EAST MAG
East Innovation 2020

East Innovation 2020: experti budú diskutovať o zvýšení atraktivity východného Slovenska

Konferencia East Innovation 2020 prinesie na východ Slovenska inšpiratívne osobnosti a expertov na regionálny rozvoj. V stredu 25. novembra 2020 sa v Košiciach uskutoční jej tretí ročník s podtitulom Magnet Cities. Bude vysielaná naživo online z digitálneho štúdia v Košiciach a jej nosnou témou bude budovanie miest ako magnetov pre talenty a život.

Potenciál miest

Mestá na východe Slovenska majú potenciál stať sa pulzujúcimi centrami, zaujímavou alternatívou k Bratislave. Konferencia je určená pre predstaviteľov biznisu, startupov, samosprávy, ako aj pre študentov, učiteľov a aktivistov z neziskového sektora. Podujatie East Innovation 2020 organizuje Americká obchodná komora v SR, ktorá sa dlhodobo snaží podporovať inovatívny ekosystém v regióne východu a prepájať jej aktérov. Konferencia bude v slovenčine a v angličtine so zabezpečeným simultánnym tlmočením.

„Inovácie sú charakteristickým znakom najúspešnejších spoločností na svete. Je mi potešením, že môžem otvoriť tohtoročnú East Innovation konferenciu a vidieť, ako môže pomôcť prispieť k prosperite regiónov a ľudí mimo hlavného mesta Slovenska. Sme hrdým partnerom amerických spoločností a Americkej obchodnej komory, ktorí podporujú hospodársky rast a nové príležitosti na východnom Slovensku,” hovorí Bridget Brink, veľvyslankyňa Spojených štátov na Slovensku.

Partnermi podujatia sú Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Microsoft Česká republika a Slovensko, US Steel Košice, GlobalLogic, Slovensko-americká nadácia (Slovak American Foundation), IT Valley Košice a Creative Industry Košice. Diskusný panel otvorí viceprimátor Košíc Marcel Gibóda.

Inovácie v myslení a v prístupe

Inšpirácie pre hľadanie správnych motorov pre naštartovanie konkurencieschopnosti regiónu predstaví Michal Hladký, riaditeľ Creative Industry Košice. V prvej panelovej diskusii vystúpi aj Peter Kolesár (Civitta), expert na startupy a tvorbu inovačného ekosystému, a o svoje skúsenosti z Estónska sa podelí Raimond Tamm, viceprimátor Tartu.

Účastníkov konferencie čaká niekoľko inšpiratívnych prezentácií. O dôležitosti vzdelávania a upskillingu pre udržanie talentov bude hovoriť Marcela Havrilová, Education Industry Lead Microsoft Czech Republic and Slovakia.

„Ak čakáme na to, že na trhu práce nájdeme zamestnancov, akých potrebujeme, aby sme boli konkurencieschopní, alebo ich dokonca dovezieme z iných krajín, sklamem vás. Nebude to takto fungovať. Je na nás, aby sme ich na digitálnu éru pripravili a nestratili tak výhodu pripravených,” hovorí Marcela Havrilová.

Juraj Sabol, generálny manažér pre stratégiu US Steel Košice, predstaví svoj pohľad na inovácie z perspektívy najväčšieho výrobcu ocele v strednej Európe. „Oceľ je výsledkom série neuveriteľne komplexných výrobných procesov. Kľúčom k úspešnému plneniu čoraz náročnejších požiadaviek našich zákazníkov na lepšie a udržateľnejšie produkty v silnejúcej globálnej konkurencii sú neustále inovácie,” uvádza Juraj Sabol.

East Innovation 2020


Kríza ako príležitosť – čo sú najväčšie výzvy regiónov?

V 2. časti konferencie sa budú účastníci zamýšľať nad spôsobom, ako môžu regióny využiť krízu ako príležitosť v kontexte aktuálnej pandémie. Kľúčovým rečníkom úvodného TED Talku bude nový riaditeľ jedného z najväčších zamestnávateľov na východe Slovenska, Andreas Truls, Managing Director Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. „Jasne chápeme, že potreby zákazníkov sa dramaticky zmenili. Preto musíme prehodnotiť našu ponuku a úzko sa prispôsobiť potrebám našich zákazníkov. Spolupracujeme so startupmi, akcelerátormi startupov, organizujeme bootcampy a hackathony, aby sme našli inovatívne riešenia pre rast. Púšťame sa tiež do rôznych priemyselných odvetví podporovaných ponukami AI a Data Analytics,” hovorí Andreas Truls.

V česko-slovenskom paneli bude diskutovať Juraj Girman, viceprezident Telekom IT Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, spoločne s vynikajúcim českým filozofom ekonómie Tomášom Sedláčkom, ktorý je bývalým ekonomickým poradcom Václava Havla a autorom bestselleru Ekonómia dobra a zla.

O skúsenosti z Brna sa v rámci toho istého panelu podelí Petr Chládek, riaditeľ Juhomoravského Inovačného Centra, jedného z najúspešnejších inovačných centier v Európe. „Globálne výzvy so sebou prinášajú obrovské podnikateľské príležitosti. Pokiaľ sa ich chcú európske regióny chopiť, musia bezpodmienečne investovať do podpory inovácií a podnikania vo svojom regióne. Pre krajiny bývalého východného bloku to platí možno i dvojnásobne,” hovorí Petr Chládek.

https://amcham.sk/events/2886/east-innovation-conference-in-kosice

Ambícia pomáhať regiónu

Konferencia East Innovation je súčasťou dlhodobých iniciatív AmCham na východe Slovenska a má ambíciu stať sa katalyzátorom transformácie regiónu. Podujatie má byť akcelerátorom zmeny spôsobu myslenia aktérov z miestnej verejnej správy, akadémie, biznisu aj tretieho sektora v regióne Prešova a Košíc.

AmCham má ambíciu nadviazať na konferenciu udržateľnou iniciatívou Townhall Meetings – platformou pre dialóg medzi kľúčovými aktérmi regionálneho rozvoja v regióne východného Slovenska. Pilotný projekt Townhall Meetings prebehol na jeseň v Prešove.

komentár: 1