EAST MAG
nájdite sa.online

V Košiciach vznikol web Nájdite sa.online, ktorý uľahčuje adopciu psíkov

Ročne slovenskými útulkami prejde približne 12 000 túlavých a nechcených zvierat. Na tento problém pravidelne upozorňuje a zároveň sa ho aj snaží riešiť organizácia Zvierací ombudsman. Začiatkom októbra spustila testovaciu verziu webovej stránky Nájdite sa.online.

Zvierací ombudsman (ZO) sa na Slovensku už dlhodobo venuje ochrane zvierat, veľký dôraz rovnako tím odborníkov a nadšencov venuje edukácii spoločnosti – aby si ľudia nekupovali nové zvieratká, ktorými podporujú nelegálnych množiteľov, ale aby poskytli domov opusteným zvieratám, ktoré nájdu v slovenských útulkoch.

REKLAMA

Adopcia v 21. storočí

Nápad na pohodlnú online adopciu zvieratka z útulku vznikol podľa Jakuba Hrbáňa, social media manažéra a koordinátora pre útulku ZO, ešte predtým, než sa svet ponoril do globálnej pandémie.

nájdite sa.online

Toto pre útulky v mnohom veľmi náročné obdobie len zdôraznilo potrebu popularizácie možnosti adopcie domáceho miláčika rýchlo a jednoducho. Veríme, že webová stránka bude v prvom rade ponúkať pohodlný spôsob, ako si môžu ľudia v prípade záujmu zvieratko adoptovať namiesto toho, aby zvieratko kupovali.

Podľa jeho slov sa na Slovensku zvyšuje záujem o adopciu psíkov z útulku, mnohých však stále odrádza komplikovanosť procesu. „Od návštevy útulku, možno trošku nepríjemného pocitu z kotercov, až po potrebné papierovačky. Aj preto sme sa rozhodli pokúsiť sa spoločne s partnermi posunúť možnosť adopcie do 21. storočia.“

Na Nájdite sa.online môžete v sekcii Hľadaj psíka nájsť zvieratá určené na adopciu z rôznych útulkov, rovnako si však viete vyfiltrovať, o akého psíka by ste mali záujem – či už na základe farby, vzrastu, alebo lokality.

Pred samotným výberom odporúča stránka vyplniť dotazník pre hľadanie toho pravého psíka. Preto sa vás Nájdite sa.online pýta na čas, ktorý viete psíkovi venovať, aké máte skúsenosti so starostlivosťou o psíka a aké prostredie mu viete ponúknuť ako domov.

nájdite sa.online

Aplikáciu vytvorili v rámci vzdelávania

Nájdite sa.online vznikol v rámci vzdelávacieho programu Digital League, ktorý sa organizuje v Košiciach. Ide o päťmesačný vzdelávací program, ktorý si zakladá na tom, aby výsledkom celého kurzu bolo popri získavaní praktických skúseností aj vytvorenie MVP produktu (minimum viable product).

„Šlo o pilotný ročník Digital League v Košiciach, na ktorý sa nám prihlásilo približne 30 ľudí, ktorí pracovali v 3 tímoch. Keďže Digital League je výnimočný v tom, že ide o praktické vzdelávanie a prácu pre konkrétnych zadávateľov, sme veľmi radi, že aplikácia, ktorú vytvoril tím zložený z developerov, dizajnérov a ľudí z biznis prostredia, sa dostáva ku koncovým užívateľom,” hovorí Radovan Šalitroš, spoluautor programu Digital League.

Pôvodnou myšlienkou bola mobilná aplikácia, prieskumom však tím prišiel na to, že záujem o využívanie mobilnej aplikácie by bol nízky a preferencie koncových užívateľov smerovali skôr k webovej apke ktorú následne začal tím vytvárať. Aplikáciou sme spustili v beta verzii v októbri, v súčasnosti v nej už sú aj registrované útulky. Stále sa snažíme zapracovať získaný feedback pre zlepšenie riešenia,” dodáva Matúš Smoleň, ktorý je rovnako spoluautorom programu Digital League.

nájdite sa.online

Sociálna inovácia vznikla agilným prístupom

Spojenie Zvieracieho ombudsmana a Digital League, z ktorého vznikla stránka Nájdite sa.online, zabezpečila spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Vzdelávací program Digital League sme podporili pre jeho cieľ, ktorým je z nášho pohľadu poskytnúť priestor talentovaným ľuďom z regiónu zdokonaliť svoje zručnosti, ktoré im pomôžu uspieť a rásť v IT svete. Nápad na prepojenie IT odvetvia prostredníctvom Digital League a aktivít Zvieracieho ombudsmana sa začal kreovať počas Giving Tuesday organizovanom našou spoločnosťou, kedy sme mali možnosť odsledovať interakciu našich zamestnancov a Zvieracieho ombudsmana. Programu Digital League sa zároveň ako členovia rôznych tímov zúčastnili aj naši kolegovia, ktorí sa zdokonalili v agilnom fungovaní tímu aj  komunikácii so zákazníkom,” vysvetľuje Michaela Rybárová, zodpovedná za CSR aktivity Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

„Sme veľmi radi, že výsledným produktom viacmesačnej práce partnerov z rôznych odvetví je sociálna inovácia, ktorá má potenciál priniesť systémovú zmenu a pomôcť tak aktivitám Zvieracieho ombudsmana. Webová aplikácia funguje ako platforma, ktorá zastrešuje všetky slovenské útulky, a je naprogramovaná tak, aby užívateľovi umožnila nájsť ideálneho psíka na adopciu na základe jeho preferencií a možností starostlivosti oň. Proces končí možnosťou vyplnenia adopčného formulára. Do útulku už následne človek musí prísť len podpísať žiadosť a prevziať si psíka, čím je celý proces adopcie omnoho jednoduchší, rýchlejší a preklopený do online podoby. Veríme, že to pomôže nájsť domov mnohým opusteným zvieratám v útulkoch,” dopĺňa Michaela Rybárová.

Príležitosť pre útulky

Nájdite sa.online využíva zatiaľ 6 útulkov.  „Mnohé sa už sami snažia o online adopcie, no kvalitnejší, prehľadnejší a užívateľsky prístupnejší web by bol veľmi vítaný. Veríme, že v priebehu najbližších týždňov sa nám podarí doladiť podrobnosti ich zapojenia. V ďalšej fáze by sme následne radi vypustili otvorenú výzvu útulkom, s ktorými sme ako organizácia doteraz neboli v kontakte,” uzatvára Jakub Hrbáň zo Zvieracieho ombudsmana.

najdite sa online

Nájditesa.online je spustená webová stránka, návštevník v nej už nájde aj psíkov na adopciu od viacerých útulkov. Zvierací ombudsman pracuje na zapojení čo najširšieho spektra útulkov a plánuje online adopciu podporiť kampaňou a propagáciou.

Ak nie ste psičkár a skôr hľadáte mačku na adopciu, prečítajte si náš článok o organizácii Srdce pre mačky.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 3