EAST MAG
tabor kodovania pre dievcata

Dievčatá sa učia v Košiciach kódovať aj v lete

V Košiciach sa tento týždeň (od 27. do 31. 7. 2020) uskutočnil prvý letný tábor kódovania pre dievčatá <code like a girl/>. Za pilotným projektom stojí Lenka Hlinková a Iveta Tonhauserová zo Selfactory.

10 vybraných uchádzačiek nielen z metropoly východu vo veku od 12 do 16 rokov absolvovalo 5 dní intenzívneho IT kurzu v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice, kde sídli aj Americké centrum. Dohromady sa o bezplatný tábor uchádzalo 21 dievčat z Košíc, Michaloviec, Bardejova či dokonca až z Miškolca. 

Naše pôvodné smerovanie bolo sústrediť sa predovšetkým na vzdelávanie dospelých, ale keďže veľký potenciál do budúcna vidíme práve v mládeži a najmä tu na východe je táto oblasť dierou na trhu, rozhodli sme sa vyskúšať na pilotnom tábore, ako sa nám s dievčatami tejto vekovej kategórie pracuje a zatiaľ je to naozaj super. U dospelých ľudí to nie je také jednoduché, nakoľko väčšina má možnosť vzdelávať sa jedine popri práci a, bohužiaľ, ide o témy, ktorým treba venovať čas aj doma v rámci rozsiahlelo samoštúdia, a ten už u dospelých, často spolu s fokusom a energiou, chýba,” vysvetľuje Iveta Tonhauserová, spoluzakladateľka Selfactory.

Bezplatný tábor

Účasť na <code like a girl/> bola pre všetky dievčatá bezplatná, tábor podporila lokálna IT firma, Americké centrum vo Vedeckej knižnici a organizátorky zo Selfactory, ktoré doň investovali najmä svoj čas a know-how. Podmienkou pre prijatie bolo vekové ohraničenie (12 – 16) a každá záujemkyňa musela napísať motivačný list.

Aj podľa tohto listu sme sa snažili odhadnúť, či pre to dané dievča nebude náplň tábora už málo. Obsahovo sme ho totiž vyskladali pre úplne začiatočníčky, ktoré sú skôr fanúšičky programovania, ale nevenujú sa mu. Potom sme prihliadali na motiváciu dievčat a ich záujem,” vysvetľuje výber Lenka Hlinková.

Ja som sa prihlásila, pretože informatika ma odmalička zaujíma a chcem sa v nej vzdelávať. Na škole nemáme až takú dobrú informatiku, ale asi by som aj šla študovať IT. Na to, že je tento tábor pilotný, je podľa mňa najlepší z IT akcií, na ktorých som bola,” zhodnotila Diana. 

HTML aj CSS

Dopyt v IT sfére je už večnou témou, s ktorou bojujú IT firmy v regióne, na Slovensku aj v Európe. „Vnímame iné organizácie, ktoré sa snažia o vzdelávanie detí, ale tie sú predovšetkým na západe a východ nie je až taký pokrytý, pritom nemyslíme len Košice, ale aj celú spádovú oblasť. Ak chceme v IT reálnu zmenu, je potrebné začať pracovať s deťmi v mladšom veku, to je perfektný čas, kedy ich treba podchytiť a podporovať v nich talent,” hodnotí Lenka Hlinková.

Na tábor som sa prihlásila preto, lebo som chcela skúsiť, či mi programovanie pôjde a či to bude pre mňa zaujímavé, pretože premýšľam, kam pôjdem na strednú školu. Zatiaľ sa mi programovanie možno niekedy zdá trošku nudné, ale treba sa tomu venovať, pracovať s tým a človek musí byť naučený, čo ako robiť,” priznala účastníčka Lenka. 

Počas 5 dní si na tábore prešli intenzívnym kurzom programovania. „Dievčatá sa naučili základy tvorby webstránok, už teraz si napríklad zvládnu vytvoriť vlastnú statickú informačnú stránku. Na tábore pokryjeme prakticky celé HTML a zhruba 90 % najčastejšie používaného CSS štýlovania. Odtiaľto odídu so solídnymi základmi a introm pre nabaľovanie ďalších vedomostí a ďalšie vzdelávanie sa v tejto oblasti, napríklad JavaScriptu, ktorého sa nám vďaka záujmu dievčat podarilo zľahka dotknúť už počas tohto tábora,” priblížila náplň tábora Iveta Tonhauserová. 

Popri programovaní boli pre dievčatá pripravené aj ďalšie aktivity, ktorých cieľom bolo priblížiť im lokálny IT sektor. „Venovali sme sa pozíciám v IT sektore, samozrejme, v pondelok sme začali vecami, ktoré vývojár potrebuje vedieť predtým, než skočí na nejaký projekt – ručne aj digitálne sme kreslili wireframes, preberali sme základy dizajnu, UX. Dievčatá museli hneď v pondelok aj prezentovať svoj projekt, čo bol spočiatku problém, ale chceli sme, aby sa otvorili a neboli ustráchané.” 

Plánujú väčší projekt

Súčasťou 5-dňového tábora bolo aj otvorenie témy kybernetickej bezpečnosti, 3D modelovanie a 3D tlač či prehliadka Štátnej vedeckej knižnice a jej zákutí, kam sa bežný návštevník obvykle nedostane. Dievčatám štúdium IT a part-time job vývojárky priblížila študentka Eva Hrabkovská. 

Na mojej škole som chodila na krúžok, ktorý ma bavil a tak som si povedala, že skúsim programovanie webstránky ako niečo nové a iné. Asi by sa mi páčilo byť dizajnérkou stránky, UX sa mi páčilo,” zhodnotila Beky, ktorú tábor pre dievčatá zaujal. 

Do budúcna určite plánujeme kontinuálne pracovať s účastníčkami tohto tábora. Máme totiž víziu spustiť väčší projekt ako je tento, v rámci ktorého plánujeme zapojiť do spolupráce aj detské domovy, pretože pripraviť deti so záujmom o technológie do IT sektora je jednou z najlepších investícií do ich vzdelania,” uzavrela Lenka Hlinková zo Selfactory.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1