EAST MAG
zbynek muller

Filharmonici vystupujú z komfortnej zóny

Nie je celkom bežné, aby sa hráči filharmonického orchestra prezentovali v komornej zostave. Treba na to guráž a talent. Hudobníci Štátnej filharmónie Košice (ŠfK) pretavili aktuálnu koronasituáciu na šancu vystúpiť z komfortnej zóny veľkého symfonického telesa.

Predstavia sa v sérii koncertov Hráme komorne v menších zostavách ešte pred otvorením novej sezóny, a to počas septembra a októbra 2020.

REKLAMA

V meste a regióne dlhodobo vnímame absenciu produkcie komornej hudby. Formát pravidelných komorných koncertov, ktorý sme odštartovali v júni, systematicky vyplní prázdne miesto v kultúrnom živote Košíc. Prínosom je aj motivácia hráčov ŠfK k hre v komorných telesách. Z dlhodobého hľadiska táto prax prinesie zvyšovanie interpretačnej úrovne jednotlivcov, a tým aj orchestrálneho telesa ako celku. Zároveň budú môcť návštevníci bližšie spoznať našich hráčov,“ uviedla Jana Šargová, manažérka koncertnej prevádzky ŠfK.

Hráme komorne začína už 3. septembra

Návštevníci budú mocť zažiť 9 koncertov z cyklu Hráme komorne. Tri prebehnú pod vedením dirigentov – českého hosťa Roberta Jindru a šéfdirigenta ŠfK Zbyňka Müllera. Dramaturgická línia predstaví jednotlivo dychovú a sláčikovú zložku orchestra, ktoré sa na záver spoja v menšie symfonické teleso. Šostakovičove kvarteto venované pamiatke obetí fašizmu a vojny bude v ostrom kontraste s Wagnerovým nadčasovým dielom o otcovskej láske k novonarodenému synovi (3. 9.).

Robert Jindra
Robert Jindra

Počas Haydnovej „Rozlúčkovej” symfónie, ktorá má za sebou humorný kuloárny príbeh, budú hráči postupne odchádzať z pódia (17. 9.). Poslucháčov isto poteší aj populárne dielo Simple Symphony od významného anglického skladateľa Benjamina Brittena (1. 10.). Špecialitou hudobného cyklu sú samostatné koncerty sláčikových a dychových sekcií. ŠfK Strings zahrajú pod vedením koncertného
majstra Maroša Potokára mimoriadne emotívne dielo Adagio od Samuela Barbera (8. 10.).

Atraktívny bude aj polorecitál v podaní nášho koncertného majstra Mátyása Mézesa v klavírnom sprievode Janette Katinovej. Druhú polovicu koncertu ozvláštni netradičné obsadenie hornového kvinteta (10. 9.). Najväčší hudobný nástroj v Dome umenia po dlhšom období rozozvučí organista Štefan Iľaš. Na jeho recitále (24. 9.) zaznie aj dramatická Bachova Toccata a fúga d mol. Vybrané koncerty ponúkame aj formou verejných generálok so sprievodným slovom Petra Katinu.

Mátyás Mézes
Mátyás Mézes

Som veľmi rada, že cyklus mimoriadnych komorných koncertov, ktoré sme odštartovali v júni, hneď ako to pandemické opatrenia umožnili, si vyslúžil veľmi priaznivú odozvu u laického i odborného publika. Tieto koncerty prinášajú okrem samotného komorného repertoáru aj veľký priestor pre využitie sólistického potenciálu našich kľúčových členov orchestra. Teší ma, že sme mali priestor zostaviť dramturgickú koncepciu dohromady až deviatich takýchto koncertov, bez nutnosti angažovania akéhokoľvek hosťujúceho umelca. Svojich náročných úloh na vysokej úrovni sa dokážu zhostiť naši hráči v pestrých komorných kombináciách od sólo jednotlivcov až po komorné obsadenie orchestra,” hodnotí riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

Bezpečne vo filharmónii

Pre bezpečný pocit vo filharmónii ŠfK zavádza hygienické opatrenia nad rámec našich povinností. Pokračuje v šachovnicovom sedení, dezinfekcii rúk pri vstupe, nosení rúšok i v dodržiavaní bezpečnej vzdialenosti pri čakaní na podujatia. Koncerty budú trvať hodinu a bez prestávky. Priestory Domu umenia sa dezinfikujú každú hodinu.

Nová sezóna a presun festivalu

V poradí 52. koncertnú sezónu Štátnej filharmónie Košice odštartuje Otvárací koncert 22. októbra 2020 pod taktovkou šéfdirigenta Zbyňka Müllera. Ako sólista sa predstaví Jiří Vodička, koncertný majster Českej filharmónie. Virtuóz patrí k najvýznamnejším, vysoko oceňovaným a najvyhľadávanejším českým huslistom.

50. ročník Medzinárodného organového festivalu sa presunul na jeseň 2021 vzhľadom na jeho medzinárodné obsadenie, jubilejný potenciál a aktuálnu situáciu.  

Výmena a predaj abonentiek na 52. koncertnú sezónu bude prebiehať od 9. do 30. septembra.
Aktuálne informácie o dianí v Štátnej filharmónii Košice sú pravidelne publikované na webovej stránke a na sociálnych sieťach filharmónie.

tlačová správa

Pridajte komentár