EAST MAG
svetelný meč

Svetelný meč zo Star Wars je konečne realitou

Všetci milovníci vesmírnej ságy Star Wars a všetci geekovia majú o jeden dôvod na radosť viac. Už od uvedenia prvého filmu v roku 1977 sa technologickí nadšenci a predovšetkým fanúšikovia pohrávali s myšlienkou vytvoriť reálny meč Jediov. Svetelný meč mal doteraz rôzne viac či menej vydarené podoby. No do tej najreálnejšej ho dostali až šikovní nadšenci z Hacksmith Industries, ktorí tento svetelný meč svojím prelomovým nápadom zapísali aj do Guinnessovej knihy rekordov.  

Nadšenci z Hacksmith Industries nie sú vo svojom odbore žiadni nováčikovia. Ide o skupinu filmových nadšencov, ktorí dávajú najznámejším filmovým „nástrojom” reálnu podobu. Na svojom konte majú Thorovo kladivo či rôzne vychytávky Tonyho Starka z filmu Iron Man. Ich najzaujímavejším kúskom je určite laserový meč z kultovej série Star Wars. Tieto vynálezy uverejňujú aj na svojom YouTube kanáli, ktorí sa stal vďaka vecičkám populárnym. 

REKLAMA

Inžinieri z tejto skupiny vytvorili fungujúci plazmový lúč, ktorý vychádza z regulátora. Aby svetelný meč vyzeral čo najrealistickejšie a zakryli regulátor, vytvorili mu jedinečnú rukoväť, ktorá je podobná tým z filmov, a je napojená na špecifický obvod. Ten je naprogramovaný tak, aby otváral ventily po stlačení tlačidla presne tak, aby sa lúč vytiahol len do požadovanej dĺžky. Následným stlačením sa ventily zatvoria a meč sa stiahne späť do svojej rukoväte. Svetelný meč dosahuje teplotu cez neuveriteľných 2200 °C a od svojho filmového originálu sa odlišuje ešte niekoľkými zásadnými rozdielmi. 

Svetelný meč od Hacksmith Industries je poháňaný kyslíkom a propánom. Tieto látky sú do rukoväte vháňané prostredníctvom hadice, ktorá je napojená na spomínaný elektrický obvod a nádrže s oboma látkami.

Aj keď tento svetelný meč má ešte muchy, môžeme tvrdiť, že toto nevídané zariadenie si jednoznačne zaslúži zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Čo si myslíte vy? 

Ak vám je téma Star Wars blízka, urobite si náš kvíz pre skutočných fanúšikov hviezdnej série.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár