EAST MAG
filmy 2020

Filmy roka 2020: čo sa oplatí vidieť?

Filmový priemysel bol v roku 2020 výrazne poznačený pandémiou koronavírusu. Pre obmedzenia pohybu sa množstvo filmových premiér odkladalo či prekladalo, filmové festivaly sa rušili a diváci vyhľadávali snímky v pohodlí domova. Aké filmy roka 2020 stojí zato vidieť?

Pozrite si náš výber, ktorý však nie je rebríčkom či hodnotením. Ak ste skôr seriálový fanúšik, odporúčame vám náš výber 10 titulov, z ktorých je množstvo minisérií – stihnete si ich pozrieť ešte počas voľna 🙂

REKLAMA

Filmy roka 2020

Tenet

Tenet Christophera Nolana je jednoznačne jedna z najočakávanejších snímok roka. Blockbusterový scifi triler sa opäť pohráva s cestovaním v čase a ohýbaním času, čo, po zhliadnutí filmu, rozdelilo mnohých divákov a viacerí sa sťažovali na to, že tento film je potrebné pustiť si viackrát.

Ak radi počas filmu premýšľate, dávate úplný pozor a chcete potrápiť svoju hlavu, určite odporúčame.

Bad Boys for Life

Z iného súdka je akčná komédia, ktorá sa dočkala pokračovania po 17 rokoch. Tretí diel s Willom Smithom a Martinom Lawrencom ale nebude posledný, ohlásená už bola 4. časť.

The Invisible Man

Film vznikol podľa knižnej predlohy a jeho hlavnú postavu si zahrala herečka Elisabeth Moss, ktorú preslávil seriál Príbeh služobníčky. Scifi triler o prenasledovaní vynálezcom/psychopatom hľadá odpoveď na to, či sa hlavná hrdinka zbláznila, alebo ju ozaj prenasleduje mŕtvy partner.

1917

Aj keď vám to už tak možno ani nepríde, aj snímka Sama Mendesa 1917 mala na Slovensku premiéru v roku 2020. Film je označovaný ako za jeden z najlepších vojnových kinematografických diel. To, že jeho príbeh sa odohráva v 1. svetovej vojne (menej atraktívnej pre filmárov) mu len dodáva čaro. Odporúčame sledovať na väčšej obrazovke než na notebooku – snímka sa krásne hrá s dojmom natočenia na jeden záber.

The Gentlemen

Snímka režiséra Guya Ritchieho The Gentlemen je sofistikovanou akčnou komédiou, ktorá sleduje príbeh britského drogového kráľa Mickeyho Pearsona a jeho snahu predať svoje veľkolepé a impozantné drogové impérium dynastii miliardárov z Oklahomy. Film si užijú fanúšikovia hereckých talentov – zahrali si v ňom Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Colin Farrell, Henry Golding, Hugh Grant, Jeremy Strong či Jason Wong.

Chľast / Durk

Dánsky film otvára tému, ako hľadať radosť v stereotypnom živote a nanovo ožiť. Hlavnú úlohu si v ňom zahral Mads Mikkelsen, ktorý sa so svojimi priateľmi pustí do zvláštneho experimentu. Je odhodlaný udržať si každý deň určitú hladinu alkoholu v krvi.

The Trial of Chicago 7

Film od Netflixu, ktorý stojí zato vidieť. Dráma mapuje skutočné udalosti v USA z roku 1968, o ktorých si počas či po filme budete ešte dohľadávať informácie. Navyše sa môže pochváliť skvelými hereckými výkonmi, uvidíte v ňom mená ako Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen, John Carroll Lynch, Frank Langella, Mark Rylance či Joseph Gordon-Levitt.

V síti

Český dokument, ktorý jednoznačne patrí medzi filmy roka 2020, o ktorých je potrebné rozprávať. Tvorcovia filmu oslovili 3 mlado vyzerajúce herečky, pre ktoré pripravili provizórne detské izby na dokumentovanie sexuálnych predátorov v online prostredí.

Náročná a pálčivá téma je však, napriek svojej ozrutnosti a zvrátenosti, podávaná tak, že by ste to mali zvládnuť.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Netflix si v spolupráci so slávnym Davidom Attenboroughom pripravil dokumentárny počin, ktorý mapuje život na Zemi a jeho postupné ničenie.

Šarlatán

Koprodukčný film, na ktorom sa podieľalo aj Slovensko, Šarlatán je životopisnou drámou liečiteľa Jana Mikolášeka.

Eurovision

Na odľahčenie a oddych si môžete pustiť film Eurovízia (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga), ktorý je vtipnou komédiou s množstvom hereckých či speváckych osobností, ktoré sa v snímke aspoň mihnú.

Corpus Christi

Poľská dráma patrí medzi kontroverzné snímky roka 2020, ktorá nastavuje zrkadlo kresťanskej viere v Poľsku.

Death to 2020

Za touto snímkou, ktorá vyšla naozaj v závere roka 2020 (27. 12. 2020), stoja tvorcovia seriálu Black Mirror. Ide o tzv. mockument, v ktorom si zahrali napríklad Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Lisa Kudrow či Kuamial Nanjiani.

Aké filmy roka 2020 oslovili vás? Dajte nám vedieť! Ak hľadáte ďalšie inšpirácie, čo pozerať, skúste imdb.com.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1