérovo odvysielaný aj dokumentárny cyklus Ikony, ktorý mapuje zlatú generáciu architektov a kvalitné diela zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Seriál môžete nájsť v archíve RTVS.

Ak ste fanúšikom Netflixu, prečítajte si o tom, ako sa táto streamovacia služba dostala na vrcholnú pozíciu v zábavnom priemysle.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár