EAST MAG
kosice praha

Spojenie Košice – Praha je posilnené ďalším dopravcom

Metropola východu je k hlavnému mestu Českej republiky o čosi bližšie. Od 3. augusta 2020 totiž letecká spoločnosť Ryanair, najväčšia spoločnosť v Európe, otvorila novú linku medzi Košicami a Prahou. Spojenie Košice – Praha je druhým spojením Ryanairu na východe Slovenska. Okrem novej linky prevádzkuje aj spojenie Košice – Londýn Stansted.

Je to špeciálny deň pre nás aj vzhľadom na súčasnú COVID dobu, v ktorej sa nachádzame a je najväčšou leteckou krízou. Sme veľmi radi za dôveru, ktorú letecký prepravca dáva Košiciam, spádovej oblasti a celému východnému Slovensku. Veríme, že rovnako ako letecký prepravca, budú našej destinácii veriť aj pasažieri a cestujúci,” vyjadril sa Michael Tmej, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice.

kosice praha
foto: Sim Ďurkovič

Letenky už od 27,99 eur

Lety do Prahy sú prevádzkované dvakrát týždenne, v pondelok a v piatok. Z Prahy odlieta lietadlo o 12:35 a do Košíc priletí o 13:55. Letisko Košice musí následne za krátku dobu obslúžiť lietadlo a pripraviť ho na odlet – už o 14:20 sa totiž Boeing 737-800 vracia do Prahy, kde pristáva o 15:35. Celková kapacita jednej linky je 189 sedadiel, letenky začínajú na sume 27,99 eur.

Podľa slov člena predstavenstva košického letiska Tomáša Jančuša ide o úplne iný segment cestujúcich, na ktorých letisko cieli. „Medzi Košicami a Prahou sa mesačne prepravujú tisícky ľudí vlakmi, autobusmi a autami. Spolu s novým prepravcom im dávame možnosť komfortne, hygienicky a bezpečne sa dopraviť do Prahy za jednu hodinu.”

Nárast turistov z Česka o 16 %

Košice s Prahou spájajú okrem novej linky aj České aerolínie, ktoré momentálne zabezpečujú spojenie 8-krát týždenne. „Potenciálni cestujúci aj súčasné bookingy leteniek ukazujú, že záujem o túto linky je veľký, čo nás, samozrejme teší, keďže ide o oveľa bezpečnejšiu možnosť prepravy než 8 až 9 hodín vlakom.”

Posilniť spojenie Košice – Praha je dôležité z hľadiska cestovného ruchu.

Je dôležité povedať, že Košický kraj v minulom roku navštívilo vyše 80 000 návštevníkov z Českej republiky, čo je o 16 % viac ako v minulom roku a tento nárast je kontinuálny. Keďže čím ďalej, tým viac návštevníkov z Česka navštevuje Košice a okolie, je potrebné posilniť toto spojenie. Kraj pripravuje aj kampaň na posilnenie záujmu českých turistov, aby táto linka, ktorá momentálne má letový poriadok do konca októbra, ostala v Košiciach aj naďalej,” zhodnotil Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Z Košíc hneď 130 cestujúcich

Záujem o lety medzi Košicami a Prahou ukazuje aj obsadenosť hneď prvých spojení. Prvý let z Prahy do Košíc bol naplnený na 80 %. Na prvý let z Košíc do Prahy si zakúpilo letenky 130 cestujúcich. Medzi nimi bola aj Monika, ktorá letí za dcérou do Prahy: „Nová linka je super, teším sa na túto novinku, myslím, že ju budem využívať.”

Let bol úplne v pohode, odporúčili nám rúška, inak to bol štandardný let. Pochádzam z Košíc, no už 20 rokov žijem v Prahe a momentálne som 2 týždne v Prahe, 2 v Košiciach, takže sa veľmi teším z tohto spojenia, dosť mi zjednoduší život,” zhodnotil jeden z prvých cestujúcih na novej linke Ivan.  

Aktuálne lety

Po tom, ako došlo k uvoľneniu opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19, už do Košíc lietajú České Aerolínie z Prahy, Austrian Airlines z ViedneWizzair z Londýna-Luton a Ryanair z Londýna-Stansted. Obnovenie ostatných leteckých spojení Eurowings z Dusseldorfu a LOT Poľské Aerolínie z Varšavy závisí od rozhodnutia jednotlivých leteckých spoločností. 

Charterová letná sezóna v Košiciach odštartovala 28. júla, odkedy sa z  Košíc lieta na dovolenky k moru na južný Cyprus. Termíny letov sú plánované vždy na utorky a to od 28. júla až do 22. septembra. Lety prevádzkuje spoločnosť Air Explore lietadlom typu Boeing B 737-800 s kapacitou lietadla 189 cestujúcich. 

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2