EAST MAG
Jakub Džubák_IT_ práca_snov

Vzdelanie na TUKE a Živé IT projekty mu pomohli získať prácu svojich snov

Informačné technológie, alebo skrátene IT, lákajú čoraz viac ľudí, ktorí sa im chcú venovať. Samozrejme, aj táto oblasť má niekoľko ďalších menších podoblastí, ktoré sa od seba odlišujú, no jeden sektor by bez druhého nevedel fungovať. 

V rozhovore sme vyspovedali Košičana Jakuba Džubáka, ktorý študoval informatiku na TUKE a pracuje pre medzinárodnú telekomunikačnú spoločnosť Infobip. Jakub nám prezradil, prečo je vzdelanie v tejto oblasti dôležité aj to, čo ho na tejto práci najviac baví.  

REKLAMA

V akej spoločnosti momentálne pracuješ a čím sa zaoberá? 

Pracujem v novej slovenskej pobočke spoločnosti Infobip. Spoločnosť bola založená ako telekomunikačná spoločnosť, ktorá prerástla do globálnej cloudovej komunikačnej platformy.  Naším hlavným produktom je softvér a našim klientom poskytujeme nástroje pre jednoduchú komunikáciu s ich koncovými zakazníkmi. Klientami Infobipu môže byť napríklad spoločnosť, ktorá zriaďuje online zákaznícke centrum, alebo štát, ktorý chce rozposlať plošne veľký počet SMS svojim občanom. Naším zákazníkom sa dokonca môže stať aj internetový obchod, ktorý potrebuje vytvoriť reklamnú kampaň a chce svojich koncových zákazníkov osloviť cez čo najväčšie množstvo komunikačných kanálov, akými sú napríklad Viber, WhatsApp, Messenger, email, RCS, klasický telefonát, push notifikácie a samozrejme, cez staré dobré SMS. 

Aká je tvoja momentálna pozícia a čo je náplňou tvojej práce?

Názov pozície je software engineer, presnejšie povedané som android developer. Mojou prácou je vývoj aplikácie a SDK, čo je samostatne distribuovateľná knižnica. K mojej práci patrí aj vytváranie testov, oprava prípadných chýb, konzultovanie a návrh technických riešení. Pre lepšiu predstavivosť – dostanem UI design (ktorý často pripomienkujem 😀 ) a mojou úlohou je, aby to fungovalo.

Momentálne pracujem s 2 kolegami na native aplikácii pre produkt Conversations. Začali sme v septembri tzv. from scratch. V samom základe je to chatovacia aplikácia na štýl Messengeru, avšak naša apka je určená pre „agentov” rôznych spoločností. Cieľom je jednoduchá komunikácia so zákazníkom. Čo je zaujímavé, apka umožní agentovi komunikovať so zákazníkom cez viacero populárnych kanálov – WhatsApp, Viber, Facebook a pod. 

Apka v podstatne funguje ako lievik – správy z viacerých zdrojov zobrazuje na jednom mieste. Zároveň agent môže odpovedať z jednej apky na zákazníkom preferovaný kanál. Výsledkom je jednoduchá organizácia konverzácií na strane agenta, na druhej strane je spokojný zákazník, ktorý na komunikáciu využíva svoj obľúbený kanál. Do budúcnosti máme ešte mnoho plánovaných funkcií v zálohe. 

Vždy si vedel, že chceš pracovať v IT sektore?

Samozrejme, že ako malé dieťa som mal iné predstavy. No už na základnej škole som chodil do centra voľného času na krúžok HTML. Neskôr som sa prihlásil aj na PHP a to už bol iný svet. Vedel som, že chcem ísť technickým smerom, preto som si neskôr vybral SPŠ elektrotechnickú v Košiciach. Na strednej škole som sa stretol s Arduinom, čo bolo zaujímavé a tiež s Ciscom, čo mi velmi uľahčilo rozhodovanie neskôr na vysokej škole. 

Čo sa týka vysokej školy, do úvahy padali viaceré možnosti. Nakoniec padla voľby na informatiku na TUKE. Musím priznať, že prvé semestre neboli vôbec jednoduché, najmä čo sa matematiky a fyziky týka. Myslím, že aj napriek tomu sa to oplatilo. 

Jakub Džubák
Hackathon 2016

Myslíš, že by si sa uchytil aj bez vysokej školy? 

Ťažko povedať. Dnes je veľmi veľa obsahu, návodov, tutoriálov, a preto si myslím že kto chce, vie sa naučiť aj bez vysokej školy a rýchlejšie. Na žiadnom pohovore odo mňa nikto nikdy nepýtal diplom, vždy boli najdôležitejšie technické pohovory, na ktoré sa dá pripraviť aj bez vysokej školy. 

Na druhej strane na výške človek spozná veľa ľudí, získa všeobecnejší záber v danej oblasti. Za svoje prvé čisto IT zamestnanie vďačím unikátnemu projektu KPI, ktoré sa organizovalo na TUKE v Živé IT projekty. Keďže som už počas štúdia začal pracovať na parttime ako android developer, tak ten prechod do pracovného života bol plynulejší. Aby som však odpovedal na otázku, nemyslím si, že by som sa bez výšky uchytil tak hladko, ale každý si musí asi sám zvážiť, čo viac preferuje a čo mu viac vyhovuje. 

Na akom najzložitejšom projekte si vo svojej kariére pracoval?

Jednoznačne to bol projekt, na ktorom sme s kolegami v bývalom zamestnaní pracovali viac ako 3 roky. Išlo o apku pre predajcov, niečo ako smart pokladnica. Základom bolo prijímanie platieb cash, alipay, wechat a hlavne kartové platby. Aplikácia komunikovala nielen cez bluetooth s POS terminálom, tlačiarňou, skenerom a HW registračnou pokladnicou. Podporovali sme viacero výrobcov a modelov pre každý z jednotlivých typov HW zariadení. Projekt bol obsahovo rozsiahly, mal mnoho úrovní abstrakcie a bol plne modulárny. Práca na projekte a ľudia v tíme mi dali veľmi veľa, čo sa profesijného rozvoja týka.

Akým spôsobom po práci relaxuješ? Čo ti najviac pomáha?

Skočím na pivo (nielen UX :D) alebo si idem zacvičiť. Hral som florbal, ale teraz počas korony je to zložité, tak hrávam aspoň bedminton. Pomáha mi akákoľvek fyzická aktivita, na moje počudovanie aj práca v záhrade.

IT a voľný čas Jakub Džubák
Najlepšie umiestnenie – slovenské družstvo v kategorií Muži Open, Jakub prvý hore sprava

Aké povahové črty sú v práci v IT najdôležitejšie? 

Povedal by som, že analytické myslenie a vytrvalosť. A áno, aj odolnosť voči stresu…

Vzdelávaš sa aj naďalej?

Samozrejme, dá sa povedať, že neustále. Android platforma ako taká je neustále vylepšovaná a prechádza rôznymi aktualizáciami. Potom tu máme samotný jazyk a taktiež musím aktívne sledovať, akým smerom sa uberá komunita. Keby som to zhrnul, po škole som začínal s Javou a viac-menej čistým Android SDK. Neskôr som objavil RxJavu, čo bol celkom nový svet. Prišiel na rad kotlin. Prešiel som si v rôznych aplikáciách cez rôzne architektúry ako MVP, MVI, MVVM. Pri apke, na ktorej teraz pracujem, sme sa rozhodli vymeniť RxJavu za kotlin coroutines. No a aktuálne sa pasujem s kotlin Flow, SharedFlow, StateFlow a GrahpQL.

Čítam články, sledujem novinky na android.developers.com, zúčastňujem sa online eventov ako release kotlinu 1.4. Keď už mám niečo konkrétne vytypované, využívam aj firemný neobmedzený Udemy účet.

Akú radu by si dal začínajúcim IT-čkárom?

Fakt sa oplatí najprv pozrieť dokumentáciu a potom písať kód. Každopádne, tiež nie je na škodu veľa, veľa skúšať a špekulovať.

Jakub Džubák
archív K.

Zúčastnil si sa aj nejakých súťaží alebo hackathonov?

Áno, počas štúdia som sa zúčastnil dvoch ročníkov košického T-systems Hackathonu. Tam som pochopil, že prezentácia produktu je minimálne tak, ak nie ešte viac dôležitejšia, ako funkčnosť samotného produktu. 

Aký je tvoj najobľúbenejší IT vtip? 

Programming is like sex. One mistake and you have to support it for the rest of your life.

Ktoré IT oblasti považuješ za najperspektívnejšie? 

Ja si myslím, že všetky oblasti sú perspektívne a pandémia Covid-19 len urýchlila digitalizáciu, čo znamená viac príležitostí v akejkoľvek IT oblasti. 

Páčil sa vám tento rozhovor? Podporte ho svojim zdieľaním na Facebooku. Pre ďalšie zaujímavé čítanie a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

komentár: 1