EAST MAG
elektrokolobezky v presove

Elektrokolobežky v Prešove prejazdili viac ako 180-tisíc kilometrov

Zdieľané elektrokolobežky sa v Prešove tešia veľkej obľube zo strany verejnosti. Za necelých 5 mesiacov od spustenia služby ich využilo 12-tisíc ľudí v celom meste, ktorí na nich prejazdili celkovo 182-tisíc kilometrov. Prešovčanom kolobežky poslúžili zväčša na dochádzanie do práce.

Elektrokolobežky na podporu alternatívnej dopravy

S iniciatívou priniesť do mesta zdieľané elektrické kolobežky prišla prešovská radnica ešte začiatkom roka 2020. Cieľom bolo zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.

REKLAMA

Pandémia koronavírusu však spustenie projektu oddialila. Prvých 164 zdieľaných elektrických kolobežiek tak začalo jazdiť po uliciach Prešova až v júli tohto roka. Rozmiestnené boli na 45 miestach, aby boli ľahko dostupné pre čo najväčšiu skupinu ľudí. Pre veľký záujem neskôr pribudlo ďalších 90 kolobežiek.

Elektrokolobežky sú najžiadanejšie v centre

Verejnosť si elektrické kolobežky rýchlo obľúbila. Jazda na nich nie je iba ekologická ale aj pohodlná a cenovo dostupná. Zapožičanie kolobežiek funguje veľmi jednoducho – pomocou mobilnej aplikácie Bolt. Najviac sú kolobežky vyhľadávané v centre mesta a na väčších sídliskách. Veľmi často ich využívali obyvatelia sídliska Sekčov, z ktorého bolo uskutočnených najviac zo všetkých jázd.

elektrokolobezky v presove

Ľudia najčastejšie využívali trasu cez Rusínsku, a taktiež z centra mesta na železničnú alebo autobusovú stanicu. V rámci celého Prešova sa na zdieľaných elektrokolobežkách odviezlo už 12-tisíc ľudí, ktorí na nich prejazdili spolu 182-tisíc kilometrov, čo sa rovná 110 okruhom okolo celého Slovenska. Z toho bolo 74 % jázd kratších ako 3 kilometre. Priemerná rýchlosť kolobežiek v teréne bola 11,2 km/h. Až 60 % všetkých jázd užívatelia uskutočnili za účelom dochádzania do práce. Najviac jázd bolo zaznamenaných medzi 17:00 a 20:00 hodinou.

Zabránili 19 000 krátkym jazdám

Používanie elektrokolobežiek má pozitívny vplyv aj na životné prostredie. Vďaka kolobežkám Bolt sa v Prešove zabránilo približne 19 000 krátkym jazdám s palivom poháňaným vozidlom v roku 2020. Tieto kolobežky zároveň zamedzili úniku až 22 ton emisií CO2 do ovzdušia. Dokopy až 60 kolobežiek bolo potrebné opraviť. Servis e-kolobežiek vrátane kontroly, údržby, zberu, distribúcie a nabíjania zabezpečuje ich prevádzkovateľ – spoločnosť Bolt. Mestu Prešov tak nevznikajú žiadne prevádzkové náklady.

elektrokolobezky v presove

O spokojnosti ľudí s touto službou svedčí aj fakt, že bolo zaznamenaných menej ako 0,3 % sťažností od všetkých užívateľov.

Mesto Prešov plánuje v spolupráci so súkromnou spoločnosťou ponúkať zdieľané elektrokolobežky aj v roku 2021.

Ak patríte aj vy medzi užívateľov elektrokolobežiek, prečítajte si pravidlá cestnej premávky, ktoré sú pre vás platné.

tlačová správa

Pridajte komentár