EAST MAG
instax

Instax – šikovný foťák alebo zbytočnosť?

S príchodom mobilov s fotoaparátmi sa zmenili zaužívané zvyklosti celej spoločnosti. Tak, ako sa kedysi všetko fotilo na fotoaparáty a točilo na kamery, sa dnes všetko zaznamenáva na smartfóny, ktoré disponujú skutočne kvalitnou technológiou. Popri digitalizácii spomienok sa však ľudia uchyľujú aj späť k hmotným spomienkam, napríklad k vytlačeným fotografiám. Veľkým trendom sú fotoaparáty Instax.

Instantné fotoaparáty sú na trhu vyhľadávané už dlhšiu dobu a stávajú sa čoraz rozšírenejším produktom.

REKLAMA

Ja osobne, ako fotografka-amatérka pre radosť, vlastním 2 fotoaparáty značky Fujifilm Instant Photo System, ktoré všetci zjednodušene voláme instax. Oba som si kúpila z druhej ruky a mám s nimi vyfotených dokopy pár desiatok fotografií. Ak uvažujete nad kúpou Instaxu – či už pre seba, alebo ako darček, rozhodla som sa vám priblížiť svoj pohľad na tieto 2 fotoaparáty.

instax

Užívateľská jednoduchosť

Je dôležité povedať, aká jednoduchá je manipulácia instaxových fotoaparátov. Naozaj, stačí si raz prečítať návod alebo pozrieť video. Do tela fotoaparátu vložíte kazetu s filmom, ktorý v sebe skrýva 10 snímok, podľa žltého označenia. Foťáky buď majú tlačidlo na zapnutie, alebo sa zapnú automaticky vysunutím objektívu. Prvá fotografia novej kazety je vždy čierna – ide o plastový kryt z kazety. Foťák je pripravený na fotenie, ak svieti zelená dióda pri kukátku.

Pri fotení nehrozí nastavovať ISO či clonu. Môžete sa stretnúť maximálne s nastavením svetelných podmienok alebo s výberom vzdialenosti pre fix-focus, ktorý majú všetky instaxy.

Po stlačení spúšte vám hneď vyjde biela fotografia, s ktorou sa nemusíte nijak oháňať – viať ňou vo vetre, fúkať na ňu… Uložte si ju na chvíľku do vrecka a počkajte, do 5 minút sa vám fotografia ukáže celá.

Jednoduchosť používania však má aj jeden problém – môže sa v prípade nejakej komplikácie stať, že nebudete vedieť, čo sa deje a čo opraviť. Mne sa to stalo – fotoaparát nechcel fotiť, aj keď som mu dala všetko, čo má mať – nešlo stlačiť spúšť. Problém bol v nekvalitných baterkách, s ktorými foťák odmietol spolupracovať – nikde sa vám však táto chyba nevypíše na displeji, je to celé na skúšaní a snahe nájsť riešenie.

Cena jednej fotografie

Pri Instaxoch treba rátať s vyššími nákladmi ako pri smartfónoch či zrkadlovkách. Pravidelne si potrebujete dokupovať kazety s filmom, teda, ak chcete pravidelne fotiť. Na výber máte balenie 1 kazety, ale aj dvoch kaziet, kde máte teda dokopy 20 snímok, cenovo to však vychádza približne rovnako, plus-mínus 1 euro za 1 fotografiu. Odporúčam nakupovať kazety v prevádzkach, kde viete získať nejakú zľavu – hneď sa to oplatí o čosi viac.

Instax mini

Instax mini 8 som si zakúpila ako v poradí druhý fotoaparát, opäť z druhej ruky, od kamarátky, za asi 30 eur. Primárne som si ho zaobstarala kvôli svadbe, kde som ho dala k dispozícii svadobným hosťom – odfotili sa a fotografia ostala i na pamiatku. Toto využitie Instaxu nie je žiadnou mojou revolučnou myšlienkou, ide o jedno z najčastejších využívaní instantného fotoaparátu, keďže fotka na domov predstavuje peknú spomienku.

Fotografia je maličká, má rozmery ako vizitka – 5×9 centimetrov. Vďaka tomu sa zmestí do peňaženky.

Tento typ instaxu má možnosť vybrať svetelné podmienky pomocou piktogramov (slnko, mrak, interiér). Po navolení podmienok sa zapne alebo vypne blesk.

Pri instaxových fotkách netreba čakať ostrosť a hĺbku fotky, ktorá vyrazí dych. Keďže všetko závisí od svetelných podmienok, nepodceňujte ich. Pri fotení s bleskom bude na fotke vidno len to, čo osvieti blesk, nič iné. Odhadnúť správne podmienky môže byť niekedy náročné. Napríklad fotografia z Chopku nám nevyšla, teda, vyzeráme na nej ako duchovia, pretože som nastavila podmienky pod mrakom a foto vznikla aj s bleskom.

Novšie modely mini verzie disponujú vedľa hľadáčika foťáku malým zrkladlom, aby ste si vedeli skontrolovať, čo fotíte, ak si fotíte selfie. Dá sa to však aj bez zrkadla.

instax
Instax mini 90 Neo

Instax wide

instax

Instax wide bol mojím prvým instaxovým fotoaparátom a voľba naň padla pre priaznivú cenu (na Bazoši za 60 eur) aj pre to, lebo sa mi páčili veľké instantné fotky, ktoré fotí. Majú veľkosť 9×10 centimetrov, tie si do peňaženky nenapcháte, ale zmestí sa na ne napríklad väčší počet ľudí.

Fotografie z tohto instaxu sú obvykle podarenejšie než z mini verzie, aj keď kvalita blesku je rovnaká – na foto videno len to, čo blesk ožiari. Instax wide má prepínanie ostrenia na základe 2 možností – od 0,9 do 3 metrov alebo od 3 metrov donekonečna. Priznám sa, že túto funkciu veľmi nevyužívam, mením maximálne svetelné podmienky (svetlo, normal, tma) a zapínam alebo vypínam blesk, keďže tento model má naň samostatný gombík.

instax
Instax 300 wide

Porovnanie

Ak by som mala povedať, ktorý z mojich instaxov mám radšej, musela by som sa na to pozrieť z viacerých hľadísk. V rámci praktickosti a nosenia mám určite radšej mini, pretože je omnoho menší a najmä lahší na nosenie. Navyše, s veľkým instaxom je márna snaha odfotiť si selfie (skúšala som to viackrát).

Na druhej strane malosť a najmä väčšie množstvo nekvalitných záberov ma prikláňajú viac k wide, pretože asi aj vďaka svojej nadmernosti (je ako malý kufrík) predstavuje kvalitnejšie zachytávanie momentu.

Okrem týchto dvoch foťákov, ktoré mám, je na trhu dostupný aj rad Instax square. Fotí štvorcové fotky veľkosti 8×8 cm a mám pocit, že práve pre rozmer fotografií patrí momentálne medzi najvyhľadávanejšie modely instaxových fotoaparátov.

instax
Instax square SQ6

Takže treba vám ho?

Za mňa môžem povedať, že fotky z instaxov majú skutočné čaro. Už len samotné fotenie – urobím len jednu fotku, tak sa snažte všetci – je úplne iným zážitkom než 10 cvaknutí mobilom, kým budeme z toho správneho uhla. Je to navyše pekný darček – ako spomienka na stretnutie, oslavu, svadbu… Vytlačená fotografia, ktorú človeku dáte neskôr až po vytlačení v tlačiarni, nemá také čaro.

Ja sama mám doma instaxové fotografie vystavené ako dekoráciu a spomienku na všetky pekné chvíle a priateľov. Navyše si na každú fotografiu píšem dátum a miesto, kde bola odfotená, aby som v tom mala prehľad.

Odpoveď na to, či si instax kúpiť, vám nemôžem dať. Musím však opäť podčiarknuť čaro týchto fotografií a to, ako sa z nich tešil každý, koho som nimi obdarovala. Samozrejme, nejde o foťáky na každodenných 20 snímkov, hodí sa skôr na špeciálne príležitosti, ktoré si chcete zapamätať.

Ak chcete novú formu zbierania spomienok a máte radi fotografie, instax vás vie potešiť po každom použití. Aj keď náhodou fotografie nevyjdú – v tom je predsa čaro analógového sveta.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár