EAST MAG
humanoidný robot

Humanoidný robot od Disney je realisticko-desivý

Roboty už pre ľudstvo dávno nie sú žiadnou novinkou. Namiesto zvláštnych tvarov tie dnešné roboty už čoraz častejšie dostávajú ľudskú podobu. Pre niekoho humanoidné roboty pôsobia veľmi strašidelne, ale veď posúďte sami.

Výskumný tím Disney vytvoril humanoidného robota, ktorý ti možno nedá spať. Dostal totiž niekoľko realistických pohybov, ktoré pôsobia prirodzenejšie ako doteraz. Dokonca dokáže napodobňovať ľudské správanie. 

Tento humanoidný robot z dielne Disney nie je žiadne vysávacie béčko. Má na sebe napodobeniny ľudskej kože s výnimkou okolia očí. Od svojich stvoriteľov dostal aj očné buľvy či sadu zubov. Aj vďaka jeho výzoru si budete myslieť, že prichádza z roku 2100, aby nás varoval pred apokalypsou.

Humanoidný robot si všíma svoje okolie  

Odhliadnuc od jeho strašidelného výzoru sú jeho pohyby dokonale prepracované do najmenších detailov a pôsobí naozaj veľmi ľudsky. Tento robot pravidelne hýbe hlavou, dvíha sa mu aj hrudník, ako keby skutočne dýchal. Okrem toho dokáže napodobniť pohyb očí pri čítaní a vníma aj svoje okolie. Robot si dokáže uvedomiť, keď niekto vojde do miestnosti alebo ak naň niekto zamáva, preruší čítanie a dokáže sa ľuďom zahľadieť do očí (čo môže pôsobiť celkom desivo).

„Humanoidný robot vníma osoby v prostredí, identifikuje záujmové osoby na základe hlavných krokov, volí vhodné správanie pohľadu a na podnety reaguje vysokými a vernými pohybmi. Použili sme  mechanizmy, ktoré napodobňujú motorické a pozorovacie správanie podobné tým, ktoré sa pozorujú v biologických systémoch, vrátane návykových návykov, sakád a rozdielov v šírke pásma pohybu pre akčné členy, opisuje na svojej stránke tím Disney. 

Vďaka ich skúsenostiam zo sveta animácií hľadali tvorcovia robota predovšetkým technologické riešenie, ktoré bude hodnoverné. „Chceli sme vytvoriť interakciu, ktorá vytvára ilúziu života,“ vysvetľuje tím. Čo poviete, podaril sa tvorcom realizovať ich zámer?

Pre ďalšie zaujímavé čítanie, rozhovory a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

komentáre 2