EAST MAG
formula

Si skutočný fanúšik F1?

Čo si predstavíte ako prvé pri F1? Možno sú to šialene rýchle formuly alebo je to tradícia po nedeľnom obede – usadiť sa do gauča a pustiť si v televízii tieto svetové preteky. Formula 1, ktorá sa v skratke označuje F1, je kráľovnou motoristického športu.

Od 5. júla beží tohtoročná sezóna, ktorá bola posunutá v dôsledku koronavírusu. Z 21 Veľkých cien absolvuje 20 jazdcov nakoniec 13 okruhov (informácie vychádzajú z dňa 5. 8. 2020, medzitým mohlo dôjsť k zmenám, ktoré vychádzajú z celosvetovej situácie v súvislosti s COVID-19). Otázkou je, či si úradujúci šampión Lewis Hamilton (tím Mercedes) obháji titul svetového šampióna, alebo tento rok bude konečne sezónou Valteriho Bottasa alebo Maxa Verstappena.

Kvíz o F1

V ktorom roku sa konala prvé preteky Formuly 1?

Correct! Wrong!

Najmladším jazdcom, ktorý kedy štartoval preteky F1, je Max Verstappen - štartoval ešte pred svojimi 18. narodeninami. Koľko rokov mal však najstarší jazdec?

giphy
Correct! Wrong!

Správne! Mal 55 rokov a 292 dní.

Čo znamená skratka DRS?

giphy
Correct! Wrong!

V ktorom roku bola posledná veľká zmena pravidiel, ktorou začala tzv. hybridná éra F1?

giphy
Correct! Wrong!

Na čo slúžia bargeboards?

Correct! Wrong!

Akú tradíciu má Daniel Ricciardo, keď vyhrá preteky?

Correct! Wrong!

Ktorý pretekár viedol dokopy najviac kôl v pretekoch?

giphy
Correct! Wrong!

Na ktorom okruhu sa nachádzala šikana „Bus Stop"?

Correct! Wrong!

Ktorý Slovák ako jediný pôsobil v F1, aj keď len ako testovací jazdec pre tím Minardi?

Correct! Wrong!

V ktorej sezóne Lewis Hamilton NEVYHRAL žiadne preteky?

giphy
Correct! Wrong!

Kto povedal výrok: Aerodynamika je pre tých, čo nevedia postaviť motor?

giphy
Correct! Wrong!

F1

Tak tu máme skutočného fanúšika F1, ktorý asi nevynechá žiadne preteky!

Asi si skôr pozeral F1 nedeľami doma po poriadnom obede a nemáš až taký prehľad, ako pravý fanúšik, ale šancu ešte máš!

Asi si v telke radšej pozrieš dostihy....

Vedeli ste?

Okrem informácií, ktoré sme vám priniesli v kvíze, vám radi poskytneme ďalšie zaujímavé fakty o F1.

  • Vedeli ste napríklad, že pred kvalifikáciou na preteky musia mať monoposty presnú váhu a sú vážené?
  • Jednou z najtragickejších nehôd, ktorá sa stala počas F1, bola smrť brazílskeho pretekráa Ayrtonu Sennu v roku 1994 na Veľkej cene San Marina. 34-ročný Ayrton v novej sezóne nastúpil do tímu Williams a počas priameho prenosu 1. mája havaroval – náraz do betónovej steny neprežil. Ayrton Senna je považovaný za jedného z najlepších pilotov všetkých čias.
  • Formula vie dosiahnuť aj rýchlosť vyššiu než 350 kilometrov za hodinu. Rekordom v pretekoch je 372,5 km/h, ktoré sa podarilo vytiahnuť z vozidla Valterimu Bottasovi na Veľkej cene Mexika 2016.
  • Teplota v kokpite môže počas pretekov dosahovať až 50°C, čo sú naozaj zaťažujúce podmienky. Preto jazdci počas pretekov reálne chudnú a naozaj musia dodržiavať pitný režim. Na nočnej Veľkej Cene Singapuru jazdci bežne schudnú aj 3 kilogramy po cca 2-hodinovom preteku.
  • Do formuly by si nemal sadať nik, ktor trpí klaustrofóbiou – pretekár môže z kokpitu vystúpiť až po tom, čo sa odstráni volant, taký malý priestor má vo formule.
  • Predbiehanie počas pretekov nie je také isté ako predbiehanie v meste či na diaľnici. Samozrejme, prebieha v úplne inej rýchlosti, s čím súvisí aj „dirty air“. Ide o tok vzduchu, ktorý vytvára monopost za sebou a ktorý vie druhý monopost idúci v tesnom závese dostať do šmyku. Pri pretekoch teda nejde len o šoférovanie, ale aj premyslené konanie a plánovanie.
  • Aj keď sa môže zdať, že nie, pretekári musia byť vo veľmi dobrej kondícii. To však neznamená veľké bicepsy; jazdci musia byť pomerne ľahkí a mať silný krk, pretože v niektorých častiach trate môžu pociťovať preťaženie aj 5G (napríklad slávna Maggots and Becketts v Silverstone).

Tip: Drive to Survive

Celosvetový záujem o preteky F1 potvrdzuje aj dokumentárny seriál od streamovacej platformy NetflixDrive to Survive, ktorý v 10-dielnej sérii mapuje priebeh celej jednej sezóny. Filmári chodia na jednotlivé preteky, točia materiály nielen priamo z okruhu, ale divákom ponúkajú aj pohľad do interného zákulisia tímov a pretekárov, čo. O seriáli sa hovorí aj ako o snímke, ktorá dokáže zaujať dokonca aj nefanúšikov F1.

Jedna časť seriálu má približne 40 minút, momentálne sú k dispozícii 2 série. Ide o retrospektívny dokuseriál, ktorý vychádza pred ďalšou očakávanou sezónou.

Jedným z cieľov seriálu bolo prilákať aj mladšie ročníky k sledovaniu F1. Drive to Survive sa to podarilo napríklad aj tým, že jazdcom po sprístupnení seriálu začali stúpať počty fanúšikov na sociálnych sieťach.

Ak vás baví testovanie, pozrite si ďalšie kvízy, ktoré sme pre vás pripravili.

Pridajte komentár