EAST MAG
marek zwiebel

December vo filharmónii naživo aj online

Už začiatkom decembra sa priaznivci a abonenti Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) môžu vrátiť do Domu umenia a vychutnať si koncerty vznešenej hudby naživo. Tri decembrové podujatia sú nastavené tak, aby sa odohrali najprv s prítomnosťou návštevníkov, a o týždeň na to budú dostupné v podobe streamu.

Sme veľmi radi, že otvoríme koncertnú sálu Domu umenia pre verejnosť našich milých poslucháčov. Bez nich to bolo najťažšie najmä pre členov orchestra. Na streamovaných koncertoch im veľmi chýbala bezprostredná spätná väzba a potlesk publika. Mimoriadne si vážime povzbudivé reakcie na naše online aktivity, avšak živé umenie s poslucháčmi je to, čo nás najviac motivuje v našom ušľachtilom povolaní,” uviedla Lucia Potokárová, riaditeľka ŠfK.

Program naživo aj online

Na prvý zo série živých koncertov pozýva ŠfK3. decembra 2020 o 19:00. Na pódiu sa s filharmonikmi „stretnú” sólisti Košičania Marek a Peter Zwiebelovci (husle a viola), šéfdirigent Zbyněk Müller a skladatelia MENDELSSOHN – BRUCH – LISZT. Následne sa koncert streamuje 10. decembra na facebookových stránkach a TV TelKE. 

zbynek muller

Návštevníkov isto poteší, že ŠfK nachystala aj vianočné koncerty. Zaujímavosťou je, že v úlohe sólistu – hobojistu – sa netradične predstaví šéfdirigent Zbyněk Müller spolu s Ivetou Bachmannovou. Umelkyňa pochádza z Košíc a od roku 2003 pôsobí v Deutsche Oper Berlin na poste sólovej hráčky na anglický roh a hoboj. Orchester povedie dirigent Maroš Potokár, pravidelným návštevníkom koncertov možno viac známy ako koncertný majster košických filharmonikov.

Túto nevšednú výmenu úloh si budú môcť poslucháči vychutnať 18. 12. a 20. 12. naživo v Dome umenia, a online 25. decembra v pohodlí svojho domova. V programe nebude chýbať čarokrásna Suita z baletu Luskáčik od Čajkovského.

Aj Novoročný koncert pripravuje košická filharmónia podobným spôsobom, aby potešila návštevníkov v sále, ale aj tých, ktorí sa aktuálne cítia lepšie doma. Viac info čoskoro.

peter zwiebel

#Bezpečne

Štátna filharmónia Košice uisťuje, že robí hygienické opatrenia nad rámec svojich povinností, aby sa návštevníci cítili bezpečne. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú každú hodinu. Špecialitou je využívanie certifikovaného difuzéra s dezinfekčným aróma olejom čistiacim vzduch i povrchy. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, nosenie rúšok i dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Sedenie je sprístupnené v každom druhom rade. Koncerty trvajú hodinu a sú bez prestávky. 

Pridajte komentár