EAST MAG
iness

Úspech SPŠE Prešov na celoslovenskej olympiáde v ekonomike

9. septembra 2020 sa na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave konalo celoslovenské finále olympiády v ekonomike v spolupráci s renomovaným inštitútom INESS (Inštitút ekonomických a spoločenských analýz). SPŠE Prešov na nej mala svojich zástupcov.

Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú v Prešove reprezentovali dvaja študenti IV.F triedy – Richard Klimko a Oliver Omachel. Pre oboch to bola obohacujúca skúsenosť s množstvom nových skúseností a poznatkov.

REKLAMA

Olympiáda sa konala po tretí raz. Zišlo sa na nej 50 najlepších ekonómov z rôznych stredných škôl z celého Slovenska. Z počiatočných 6 500 študentov dostať sa do finálovej 50-ky bolo pre študentov z Prešova obrovským úspechom.

spse presov

Vplyv koronakrízy

Finálový test pozostával z piatich teoretických a troch otvorených otázok, ktorých mali súťažiaci prejaviť ekonomicko-logické zmýšľanie a zamyslieť sa nad aktuálnou problematikou trhu, ekonomických sankcií či vplyvu  „koronakrízy“ na hospodárske ukazovatele firmy.

10 najlepších z testovej časti postúpilo do ústneho kola, v ktorom si každý vytiahol jednu otázku, na ktorú mal 5-minútovú prípravu a ďalších 5 minút na vyjadrenie názoru a svojich znalostí pred odbornou porotou.

SPŠE Prešov v prvej trojke

Vo veľmi náročnej konkurencii sa Richardovi Klimkovi podarilo obsadiť 3. miesto, v rámci ktorého získal aj hodnotné ceny, napríklad aj čítačku kníh. Oliverovi Omachelovi sa, bohužiaľ, nepodarilo prebojovať do finálovej desiatky, no už účasť vo „veľkom finále“ je veľkým úspechom.

iness

„Ekonómia a politika ovplyvňuje naše každodenné životy, od rána, keď vstaneme až po večer, keď ideme spať, lebo pracujeme, nakupujeme, platíme dane. Preto by sme to nemali brať na ľahkú váhu,“ povedal Richard Klimko, finalista tohtoročnej olympiády.

Ak vás zaujíma téma vzdelávania viac, prečítajte si , ako hodnotia vzdelávacie inštitúcie, medzi nimi aj SPŠE Prešov, minulý školský rok.

komentár: 1