EAST MAG

Slovensko je nádherná krajina. Vieš, kde sa nachádzajú tieto turistické miesta?

Leto nám ponúka viac času na cestovanie a spoznávanie zahraničia, ale aj domácej krajiny. O tom, že Slovensko je plné zaujímavých miest, vie určite nielen každý Slovák, ale aj zahraniční turista.

Ak hľadáte nápady, kam sa vybrať naprieč našou krajinou, máme pre vás pár tipov v dnešnom kvíze.

REKLAMA

Kde sa nachádza táto malebná kalvária?

Correct! Wrong!

V ktorom meste je táto klietka hanby?

Correct! Wrong!

Pri ktorej obci sa nachádza tento viadukt?

Correct! Wrong!

Do ktorej obce treba ísť, aby za týmto skvostným hradom?

Correct! Wrong!

Ako sa volá toto obľúbené miesto?

Correct! Wrong!

Ako sa volá dedinka, v ktorej nájdeš takéto malebné domčeky?

Correct! Wrong!

V ktorej obci sa nachádza socha Ježiša Krista, podobná tej v Rio de Janeiro?

Correct! Wrong!

Ako sa nazývajú skaly, ktoré vidíš na obrázku?

Correct! Wrong!

V ktorom okrese sa nachádza Haluzická tiesňava?

Correct! Wrong!

Ktorá priehrada je rozlohou najväčšia?

Correct! Wrong!

Slovensko
Skvelé! Si ozajstný znalec Slovenska 😉

Dá sa. Ešte trošku pocestuj a spoznávaj tú našu krásnu krajinu.

Nič moc... Sme z toho sklamaní, dúfame, že aj ty...

Určite sa zhodneme všetci na tom, ak budeme tvrdiť, že Slovensko je krajina, ktorá má čo ponúknuť domácim aj svetu. Poďme sa preto pozrieť na pár zaujímavostí o našej krajine.

1. Jeden z najzaujímavejších faktov o Slovensku, ktorý prekvapuje ako turistov, tak aj domácich, je, že máme najvyšší počet hradov a zámkov na obyvateľa na svete. Ide zhruba o 180 hradov a 425 zámkov. Ktorý ste už tento rok stihli navštíviť?

2. Aj tento fakt v skutku vyráža dych: Na Slovensku máme viac ako 6-tisíc jaskýň, ktoré ukrývajú svoje prírodné krásy. Škoda však je, že verejnosti je sprístupnených len 17 z nich.

3. Jediné hlavné mesto na svete, ktoré hraničí s dvoma krajinami. Hlavné mesto Slovenska, Bratislava, leží na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom. To robí z mesta jedinečný a zároveň aj svetový unikát.

4. Pupok Európy – Na Slovensku sa nachádza geografický stred Európy. Neďaleko obce Kremnické Bane, hneď vedľa kostola Sv. Jána Krstiteľa sa nachádza geografické centrum starého kontintentu.

5. Najvyšší drevený oltár na svete. Drevený oltár v Kostole sv. Jakuba v Levoči sa považuje za najvyšší drevený gotický oltár nielen na Slovensku, ale aj na svete. Je vysoký 18,6 m a široký 6,3 m. Predstavuje vrcholné dielo Majstra Pavla z Levoče, ktorý ho zhotovil na začiatku 16. storočia a pracoval na ňom 10 rokov.  

6. Raj drevených kostolov. Múzeá v prírode, teda skanzeny, sa tešia širokej popularite. Naprieč celým Slovenskom je niekoľko drevených kotolov, v ktorých napríklad nenájdeš ani jeden klinec. V Bardejove je to drevený kostolík Františka z Assisi, ktorý bol postavený už v 15. storočí a je tiež zapísaný v zozname Svetového kultúrneho dedičstva.

7. Na Slovensku máme nielen národný park Slovenský Raj, ale aj raj minerálnych prameňov. Na našom území sa totiž nachádza až 1 300 minerálnych prameňov. Mnoho z nich sa využíva aj na terapeutické či rekreačné účely.

Neprešla vás chuť testovať svoje vedomosti? Tak potom skočte do naše rubriky Kvízy, kde nájdete široké možnosti na overenie svojich vedomostí z rôznych oblastí.

Simona Ďurkovič

komentár: 1