EAST MAG
pavúky

V Austrálii vyvinuli Shazam pre pavúky a hady

Austrália je krásna rozmanitá krajina. Vo voľnej prírode žijú rozkošné koaly a vtipné kengury a, samozrejme, asi 2-tisíc druhov rôznych pavúkov. Horšie však je, že v tejto krajine sa nachádzajú tie najjedovatejšie druhy a navyše v tesnej blízkosti obyvateľov Austrálie. 

Rozmanitá škála pavúkov a hadov často podnecuje turistov i miestnych obyvateľov, aby si uvedomili s akými „miláčikmi” trávia čas. Niektorí turisti sa snažia o identifikáciu pavúkov či hadov prostredníctvom internetového vyhľadávania, ktoré však nemusí byť presné. A to je to, čo potrebujete vedieť v prípade, ak vás v tejto krajine poštípe pavúk alebo pohryzie had.

REKLAMA

Práve ťažkosti s identifikáciou a vyhľadávaním na internete inšpiroval dvoch Britov k vývoju aplikácie Critterpedia, ktorá spolieha na umelú inteligenciu a dokáže identifikovať za krátky čas pavúky alebo hady pomocou fotografie. Aplikácia funguje na podobnom princípe ako Shazam (apka na vyhľadávanie piesní podľa zvukov).

Pavúky
Zdroj foto: Crriterpedia

Austrálskej národnej agentúre pre vedecký výskum sa tento nápad zapáčil a rozhodla sa projekt podporiť. Momentálne testujú algoritmus, na základe ktorého bude aplikácia identifikovať pavúky a hady. Vývoj aplikácie, ktorá dokáže dôsledne a správne identifikovať druh, je ambicióznym prvkom umelej inteligencie. Cez algoritmus, kódovaný rozhodovací proces, musia prejsť stovky tisíc obrázkov, aby sme pomocou appky mohli identifikovať charakteristiky 2- tisíc druhov pavúkov a 170 druhov hadov. Vývojári používajú fotografie, kde je druh už známy. V súčasnosti sa používatelia beta verzie môžu rozhodnúť pridať svoje vlastné fotografie k prebiehajúcemu školeniu.

Pre ďalšie zaujímavé čítanie, rozhovory a inšpirácie si prezrite našu rubriku Lifestyle.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár