EAST MAG
statna filharmonia kosice

ŠfK ruší živé koncerty, prinesie len jeden online koncert

Štátna filharmónia Košice ruší živé koncerty do konca roka 2020. Epidemiologická situácia na Slovensku sa evidentne zhoršuje a je povinnosťou čo najviac chrániť návštevníkov a umelcov, ako aj zamestnanocv ŠfK. V čase, keď sa hovorí o tzv. malých bublinách, sú hromadné podujatia s prítomnosťou publika rizikom. ŠfK verí, že obmedzenie mobility a stretávania sa prispeje k pokojnejším vianočným sviatkom.

Odvolané sú dva Vianočné koncerty a jeden Novoročný, ktoré boli naplánované na 18. a 20. decembra a 1. januára 2021 o 19:00 vo filharmónii.

REKLAMA

Aspoň čiastočnou útechou je pre priaznivcov krásnej hudby fakt, že už naskúšaný Vianočný koncert bude zadarmo dostupný v online priestore. Stream uvedie ŠfK na Prvý sviatok vianočný 25. decembra o 19:00 na facebookových stránkach a TV TelKE. 

———————–

Informácie o zrušených koncertoch

Hoci sú pravidelní návštevníci zvyknutí na tradície aj vo filharmónii, tento rok to bude inak: „Už niekoľko dekád je s vianočnou programovou ponukou Štátnej filharmónie Košice úzko späté dielo Jakuba Jana Rybu – Česká mše Vánoční. Je tradíciou, bez ktorej si mnohí poslucháči nevedia Vianoce predstaviť. Tento rok žiaľ toto populárne dielo v Dome umenia nezaznie, no aj napriek tomu som veľmi rada, že Vianoce vo filharmónii budú,” avizuje riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

Úlohy sólistov sa chopili vedúci hráči sláčikových skupín ŠfK – Maroš Potokár, Matyás Mézes, Barbora Lenártová a Róbert Lenárt. Koncert pre hoboj Benedetta Marcella odohrá šéfdirigent ŠfK Zbyněk Müller. Orchester od dirigentského pultu povedie Maroš Potokár.

Riaditeľka filharmónie avizuje aj novoročný koncert: „Taktiež sme pre návštevníkov pripravili atraktívny novoročný program a pozvali sme aj vzácnych hostí. Po rokoch bude s košickými filharmonikmi spolupracovať dirigent Rastislav Štúr spolu s poprednou sopranistkou Jolanou Fogašovou. Teším sa na slávnostné chvíle v Dome umenia.”

statna filharmonia kosice

Šéfdirigent ako sólista

Zbyněk Müller, šéfdirigent ŠfK, pôsobí v Košiciach už 13 sezón a na tohtoročné Vianoce prijal netradičnú úlohu. Na pódium sa postaví čelom k publiku ako sólista. Ako zmenu vníma? „Veľmi sa na to teším. Svoju viac než dvadsaťročnú kariéru hobojistu som už pred niekoľkými rokmi ukončil práve koncertom v Košiciach. Od tej doby som kontakt s nástrojom udržiaval len príležitostne kvôli výrobe hobojových stojčekov pre syna.”

Šéfdirigent je známy tým, že na podivnej “covidovej” dobe dokáže nájsť aj niečo dobré, napríklad nové výzvy. „Keď bolo jasné, že tentoraz na vianočných koncertoch nemôže odznieť “Rybovka”, najprv váhavo, ale potom už s radosťou som prijal ponuku zase hrať. Samozrejme, nie je to úplne ľahké, pretože doba, ktorá už uplynula od konca mojej aktívnej kariéry hobojistu, je dlhá, ale cítim, že sa mi návrat podarí. Ako dirigent som získal na pódiu nad mnohými vecami nadhľad a verím, že keď ho spojím s tým, čo som kedysi naozaj dobre ovládal, nebudem ľutovať, že som do toho šiel,” predpovedá Zbyněk Müller.

Záverom úprimne dodáva: „Tiež sa veľmi teším, že sa budem starať na pódiu na chvíľu a tak trochu sebecky len o seba a o svoj krásny nástroj a budem si užívať skvelú a inšpiratívnu akustiku našej sály.” 

Vianočný a novoročný program – naživo aj online

statna filharmonia kosice

VIANOČNÝ KONCERT 2020 ONLINE

25. decembra o 19:00 online na Facebooku a TV TelKE

Štátna filharmónia Košice

  • Maroš POTOKÁR, dirigent a husle sólo
  • Zbyněk MÜLLER, hoboj
  • Mátyás MÉZES, husle
  • Barbora LENÁRTOVÁ, husle
  • Róbert LENÁRT, husle

Program:

  • Johann Sebastian Bach: Sinfonia z Vianočného oratória
  • Antonio Vivaldi: Koncert pre štvoro huslí, sláčiky a continuo h mol, RV 580 
  • Benedetto Marcello: Koncert pre hoboj, sláčiky a continuo c mol
  • Piotr Iljič Čajkovskij: Suita z baletu Luskáčik, op. 71a

tlačová správa

Pridajte komentár