EAST MAG
video reklama

Ako na video reklamu?

Ak by ste sa potrebovali dozvedieť informácie o novom produkte, ktorý bol len nedávno uvedený na trh, zvolili by ste čítanie článku alebo pozeranie videa? Väčšina z nás by zvolila druhú možnosť, čo je prirodzené. Videá sú totiž pre ľudí vo všeobecnosti atraktívnejšou formou zdieľania informácií, sú lahodnejšie oku i uchu, pričom je dokázané, že čím viac zmyslov zapájame do danej aktivity, tým viac je pre nás zaujímavejšia, a to isté platí aj pri videách.

Audiovizuálne diela valcujú v posledných rokoch internet, vznikajú vďaka nim nové sociálne siete a ľudia sú schopní ich sledovať viac ako 6 hodín v priebehu jedného týždňa. Kedysi sme využívali videá len pre zábavu a relax, dnes sú neoddeliteľnou súčasťou marketingových stratégií a nástrojom na budovanie povedomia našich firiem.

Všadeprítomnosť video reklamy

Video reklamy nás cielia na všetkých sociálnych sieťach pri pozeraní iných videí, ale aj pri čítaní a prehľadávaní obsahu rôznych webových stránok. Ak totiž niečo vydáva zvuk a mení svoj obraz, automaticky to púta našu pozornosť, a to je predsa cieľ!

Budovať brand svojej značky nemusíte len cez populárny Youtube, ale napríklad aj prostredníctvom Google Ads, ktorý vám zaručí, že svoju cieľovú skupinu zastihnete na rôznych miestach a v rôznych fázach nákupného cyklu. A presne od toho sa odvíja aj typ videa, ktorý sa rozhodnete využiť. Pri predstavovaní nového produktu, firmy alebo služby oslovte publikum cez tzv. Bumper Ads, čo je nepreskočiteľná forma reklamy a môže slúžiť ako teaser. Keďže má 6 sekúnd, nepoviete v ňom nič prevratné, ale aspoň „navnadíte” zvedavé publikum.

Ako začať?

Spomínate si na reklamy About You v ich začiatkoch? Po ich pozretí sme netušili, čo od toho oočakávať, kto za nimi stojí a čo ponúka… A o tomto je presne reč. Nechajte ľudí diskutovať o vašom novom produkte alebo službe, nechajte ich premýšľať a pátrať. Po istom čase by ste už tajomstvo ale mali prezradiť, napríklad cez TrueView in-stream reklamy, ktoré sa vám zobrazia pred, počas alebo po prehratí iného videa. Tie preskočiť viete, ale až po 5 sekundách, pričom video môže mať aj 30 sekúnd, prípadne minútu a viac. Pri tomto formáte platíte až za aspoň 30-sekundové pozretie videa (alebo pozretie celého videa, ak je kratšie ako 30 sekúnd) alebo pochopiteľne, ak zákazník interaguje s videom v podobe kliknutia.

Základom je cieľová skupina

Efektivita týchto videí sa dá krásne merať, a preto je veľmi jednoduché v ďalšom kroku remarketovať a opätovne osloviť ľudí, ktorí už prejavili záujem o váš produkt či službu.

Tých možností je v remarketingu nekonečne veľa, keďže už vieme o užívateľovi viac, môžeme sa vybrať aj cestou personalizácie obsahu podľa remarketovaného publika. Nech už zvolíte akúkoľvek stratégiu, predstavte si najprv svoju cieľovú skupinu a na základe toho aj konkrétne typy videí. Vyhnete sa tak problémom s nevhodne zvoleným obsahom či formou.

Obsah video reklamy

Taktiež je veľmi dôležité aj to, aký obsah chcete komunikovať. Pri hiringových kampaniach je účinnejšie ukázať reálne prostredie firmy, reálnych zamestnancov. Pri brandových kampaniach sa kreativite medze nekladú.

Ale naopak, pri predstavovaní nových produktov, eshopu a pod., sa netreba báť produktového videa, ktoré podnieti zákazníkov k nákupu. Efektívne sú v tomto smere aj infografiky či jednoduchšie animácie. Tie je vhodné zvoliť najmä v prípade zložitejších technických špecifikácií daného produktu, prípadne procesov, ktoré nie je možné vyobraziť reálnym záberom.

Veľký úspech dnes majú aj eventové videá. Veď na koho sa ľudia najradšej pozerajú, keď nie na seba, prípadne iných ľudí či kolegov? Opäť tým zvýšite povedomie svojej spoločnosti a zároveň odhalíte firemnú kultúru.

Case study videá majú taktiež svoje čaro a sú stále vyhľadávanejším žánrom. Okrem obchodných príležitostí a marketingových stratégií by sme nemali zabúdať aj na vlastné úspechy, ktorými je potrebné sa pochváliť. Prezentovať vydarenú kampaň, pýšiť sa ročným obratom alebo veľkosťou firmy… Takýto typ videí je pre tento zámer ako stvorený.

Dôverujte, testujte a optimalizujte

Na záver len zhrniem: Videami nikdy nič nepokazíte. V prípade, že nie ste rozhodnutí a vaše
druhé „ja” vás stále tlačí napríklad do SEO optimalizácií, stavte aspoň na jedno video, prípadne pár krátkych verzií. Nemusíte sa náhliť do drahých video kampaní, začnite pomaly a verte, že čísla vás nakoniec presvedčia. Dnes už zvládnete spracovať a natočiť video aj prostredníctvom telefónu. No a obrátiť sa aspoň v tých úvodných krokoch na špecialistov nie je taktiež hanba. Je predsa profesionálnejšie ukázať jedno kvalitné video ako viac nekvalitných.

Pre viac zaujímavostí zo sveta marketingu si prečítajte rubriku Marketing.


Autorka článku: Miriam Mrízová, Video Team Leader v Promiseo.

Miriam pôsobila v niekoľkých video odvetviach. Začínala ako moderátorka relácie, neskôr ako redaktorka komerčných reportáží a následne zodpovedala v produkčnej spoločnosti za tím a realizáciu živých prenosov.

Dnes prináša klientom spolu so skúseným tímom ľudí umelecké diela v oblasti reklamy.

Promiseo

Kreativita, ktorá inšpiruje a stratégia, ktorá predáva. To je PROMISEO. Spoločnosť vznikla v roku 2009 v Košiciach a klientom zabezpečuje full-service; odd idey, kreatívneho konceptu a stratégie cez performance či videá, až po technický skill v oblasti IT.

PROMISEO tím tvorí viac ako 40 profesionálov, ktorí kombinujú znalosti z technologického sveta so skúsenosťami s kreativitou. Portfólio spoločnosti je ozaj pestré, tvoria ho firmy z oblastí ako telco, zdravotníctvo, výroba, technológie, turizmus, financie a e-commerce.

Pridajte komentár