EAST MAG
dovolenka

Anketa: Dovolenka na Slovensku alebo v zahraničí?

Téma dovolenky obvykle býva radostnou záležitosťou, ktorú riešime s nadšením. Letné mesiace akosi prirodzene a nenápadne spomalia každodenné pracovné nasadenie a aj keď pracujúci ľud školské prázdniny nemá, je skrátka v lete cítiť rozdiel. Obvykle sa nás zamestnávatelia pýtajú v dostatočnom predstihu, v akých termínoch si chceme vybrať dovolenku. Tento rok popri termíne možno zaznela aj otázka: A bude to dovolenka na Slovensku alebo v zahraničí?

Pandémia koronavírusu totiž ovplyvnila aj vyhliadky na cestovanie. Aj keď sú už slovenské hranice otvorené a letecké doprava sa pomaličky, aj keď s obmedzeniami, vracia do normálu, téma dovolenky v zahraničí či doma je pomerne diskutovaná. Na jednej strane určite máte na Instagrame niekoho, kto už dovolenku v Chorvátsku strávil a závideli ste mu pobyt pri mori, kde to nevyzerá vôbec nejako rizikovo. Na druhej strane počúvate hygienikov, ktorí stále varujú pred zahraničnými destináciami, kde prídete do kontaktu s cudzincami. A k tomu potom uvidíte fotku preplnených Vysokých Tatier z posledného júlového týždňa…

REKLAMA

O tom, ako koronavírus ovplyvnil cestovné správanie Slovákov, sme sa porozprávali s viacerými odborníkmi z cestovného ruchu aj leteckej dopravy.

V nadväznosti na tento článok sme sa rozhodli prostredníctvom portálu medializuj.sk osloviť odborníkov z rôznych oblastí s dovolenkovými možnosťami – doma na Slovensku alebo zahraničie?

Zároveň sme sa našich respondentov spýtali, ako im pandémia ovplyvnila cestovateľské plány.

Zuzana Kaňuchová, riaditeľka korporátnej komunikácie Henkel Slovensko

zuzana kanuchova

Aktuálna situácia mi trochu skrížila plány, keďže jednou z možností tohto leta bol aj pobyt v Turecku, avšak túto ponuku odkladám na neurčito. Pár dní som absolvovala v našich horách, avšak vždy sa snažím chodiť v časoch a po miestach, ktoré nie sú až také frekventované.

Vzhľadom na pracovné povinnosti si vyberám dovolenkové dni po častiach a vždy spontánne. Je to pre mňa účinnejšie ako jedna dlhá dovolenka počas sezóny, keď je to všade preplnené a v súčasnosti ani nie bezpečné. Určite je na mieste, aby sme boli obozretní aj počas dovolenkových dní, vyhýbali sa davom a dodržiavali všetky hygienické pravidlá.

Človek by mal zvážiť či je nevyhnutné cestovať do zahraničia, rovnako dôsledne by si mal vybrať aj destináciu, kam sa vyberie. Keďže väčšina Slovákov ostala doma, pre toto leto asi platí dovolenkovať všade, len nie v tých destináciách, ktoré sú masovo propagované.

Radmila Fogadová, Tekovská realitná kancelária

Dovolenku v roku 2020 strávime doma – na záhrade, prácou okolo domu. Rozhodli sme sa tak jednak kvôli financiám, uprednostnili sme nutnosť dokončiť terasu pri dome, jednak kvôli COVID-19, nie je bezpečné cestovať do zahraničia. Jeden rok bez mora sa dá vydržať. Svoje dovolenkové plány každý rok prispôsobujeme danej situácii a väčšinou využívame last minute ponuky cestovných kancelárií, takže sme nič nerušili.

Jaroslav Vokoun, ekonóm

vokoun

Leto vždy trávime na Slovensku, do zahraničia cestujeme mimo hlavnej sezóny. V júni bol v pláne Rím a tam sme necestovali kvôli pandémii.

Teraz máme v pláne slovenské hory a pamiatky. A tiež moravské sklípky.

Zora Ochodnická, motivačná trénerka

zora ochodnicka

Už 16 rokov pravidelne organizujem cvičebné pobyty pri mori a samozrejme, začiatok leta bol dramatický kvôli pandémii. Avšak hneď, ako to bolo možné, sme vycestovali s priateľom koncom júna na Makarsku. Bolo tam super, žiadne rúška, ale na miestnych bolo cítiť že to už nie je také ako predtým.

Preto som sa rozhodla zorganizovať začiatkom septembra ďalší turnus a ľudia sa nadšene prihlásili. Nie je ich však tak veľa ako po minulé roky. Ja osobne bez mora neviem byť a preto dúfam, že sa všetko čoskoro vráti do normálu.Okrem toho si v auguste pôjdeme s priateľom oddýchnuť do Rajeckých Teplíc.

Jakub Horváth, Fakulta manažmentu UNIPO/Google Certified Trainer

Dovolenku strávim doma na Slovensku, v Tatrách, wellness víkend spojený s turistikou a športom. Rozhodol som sa tak z dôvodu stále hroziacej globálnej pandémie COVID-19, no najmä z toho dôvodu, že v žiadnom prípade nechcem kvôli svojej osobnej chvíľke dovolenkovej exotiky v zahraničí, ohroziť všetkých ľudí v mojom okolí a štáte.

Rád by som v tomto zmysle apeloval aj na ostatných, aby sa na chvíľu zamysleli, či im ten týždeň stojí za všeobecné ohrozenie ich blízkych a štátu…

Norbert Michlian, obchodný riaditeľ B&B Team

michlian

Dovolenku sme v tomto roku plánovali, mali sme predplatený pobyt na Malorke. Kvôli situácii s COVID-19 sa nám dovolenka zrušila, plánujeme sa dohodnúť s cestovnou kanceláriou na novom termíne v budúcom roku.

Nemáme záujem plánovať novú dovolenku v roku 2020, jednoznačne na to vplýva aj neistá situácia s koronavírusom.

Jakub Szepesgyorky, Regionálne centrum mládeže

Cestovanie po zahraničí mám v náplni práce a je to aj moja vášeň. Približne tretinu roku 2019 som strávil v zahraničí, preto necestovať v roku 2020 bolo pre mňa veľkou výzvou. Leto 2020 som sa rozhodol stráviť na Slovensku. Prešiel som už Slovenský raj, chystám sa na Poloniny a taktiež aj niektoré mestá východného Slovenska. Ochorenia samotného sa nebojím, som mladý, v dobrom fyzickom stave. Rozhodol som sa ale necestovať, aby som ukázal ostatným príklad. Ak ja zvládnem zostať na Slovensku, zvládne to každý. Kvôli COVID-19 som si musel zmeniť pracovné aj osobné plány od marca (zatiaľ) do septembra.

Pridajte komentár