EAST MAG
Finančný plánovač FINNER

Systém, ktorý funguje: FINNER ti pomôže zmeniť sny na skutočnosť

Len snívanie ešte nikomu nič neprinieslo. Je to pravda odveká, že ak chceme niečo dosiahnuť, musíme, ľudovo povedané, makať. Samozrejme, je dobré mať sny, ale ak si ich chceme splniť, potrebujeme mať dobrý plán. A niekedy aj dobrý finančný plán. Takým je napríklad FINNER.

Každý sen niečo stojí. Odkiaľ vziať peniaze na dovolenku na Bali alebo na nový smartfón? Zadĺženie ešte nikomu neprinieslo radosť z kúpeného zájazdu. Spomienky síce ostali, no dlhy sa kopia. Ako sa vyhnúť tomuto stavu a ako si čo najefektívnejšie v dnešnej dobe ušetriť?

Špecialista na financie Stanislav Elbert pochopil, že samotné finančné produkty, ktoré sú často ponúkané, nie sú veľmi efektívne. Vytvoril v podstate startup – finančný plánovač FINNER, ktorý ľudí učí, ako si plniť sny a mení správanie a prístup k peniazom.

Čo je FINNER?

Akýkoľvek úspech nie je nikdy náhodný a vždy závisí len od dodržiavania troch univerzálnych princípov. Musíš vedieť, čo chceš dosiahnuť, mať plán, ako to dosiahnuť a daný plán aj dodržať. 

FINNER je finančný plánovač, ktorý v sebe spája všetky tieto princípy do jedného uceleného systému. Ten pomáha predovšetkým stanoviť si a sústrediť sa na svoje zadané ciele. Prostredníctvom FINNERA si používateľ vytvorí plán na ich dosiahnutie. Okrem toho je dôležitý aj rodinný rozpočet, pomocou ktorého si používateľ zavedie daný plán do svojho života a dodržiava ho. Finančný plánovač obsahuje 12 mesiacov plánovania a nie je datovaný, takže začať sporiť môže ktokoľvek a kedykoľvek. Ideálne čím skôr 😉 

 Čo ťa viedlo k vytvoreniu FINNERA?  

V roku 2010 som začínal ako finančný sprostredkovateľ a bol som presvedčený, že výberom a odporúčaním správnych finančných produktov zabezpečujem klientom dosiahnutie ich cieľov a snov. 

Veril som, že čím budú epšie a efektívnejšie finančné produkty, tým rýchlejšie svoje ciele dosiahnu. Veď čísla neklamú a matematika jednoducho nepustí. Žiaľ, mýlil som sa. Po čase som si začal všímať, že viacerí klienti nedosiahli želané finančné výsledky, hoci na to mali všetky predpoklady. 

Niektorí z nich mali dokonca nadštandardný príjem a používali tie najlepšie finančné produkty. 

finančný plánovač FINNER
Stanislav Elbert, tvorca finančného plánovača FINNER

A tak si sa namiesto toho zameral na finančný plánovač?

Áno, v tom čase som objavil už vyššie spomínané tri univerzálne princípy úspechu a vtedy som si uvedomil, že problém nie je v kvalite finančných produktov, hoci zohráva dôležitú úlohu. Problém je v správaní ľudí, v nedostatku disciplíny a v zlých finančných návykoch. Používali správny finančný produkt, no väčšina nevedela, čo chce dosiahnuť, vzdali to pri prvej prekážke alebo nevedeli zladiť svoj životný štýl.

Chýbal mi systém, ktorý by im s tým pomohol. A tak som sa začal venovať finančnému plánovaniu, tri univerzálne princípy som prispôsobil na oblasť osobných financií a vytvoril som ucelený systém na dosiahnutie akýchkoľvek finančných cieľov. No vznikol ďalší problém. Systém síce fungoval a prinášal prvé pozitívne výsledky, ale samotný proces bol až priveľmi komplikovaný. A tak som vytvoril finančný plánovač FINNER, ktorého účelom bolo celý tento proces zjednodušiť. 

Na dosiahnutie akých cieľov sa zameriava finančný plánovač – krátkodobých či dlhodobých?


Finnner je rovnako vhodný na splnenie krátkodobých a aj dlhodobých snov alebo cieľov. Pretože systém na ich dosiahnutie je stále rovnaký. V obidvoch prípadoch potrebuješ vedieť, čo tým sporením chceš dosiahnuť, mať správny plán, ako to dosiahnuť a daný plán dodržať. Rozdiel je len v čase, do akého termínu chceš daný cieľ dosiahnuť.

Aký má FINNER feedback?

FINNER sa stal pre niektorých ľudí revolúciou a kompletne im zmenil pohľad na ich rodinné financie. Zmenili svoje doterajšie správanie. Zistili, že dokážu byť aj disciplinovaní, ak vedia, čo chcú dosiahnuť a postupne si vytvorili lepšie finančné návyky. A aj vďaka tomu za niekoľko mesiacov dokázali dosiahnuť svoje ciele, o ktorých dovtedy len snívali. 

Pozrime sa viac na sporenie. Aký je správny postup?

Bude to znieť ako klišé, ale každý jeden úspech sa najprv začína v hlave tvojím snom. Preto FINNER v úvode pomôže zamyslieť sa nad snami a stanoviť si ich ako finančné ciele, objaviť motiváciu, prečo si na ne chceš nasporiť a dokedy ich chceš dosiahnuť. Následne ti pomôže vytvoriť si správny plán, ako ich dosiahnuť a pomocou rodinného rozpočtu ti pomôže naplánovať si všetky tvoje ďalšie výdavky tak, aby si bez problémov mohol dodržať svoj plán a dosiahnuť tak stanovený cieľ. 

 Platí, že ak chce človek sporiť, musí sa za každých okolností uskromniť? 

V živote je vždy niečo za niečo. Bohužiaľ, náš mesačný príjem nie je neobmedzený. Ak sa rozhodnem šetriť si na vec „A“, automaticky budem mať menej peňazí na veci „B, C, D“. Ak si chcem šetriť na vec „A“ a viem, prečo to robím, tak tá vec je mojou prioritou a nemám problém vzdať sa iných výdavkov s nižšou prioritou v prospech veci „A“. V tomto prípade by som nehovoril o uskromňovaní, ale o zmene priorít.

A práve preto je pri akomkoľvek šetrení alfou a omegou mať jasne stanovený cieľ, na čo si chceš šetriť a hlavne „prečo“ si na to chceš našetriť. Tvoje „prečo“ je tvoj vnútorný motivátor, ktorý ťa bude neustále poháňať dopredu a pomôže ti robiť aj ťažké finančné rozhodnutia – či si naozaj odložíš peniaze na vec „A“ alebo ich minieš na niečo iné, čo sa ti práve zapáčilo vo výklade. Platí, že čím silnejšie tvoje „prečo“, tým jednoduchšie bude tvoje rozhodovanie sa. 

Aké sú tvoje rady, ak si niekto chce začať sporiť?

Mal by si kúpiť FINNER (haha). A teraz vážne, v prvom rade si musí ujasniť, čo chce sporením dosiahnuť, prečo to chce dosiahnuť a dokedy to chce dosiahnuť. Inými slovami, musí si jasne stanoviť svoj cieľ. Mať stanovený cieľ je prvá a najdôležitejšia časť celého procesu, pretože práve na základe tohto cieľa si musí vytvoriť alebo si nechať vytvoriť správny plán na jeho dosiahnutie a, samozrejme, ten plán aj dodržať. 

Uvediem príklad: Mojím cieľom je ísť o tri mesiace na víkendový pobyt do Tatier, pretože si chcem oddýchnuť. Zistil som, že takýto pobyt stojí 300 eur pre dve osoby. Takže mojím cieľom je si za tri mesiace našetriť sumu 300 eur. Najjednoduchší finančný plán na jeho dosiahnutie je odložiť si každý mesiac sumu 100 eur. A rodinný rozpočet mi pomôže zaviesť tento finančný plán do môjho života a dodržať ho tým spôsobom, že si v ňom naplánujem všetky moje ďalšie mesačné výdavky tak, aby som si po dobu troch mesiacov mohol bez výčitiek alebo dlhov odložiť sumu 100 eur a dosiahnuť tak stanovený finančný cieľ. 

finančný plánovač FINNER
Prečo je podľa teba sporenie dôležité?

V podstate existujú len dve možnosti, ako si môžeš kúpiť veci. Buď si na to požičiaš, alebo si na to našetríš. Myslím, že je to vec životného štýlu a nastavenia ľudí v hlave. Problém dnešnej doby je, že mnoho ľudí chce mať všetko, čo majú druhí, ideálne hneď, hoci na to nemajú príjem a sú preto ochotní sa zadĺžiť. Viacerí argumentujú, že splácať je vlastne rovnaké ako šetriť. No nie je. S požičaným dlžíš, s našetreným vlastníš. Stačila jedna pandémia a viacerí zrazu nemajú z čoho platiť svoje dlhy. Finančné plánovanie a sporenie je jediná prevencia a alternatíva voči zadlžovaniu sa, čo je taktiež jeden z hlavných benefitov používania finančného plánovača. 

Ako najlepšie sporiť počas pandémie?

To závisí od konkrétnej životnej a finančnej situácie, v ktorej sa človek nachádza. Napríklad, sporíš si na dlhodobý cieľ a nemáš vytvorenú žiadnu finančnú rezervu? To je chyba, ktorá niektorých stála dosť peňazí. V tomto prípade odporúčam prerušiť sporenie a danú mesačnú splátku použiť na tvorbu kvalitnej finančnej rezervy, ktorá ťa ochráni pred (ne)očakávanými udalosťami. Paradoxne, pandémia ti v tomto prípade môže pomôcť rýchlejšie si ju našetriť. Jeden z najväčších mesačných výdavkov je stravovanie mimo domu. A keďže sú reštaurácie a bary zatvorené, ľudia sa začali viac stravovať doma. Takto napríklad dokážeš bez problémov ušetriť aj viac ako 200 eur mesačne. Ak v súčasnosti pracuješ z domu, ďalším nezanedbateľným výdavkom, ktorý vieš ušetriť, sú cestovné náklady.

Je nejaký vhodný čas kedy začať sporiť?

Ideálne čím skôr. Minimálne už len z toho dôvodu, že sporenie je jediná prevencia a alternatíva voči zadlžovaniu sa.

Pre ďalšie zaujímavé čítanie a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár