EAST MAG
varenie piva

Je varenie vlastného piva nákladné hobby?

Poznáte ten pocit, keď vám už nič, čo je dostupné, nepríde dostatočne výnimočné a odlišné? Pri remeselných pivách tento pocit obvykle nehrozí. Hrozí však niečo iné – že k vareniu piva pričuchnete aj poloprofesionálne. To sa stalo aj Petrovi Baltovičovi, ktorý pracuje v strojárenskom odvetví. Zo spoznávania nových chutí sa zrazu stalo hobby, ktoré by vyhovovalo mnohým mužom. Je varenie vlastného piva v domácom prostredí nákladné? Zistíte v našom rozhovore.

Ako ste sa dostali k vareniu piva?

Vareniu piva sa venujem už roky. Postupne som nadobudol dojem, že všetky pivá z veľkých pivovarov chutia takmer totožne, a tak som začal objavovať nové chute pív varených v malých remeselných pivovaroch. Zisťoval som, či je možné vyrobiť ho aj doma a čo všetko k tomu potrebujem. Prvé várky som skúšal pripravovať z koncentrátov, až som sa pomaly prepracoval k vareniu piva zo základných surovín a stalo sa z toho moje hobby vo voľnom čase popri práci.

REKLAMA

Chodíte so svojím pivom aj na nejaké súťaže?

Minulý rok som uvaril zopár pív, s ktorými som absolvoval aj súťaže na Slovensku a tri vzorky sa umiestnili v prvej trojke. Takýto úspech ma veľmi potešil. Účasťou na súťažiach som zároveň získal spätnú väzbu a odborné hodnotenie môjho piva.



Badať technický pokrok aj v pivovarníctve?

Tak ako sa v súčasnosti rozvíja každá oblasť, platí to aj pre pivovarníctvo. Veľké korporácie pristupujú k mechanizácii výroby piva, kde často na celý proces stačí zopár ľudí. Aj domáce varenie piva môže dnes vyzerať podobne. Ja osobne preferujem tradičné remeslo a „priamy kontakt“
s pivom. Čiže pivo ručne varím, musím teda pri hrnci reálne stáť, miešať a sledovať teplotu. Bolo by možné variť aj spôsobom, že všetko vsypem do hrnca, nastavím na displeji nejaký program a hrniec urobí všetko sám.

Ako finančne náročné je varenie piva?

Suma je variabilná, závisí od stupňovitosti piva, od množstva použitého chmeľu, koľko rôznych druhov chmeľu použijem v pive, ak je použité ovocie v pive, a tak ďalej. Orientačne: pre 13-stupňové, APA-SHSM (Single Hop Single Malt) pivo v objeme 22 litrov sa cena surovín (slad, chmeľ, kvasnice) pohybuje okolo 22 eur. Samozrejme, dá sa to ešte aj lacnejšie, ale aj drahšie, to je už na každého uvážení.

Aké technické vychytávky sú podľa Vás najužitočnejšie?

Aktuálne za najužitočnejšie považujem moderné mobilné aplikácie. Donedávna som musel zdĺhavo prepočítavať množstvá potrebných surovín a časy varenia, dnes s aplikáciou to mám takmer okamžite. Zároveň mám všetky recepty vždy po ruke. Ak potrebujem zoznam s popisom pivných štýlov, využívam na to aplikáciu BJCP 2015 Beer Styles. Pre vytváranie receptov existuje kopec aplikácií, ja som si obľúbil BrewR.

Je využitie alebo absencia moderných technológií pri pive poznateľná pri pití piva alebo pri jeho cene?

Pri výrobe piva sú potrebné hlavne kvalitné suroviny, technológia a obslužný personál. Ak dokážem modernou technológiou zvýšiť využitie surovín, znížiť časy jednotlivých operácií na potrebné minimum a zároveň znížiť počet osôb, tak výsledná cena bude určite priaznivejšia. V domácom
varení pre vlastné potreby a hlavne pre radosť, cena piva nie je takmer vôbec podstatná.



Ako môže laik zistiť, či pije kvalitné pivo? Sú nejaké vlastnosti, ktoré si všimnete hneď a poviete si: toto pivo nie je kvalitné?

Každý človek má iné chute a aj preferuje niečo iné. Základom je veriť svojim chuťovým pohárikom a piť to, čo mi chutí. Každý pivný štýl ma spĺňať určené senzorické vlastnosti, preto je potrebné poznať daný pivný štýl a vedieť, čo mám od neho očakávať. Začuť sťažnosť, že je pivo kyslé pri klasickom kyslom pivnom štýle, ma dokáže vždy pobaviť 🙂

V dnešnej dobe sú prehliadky pivovarov veľmi obľúbenou aktivitou. Máte nejaké, ktoré odporúčate navštíviť?

Mal som možnosť navštíviť niekoľko malých slovenských pivovarov. Viaceré z nich pracujú naozaj poctivo a ponúkajú kvalitné a chutné pivá. Každá návšteva ma niečím novým obohatila a inšpirovala. Jedným z mojich obľúbených je košický Hostinec, kam sa vždy rád vrátim a posedím si pri dobrom pivku.



Aké pivo je vaše najobľúbenejšie a prečo?

Samozrejme, že to moje ? Rád objavujem nové chute, takže skúšam, čo sa dá, ale nie vždy je to zásah do čierneho. Medzi moje obľúbené patria IPY, mám rád tú výraznú arómu a horkosť, ale aj kyseláče typu Berliner Weisse a Gose, ktoré dokážu príjemne osviežiť, hlavne v horúcom letnom dni.

V posledných rokoch sa zvýšil záujem o remeselné pivá, prečo je to podľa Vás tak?

Remeselné pivovary sa snažia robiť poctivé pivo, varia rôzne druhy pív a skúšajú rôzne kombinácie chutí a to konzumenti dnešnej doby už dokážu oceniť.

Kam sa podľa Vás bude uberať pivovarníctvo v budúcnosti?

Samotný spôsob výroby piva sa nezmenil už niekoľko storočí. Samozrejme, moderné technológie optimalizovali jednotlivé fázy výroby a celkovo zefektívnili jeho výrobu. Konzumenti začali viac objavovať rôzne chute piva a už ho nevnímajú len ako nápoj na zapitie borovičky ? Určite sa bude klásť väčší dôraz na jeho kvalitu a budú sa variť pivá rôznych netradičných chutí.

Aké pivo by mal podľa Vás ochutnať každý – muž/žena, pivár/vinár… ?

Nedá sa jednoznačne povedať že „toto“ pivo musí každý ochutnať. Určite treba skúšať niečo nové a hľadať si svoju pivnú cestu. Dnešný trh s touto komoditou ponúka veľký výber druhov, značiek, chutí… Nie vždy však býva táto cesta jednoduchá, pri horlivom ochutnávaní a spoznávaní sa môže
nasledujúci deň objaviť bolesť hlavy, ale v správnej miere to bude určite vynikajúci zážitok.

Pre viac zaujímavého čítania vám odporúčame našu rubriku plnú rozhovorov.

Ivana Mikuličková

Som asi živým dôkazom toho, že ak ťa niečo baví, venuj sa tomu a možno ťa to bude raz živiť. Marketing je mojou záľubou a zo stáží a brigád sa vykľulo moje povolanie. Venujem sa PPC kampaniam, social marketingu, navrhovaniu stratégií a občas aj písaniu.

Pridajte komentár