EAST MAG
elektromobil

5 výhod elektromobilov

Ochrana životného prostredia je v našom každodennom živote už dlhodobo aktuálnou témou. Triedenie odpadu, udržateľná móda, bezobalové obchodíky či využívanie zdieľanej dopravy sú možnosti, ako môžeme znížiť svoju ekologickú stopu. V posledných rokoch aj na Slovensku rastie trend v doprave – elektromobily.

Ich výrobu nemá na svedomí len ikonická Tesla. Elektromobily sú považované za budúcnosť dopravy, preto automobiloví výrobcovia aj vďaka technologickému pokroku vyrábajú čoraz dostupnejšie autá pre všetkých občanov.

REKLAMA

Aké majú elektromobily výhody, pre ktoré sa k nim raz, podľa predikcií, dostaneme všetci?

1. Podpora od štátu

Na Slovensku je možné využiť štátny dotačný program, ktorý prispeje maximálne 8 000 eur tým občanom, ktorí majú záujem o kúpu elektromobilu alebo elektrifikovaného hybridu. Jedinou nevýhodou však je, že po spustení výzvy v roku 2019 bola vyčerpaná za necelé 4 minúty. Možnosť získať až 35 % z ceny elektromobilu, na ktorý si robíte zálusk, chce skrátka využiť každý.

V roku 2020 bolo doposiaľ schválených 127 žiadostí, pre ktoré sa rozdelí 1 096 000 eur. Celková suma na túto výzvu je 6 miliónov. Dokopy dostalo štátnu dotáciu 340 žiadostí – 279 fyzických osob a 61 právnických osôb.

2. Odlíšiteľné ŠPZ

V tomto prípade nie sú výhodou až tak veľmi ani samotné ŠPZ-tky, ale to, čo sa plánuje pri systematickej podpore elektromobility v rámci nášho štátu. Doposiaľ platia individuálne výhody na úrovniach obcí a miest – bezplatné či lacnejšie parkovanie na niektorých parkoviskách a rovnako vstup do nízkoemisných zón (ktoré však zatiaľ na Slovensku nemáme). Do budúcna sa hovorí aj o vyhradených jazdných pruhoch.

ŠPZ-tky vyzerajú ako doposiaľ, sú však namiesto bieleho podkladu ladené dozelena.

3. Žiadne emisie

Pre tento bod sú vlastne elektromobily čím ďalej, tým viac populárne, keďže sa čoraz väčšia časť populácie snaží správať voči našej planéte šetrnejšie. Ak už potrebujete niekam cestovať a z rôznych dôvodov vám nevyhovujú zdieľané dopravné prostriedky či verejná doprava, je chválihodné, ak hľadáte čo najekologickejšiu formu prepravy.

Síce výroba elektromobilu prináša určitú ekologické stopu, pri pravidelnom jazdení nemá už žiadne emisie, čím v konečnom dôsledku ponúka zelenšiu alternatívu ku klasickým spaľovacím motorom.

V rámci nulových emisií vyvstáva otázka dobíjania, ktorá je častým dôvodom negatívneho postoja k elektromobilom. Elektromobil môžete dobíjať v pohodlí domova, počas spánku nie je 7-hodinové nabíjanie problém. Navyše šírenie elektomobility podnietilo aj k vzniku elektronabíjačiek, ktoré sú už pomaličky všadeprítomné.V súčasnosti je možné využiť aj rýchle typy elektronabíjačiek, tzv. rýchlonabíjačky. Na Slovensku si na nich viete dobiť svoj elektromobil o dojazd 120 km za necelú polhodinu.

elektromobil

4. Dozajd

Donedávna platilo to, čo sa o elektromobiloch hovorilo – že majú malý dojazd. Vzhľadom na to, že ide o budúcnosť dopravy, dnešné elektromobily majú dojazd nad 200 kilometrov, čo postačuje na každodenný presun do práce, na nákupy či na rekreáciu.

V rámci jazdy elektromobilov je potrebné povedať, že majú lepšiu akceleráciu už od prvej minúty vďaka krútiacemu momentu. Elektromobily sa na cestách vedia správať pružne a reagovať agilne pri predbiehaní či pri výjazdoch, čo zas podporuje ich bezpečnosť.

To, že vaša jazda je tichučká a elegantná je už malou čerešničkou na torte.

5. Údržba a servis

Starostlivosť o elektromobily je finančne jednoduchšia a menej náročná než u áut so spaľovacími motormi. V rámci servisu netreba riešiť výmenu oleja, sviečok, chladiacej kvapaliny… Dôraz sa pri servise elektromobilov kladie na pneumatiky a brzdy. Rovnako je z dlhodobého hľadiska finančne jednoduchšie dobíjať elektromobil ako stále tankovať naftu alebo benzín.

Problém prichádza v prípade potreby výmeny batérie, ktorá je finančne náročnejšia. Batérie elektromobilov však majú dlhoročnú záruku. Jej životnosť ovplyvňujú najazdené kilometre aj počet nabíjaní.

elektromobil

Alternatíva na začiatok

Ak nechcete prejsť čisto na elektrický pohon, ale láka vás ekologickejšia preprava, alternatívou môžu byť hybridné autá. Hybrid sa vyznačuje minimálne dvoma rozličnými druhmi pohonu, vďaka čomu predstavuje ekonomickejšiu a najmä ekologickejšiu alternatívu. V rámci hybridov nájdete na trhu rôzne typy, napríklad v závislosti od úrovne elektrifikácie či výkonu.

Záujem o hybridné vozidlá badať v Európe už od roku 2017, kedy sa ich predalo za 1. štvrťrok viac ako 132 000.

Údaje zo Slovenska

Naša krajina sa v rámci rozvoja elektromobility v roku 2019 „preslávila” poklesom predaja elektromobilov podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu SR.

Po 2 kvartáloch roka 2020 sa situácia obrátila aj napriek koronavírusu – na Slovensku sa podarilo prekonať čísla o registrácii nových elektromobilov a hybridov za celý rok 2019. Dokopy sa v roku 2020 registrovalo 328 elektromobilov a 296 plug-in hybridov. Najobľúbenejšími značkami našich končinách sú Škoda a Kia.

Vedeli ste?

Aj keď súčasné elektromobily odzrkadľujú dnešnú dobu technológií a dôrazu na dizajn, prvý použiteľný elektromobil sa po cestách premával už v roku 1884, stál za ním Thomas Parker. Automobil Benz poháňaný parou s tromi kolesami bol predstavený až o rok neskôr. Naftový dopravný prostriedok prišiel na cesty v roku 1897, uviedol ho Rudolf Diesel.

Čo myslíte, je to od elektromobilov už len maličký krôčik k autonómnej doprave?

komentáre 2