EAST MAG
darovanie techniky

128 inštitúciám pomohli s viac ako dvomi tisíckami vyradenej výpočtovej techniky

Čo robíte so staršou, už nepoužívanou technológiou? Odnesiete ju do zberu, posuniete ďalej alebo vám na ňu len sadá prach? Inšpirovať sa môžete riešením najväčšej IT firmy na východe Slovenska, ktorým je darovanie.

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia vyradené hardvérové zariadenia posúva ďalej – školám a neziskovým organizáciám, ktorým ešte vedia poslúžiť. Od roku 2017 spoločnosť zvýšila počty darovaného vybavenie o takmer tisíc kusov.

Notebooky a monitory na darovanie

V prvom rade ide o vyradené notebooky a monitory. Keďže kritériá na pracovný výkon technológií rastú, snažíme sa vo firme udržiavať trend výmeny technológií po 3 rokoch, aby mali všetci zamestnanci stále výkonný hardvér. Vyradené notebooky sú stále dobré a vedia poslúžiť, bola by preto škoda nechať ich zlikvidovať. Pokazené modely dáme opraviť a rovnako ich posúvame ďalej,” vysvetľuje Tomáš Tressa, Strategy Development Specialist v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

darovanie techniky
ilustračná fotka

Najväčší záujem o vyradené zariadenia je zo strán základných škôl. Inštitúcie musia zaslať oficiálnu žiadosť s počtom a dôvodom, pre ktorý potrebujú danú techniku.

Máme zoznam uchádzačov, ktorý je pomerne dlhý a niekedy, žiaľ, musí škola počkať dlhšie. Snažíme sa ročne obdarovávať 3 až 4-krát, ešte sa nestalo, aby sme nejakej škole či občianskemu združeniu zamietli žiadosť. Jedine sme museli občas okresať požiadavky žiadateľov, aby sme vedeli počet vyradenej techniky distribuovať viacerým ľuďom,” dopĺňa Tomáš.

Tomáš Tressa

Vybavenie učební aj pre učiteľov

Celkovo Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia podporila darovaním hardvéru 13 materských, 55 základných, 27 stredných a 7 vysokých škôl. Okrem toho firma hardvérovo pomohla aj 26 občianskym združeniam a neziskovým organizáciám.

Sme veľmi radi, že je možnosť využiť a pomôcť si s darovanou technikou. Spoločnosť nám darovala 15  notebookov a dokovacích staníc, ktoré využívame v kmeňových triedach na zápis do internetovej triednej knihy. A 15 monitorov, ktoré sme využili v počítačovej miestnosti. Takéto aktivity súkromných sektorov by sme v budúcnosti určite radi privítali,” hodnotí Erika Jusková, zástupkyňa riaditeľky ZŠ Važecká v Prešove.

V decembri 2019 spoločnosť podporila aj Strednú priemyselnú školu technickú v Spišskej Novej Vsi.

Darovanie hardvéra vnímam ako rozumné a ekologické riešenie, ktoré pomôže škole ušetriť finančné zdroje. Zároveň deklaruje snahu firmy pomôcť škole v príprave možno aj budúcich zamestnancov. Dostali sme 40 CISCO IP telefónov, ktoré aktívne využívame pri konfigurácii sietí, kedy si každý žiak cez počítač konfiguruje svoj telefón. Darované notebooky využívali učitelia aktívne počas koronakrízy na diaľkové vzdelávanie. Monitory máme momentálne v rezerve pre prípad potreby vymeniť pokazený kus,” vysvetľuje Ladislav Ruttkay, riaditeľ školy.

90 % darovaného hardvéru ostáva na východe

Pred samotným odoslaním vyradeného hardvéru spoločnosť zabezpečí komplexný servis u partnerskej firme AFB. Tá sa venuje repasovaniu výpočtovej techniky a zamestnáva ľudí so zdravotným znevýhodnením. Celkovo rozdelila firma v priebehu 2 a pol roka 2 384 zariadení v pôvodnom stave pre 128 inštitúcií. Až 90 % podporených škôl a organizácií boli z východu.

Tento rok bude počet obdarovaných menší v dôsledku pandémie. Sme však radi, že sa nám podarilo zabezpečiť požiadavky viacerých občianskych združení na notebooky určené na diaľkové vzdelávanie pre deti zo sociálne slabších rodín,” priznáva Tomáš Tressa.

Od spoločnosti sme dostali 20 notebookov, ktoré využívajú naši prijímatelia v 6 zariadeniach v Košiciach, Ružomberku, Zvolene a Prešove. Slúžia na vyhľadávanie pracovných ponúk, komunikáciu s budúcim zamestnávateľom. Taktiež sú využívané na vzdelávanie a v prvej vlne pandémie boli využívané na dištančné vzdelávanie. Pre neziskový sektor je to veľmi prínosné a vysoko prospešné. Už v minulosti sme mali spoluprácu so súkromným sektorom a to nielen v rámci darov, ale dobrovoľníckych alebo edukačných aktivít pre prijímateľov a zamestnancov. Aj vďaka súkromnému sektoru môžeme kvalitatívne rásť, technologicky sa zdokonaľovať, ,držať krok‘ so súčasnou situáciou a efektívne reagovať na potreby našich prijímateľov a rozvoju našich služieb,” zhodnotila Barbora Horniak z Centra Dorka pre obnovu rodiny.

Darovanie aj ako recyklácia

Naša firma vyrástla na východe Slovenska, preto sme, samozrejme, s týmto regiónom spätý a v rámci celofiremnej kultúry sa snažíme iniciovať alebo podporovať aktivity, ktoré vedia pomôcť celému kraju. Možnosť posunúť ďalej nepoužívané hardvérové zariadenie vnímame ako drobnú pomoc z našej strany, ktorá však vie u obdarovanej organizácii urobiť veľa dobra. To, že takouto formou recyklujeme a dávame ďalšie využitie technike, je ďalší pozitívny bod, ktorým podporujeme aj tému ekológie,” priblížil Juraj Probala, hovorca Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Do budúcna je plánovaná stála podpora lokálnych žiadateľov o hardvérové zariadenia, ale aj výnimočná podpora projektu zo Slovenska. Darovanie hardvéru má pomôcť misionárom v Afrike pri vzdelávaní detí z rozvojových krajín.

View this post on Instagram

??Od 16. marca stála pred školami, učiteľmi aj žiakmi veľká výzva. Online vyučovanie. ? ?‍??‍?‍?‍?V T-Systems Slovakia sa dlhodobo snažíme pomáhať školám a tretiemu sektoru s technickým vybavením a preto sme veľmi radi, že sme teraz mohli pomôcť s výzvou online vyučovania organizáciám DORKA n.o, @majaknadejeke a @usmejsanamna. “Počas obdobia pandémie sa nám podarilo zareagovať na potreby 3 neziskových organizácií pôsobiacich v Košiciach a darovať im viac ako 40 notebookov. Vzhľadom na to, že tieto združenia podporujú školopovinné deti, pre ktorých sa v tomto období technika stala nevyhnutnosťou, veríme, že táto forma pomoci bola pre nich skutočným prínosom, ” priblížil Tomáš Tressa, špecialista pre strategický rozvoj v spoločnosti @tsystems_slovakia . ?➡️?‍♂️?‍♀️ Darovanie bolo možné aj vďaka spoločnosti AfB Slovakia, ktorá vdýchla druhý život notebookom, aby mohli slúžiť tam, kde je to potrebné. Ďakujeme! ??? #tpomaha #vzdelavanie #online #tsystemsslovakia #kosice #tsastara

A post shared by DT IT Solutions Slovakia (@dt_it_solutions_slovakia) on

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2