EAST MAG
presov kamerovy system

Kamerový systém v meste Prešov odhaľuje priestupky už 20 rokov

Mestská polícia v Prešove dennodenne monitoruje dianie v meste osobne i prostredníctvom kamerového systému, ktorý pomáha odhaliť a riešiť priestupky a trestné činy. Kamerový systém v Prešove dnes oslavuje okrúhle jubileum.

78 kamier tvorí kamerový systém

Celý kamerový systém je nastavený tak, aby vedel odhaliť protiprávne konania, kvalitou záznamu identifikoval tých, ktorí si myslia, že ich nikto nevidí a zaistil bezpečnosť v meste.

REKLAMA

V súčasnosti má kamerový systém 78 kamier a naďalej sa rozširuje. Najväčší rozmach zaznamenal v posledných desiatich rokoch, keď bolo do kamerového systému pridaných až 58 kamier.

Vývoj systému

presov kamerovy system
2006

Prvé kamery vážili viac ako 5 kg a boli na nich použité kvalitnejšie materiály, ako je to teraz. V súčasnosti váži otočná kamera menej ako 2 kg. Technika postupne prešla od analógu po digitál, od satelitného prenosu, televíznych káblov a antén až po optické vlákno, ktoré je najlepším spôsobom na prenos signálu.

Prvé dve kamery boli umiestnené pred Hotelom Senátor a na Hoteli Dukla. Kamerový systém v Prešove sa rozvíjal postupne. Najprv v uliciach mesta, neskôr sa dostal aj na sídliská, kde vznikli chránené dielne, v ktorých operátori dodnes pomáhajú pri odhaľovaní protiprávnych konaní. V týchto chránených dielňach pracuje spolu 27 operátorov so zníženou pracovnou schopnosťou.

presov kamerovy system
2019

Pomoc polícii

Štatistiky ukazujú, že kamery v meste Prešov počas 20 rokov účinne pomáhajú pri odhaľovaní trestných činov, ale aj priestupkov. Na základe žiadostí od Policajného zboru SR vydala Mestská polícia Prešov až 311 zaznamenaných udalostí, v ktorých išlo o podozrenie z trestného činu. Toto vysoké číslo poukazuje na opodstatnenosť mestského kamerového systému v Prešove.

presov kamerovy system
2020

Kamery sú pravidelne servisované a postupne vymieňané za novšie modely, rovnako, ako technika v operačných miestnostiach.

V roku 2018 boli umiestnené a spustené nové kamery na ul. Švábskej (pri zvonici), na križovatke ulíc Solivarská a Švábska, na križovatke ulíc Levočská a Remscheidská, na ulici Levočská – západ, na budove Nákupného strediska DRUŽBA, na križovatke ulíc Okružná a Požiarnická a vo vrchnej časti oblúka na Floriánovej ulici.

Zároveň bola vymenená najstaršia kamera monitorovacieho a kamerového systému, ktorá slúžila dlhých 18 rokov a snímala priestor pešej zóny spolu s parkom.

tlačová správa

Pridajte komentár