EAST MAG
karpatska vandrovka

Karpatská vandrovka mala rekordných 113 vandrovníkov

V sobotu 19. septembra sa konal 11. ročník Karpatskej vandrovky. Milovníci prírody a turistiky sa stretli, aby zvládli 50km túru zo Štósu do Košíc. Pre menej odvážnych čakala 25 km túra zo štartom pod Kojšovskou hoľou. Karpatská vandrovka má však aj rozmer pomoci: vandrovníci darujú peniaze, o ktoré sa môžu uchádzať komunitné projekty, ktoré chcú podporiť rozvoj regiónu východného Slovenska.

Rekordný ročník

Prekvapením pre organizátorov bola rekordná účasť na tohtoročnom podujatí. Karpatská vandrovka mala totiž 113 ľudí.

Dlho sme zvažovali, či tento rok Karpatskú vandrovku vôbec zrealizujeme. Situáciu okolo pandémie virúsu COVID-19 sme pozorne sledovali, a pripravovali opatrenia, aby bolo podujatie bezpečné. Skôr nás trápila opatrnosť ľudí v tejto neľahkej situácii. Vandrovky nakoniec sa zúčastnil rekordný počet dobrochodcov, čo nás skutočne prekvapilo. Príroda, pohyb, fyzická výzva, spolupatričnosť, a podpora regiónu boli určite silnou motiváciou pre prekonanie akýchkoľvek obáv,” uviedol Ján Melikant z Karpatskej nadácie, ktorá podujatie organizuje.

Podpora pre rozvoj regiónu

Vandrovníci tento rok spolu vyzbierali rekordných 11 520 eur, ktoré budú použité na podporu projektov zameraných na zlepšenie života na východnom Slovensku. Finančné dary účastníkov vandrovky budú prerozdelené miestnym iniciatívam prostredníctvom grantovej výzvy, ktorú Karpatská nadácia otvorí na jar 2020.

 „Karpatskou vandrovkou sa snažíme o vytvorenie komunity ľudí, ktorým záleží na rozvoji svojho okolia a radi podporia inšpiratívne iniciatívy iných ľudí. Vandrovníci nielen finančne podporili skvalitnenie života v regióne, ale aj sami rozhodnú o tom, kam vyzbieraná finančná podpora poputuje,” dodal Ján Melikant.

Fyzická výzva, nezabudnuteľné zážitky a silné príbehy

56 vandrovníkov, ktorí sa rozhodli prekonať 50 kilometrovú trasu, vyrazilo na cestu o 5:00 ráno z Kúpeľov Štós. Cieľom bol areál Čičky na KVP v Košiciach. Zdolanie tejto náročnej fyzickej výzvy pritom trvá priemerne 13 až 15 hodín.

O 11:00 vyrazilo pod Kojšovskou hoľou ďalších 57 účastníkov, ktorí rozhodli pre menej náročnú 25 km trasu.


O Karpatskej nadácii

Karpatská nadácia podporuje východné Slovensko od roku 1995 a počas svojej existencie podporila viac ako tisíc projektov sumou takmer 2,5 milióna eur. Poslaním Karpatskej nadácie je viesť ľudí a organizácie k zodpovednosti za seba, komunitu, región a budúcnosť. Od svojho založenia poskytuje finančnú podporu, vzdelávanie a poradenstvo pre aktívnych ľudí a neziskové organizácie v záujme zlepšovania života na východnom Slovensku. Viac informácií na www.karpatskanadacia.sk

tlačová správa

Pridajte komentár