EAST MAG
pracujujeme o 48 minut dlhsie

Pracujeme o 48 minút dlhšie

Možno ešte stále pracujete z domova, možno už zarezávate dlhšiu dobu v kancelárii. Pandémia zmenila svet vo všetkých oblastiach, aj v pracovnej morálke. Mnoho ľudí si muselo po prvýkrát vyskúšať prácu z domu. Výsledkom týchto zmien je zvýšené množstvo času, ktoré venujeme práci. 

Tejto téme a zmenám v profesijnej komunikácii sa venuje americký Národný ústav pre ekonomický prieskum (National Bureau of Economic Relations. Najzaujímavejším faktom zo zverejnenej štúdie je, že pracovný čas sa nám predĺžil o 48, 5 minút.

REKLAMA

Vychádza to z dát viac ako 3 miliónov ľudí. Túto vzorku počas dvoch 8-týždňových periód (pred a po vypuknutí pandémie) skúmali vedciv 16 mestách Severnej Ameriky, Európy a na Blízkom východe.

Viac času za počítačom

Dôvodom, prečo pracuje v domácom prostredí viac, je aj zvýšenie pracovných mailov po pracovnej dobe, čo, automaticky, ľudí často láka odpovedať na mail a pustiť sa do práce.

Čas venovaný práci počas pandémie narastal z viacerých dôvodov – izolácia, limitované možnosti ako a kde tráviť čas, strach z nákazy či nové úlohy v práci súvisiace s pandémiou, a tak ľudia trávili viac času za počítačmi. Pocítila a dodnes to pociťujem aj osobne. Pandémia priniesla mnohým aj úlohy, ktoré tu predtým neboli a tak ľudia museli zvládať pridanú prácu a popritom zvládať tú štandardnú či ju adaptovať,” súhlasí Zuzana Kaňuchová, riaditeľka korporátnej komunikácie pre Henkel Slovensko. 

Svoje by o zvýšenom pracovnom čase vedeli rozprávať tí, ktorí počas 1. vlny pôsobili v prvých radoch. Rovnako sa museli aktivizovať aj všetci, ktorí mali priestor na šitie rúšok. Takou bola aj spoločnosť Nika Intima. 

Aj v našej firme sa počas prvých týždňoch karantény zvýšilo množstvo pracovného času. Napríklad sme pracovali aj v sobotu, aby sme stíhali výrobu, nakoľko sme do výroby zaviedli aj výrobu rúšok. Teraz je to približne ustálené, až mierne v útlme,” hodnotí Monika Vitanyiová.

praca

Dokedy bude home office?

Pretrvávajúca pandémia priniesla veľkú výzvu pre všetky sféry preniesť sa do online sveta. Aj dnes ponúkajú zahraničné aj domáce spoločnosti svojim zamestnancom možnosť pracovať z domova, ak sa s návratom do práce necítia komfortne.

Trend v stratégii home office v týchto časoch pritom udávajú veľké spoločnosti ako Amazon, Google či Apple, ktoré budú z home office pracovať určite do konca roka roka 2020. Spoločnosť Uber home office predĺžila svojim zamestnancom až do júna 2021.

A ako to je s vašou možnosťou pracovaž z home office? Dajte nám vedieť do komentára.


Článok bol vytvorený aj vďaka medializuj.sk.

komentáre 3