EAST MAG
girl s day

Viac ako 400 dievčat si na Girl´s Day vyskúšalo, ako vyzerá práca v IT

8. októbra 2020 odštartoval v poradí už siedmy ročník unikátneho celoslovenského podujatia
Girl´s Day, ktoré organizuje občianske združenie Aj Ty v IT. Cieľom podujatia je prepájať stredoškoláčky s IT firmami a organizáciami a motivovať ich tak k štúdiu informatiky a kariére v IT sektore.

Offline aj online

Až 440 dievčat vo veku 15 – 19 rokov malo možnosť, aj napriek sťaženým podmienkam organizácie, vybrať si jeden zo štyridsiatich programov, konajúcich sa fyzicky v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a tiež v online priestore.

Okrem zaujímavých prednášok si vyskúšali aj naprogramovať aplikáciu, vytvoriť chatbota, webstránku, ako aj zabezpečiť si súkromné dáta.

girl s day

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo Girl´s Day zorganizovať aj v súčasnej neistej situácii a dievčatá neprišli ani tento rok o príležitosť vidieť svet IT firiem a organizácií zblízka. Ďakujeme všetkým firmám, ktoré s nami hľadali riešenia ako zrealizovať programy, učiteľom, ktorí hľadali spôsoby, ako sa zúčastniť a samotným dievčatám, že v sebe hýčkali iskru záujmu aj napriek neustále sa meniacej situácii. Veríme, že mnohým z nich aj tento rok Girl´s Day zmenil pohľad na IT,“ povedala zakladateľka a riaditeľka Aj Ty v IT Petra Kotuliaková.

Vlastná skúsenosť môže naštartovať kariéru

Tohtoročné podujatie zaznamenalo aj niekoľko zmien. Pôvodne plánovaný termín podujatia, posledný aprílový štvrtok, ktorý je tradične spojený s oslavami Medzinárodného dňa žien v IT, bol presunutý na jeseň. Aj napriek neistote, ako sa situácia vyvinie, však urobilo združenie všetko preto, aby sa Girl´s Day uskutočnil aj tento rok. Okrem offline programu ponúklo aj jeho online verziu – dovedna takmer 40 prednášok a workshopov naprieč celým Slovenskom.

girl s day

Program Girl’s Day sa líši v každej organizácii a v priemere trvá 3 – 4 hodiny. „Každý rok v rámci Girl’s day objavíme nové dievčenské talenty. Mnohé dievčatá po vlastnej skúsenosti počas Girl’s Day začnú po prvýkrát uvažovať o tomto smere ako možnej kariére,“ komentuje podujatie jeho projektová manažérka Zuzana Okálová.

Organizátorom Girl’s Day je občianske združenie Aj Ty v IT, ktoré podujatie prinieslo na Slovensko v roku 2014 ako súčasť osláv Medzinárodného dňa žien v IT. „Možno nie je v našich silách byť na všetkých aktivitách naraz a výsledok niekoľko mesačných príprav nezažijeme na vlastnej koži. No stačí len jeden ďakovný e-mail po akcii, kedy nám študentka napíše, že tento deň jej otvoril oči a my vieme, že to, čo robíme, má zmysel,“ dodáva Okálová.

girl s day


Aj Ty v IT

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom tiež mottom „Technology has no gender“, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnosti. Združenie svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Za necelých deväť rokov činnosti prešlo jeho workshopmi, kurzami a akadémia takmer 25 tisíc dievčat a žien vo viac ako 30 slovenských mestách. V roku 2020 združenie získalo nomináciu na prestížnu cenu UNESCO Prize for Girls’ and Women’s Education.

komentár: 1