EAST MAG
medzilaborce

Zažite žiarici svet umelca Keitha Haringa

Leto je v plnom prúde a vám došli nápady, kam sa vybrať na výlet? Nezúfajte, máme pre vás skvelý tip na jednodňový výlet. Čo tak potešiť oko a dušu umením slávnych modernistických výtvarníkov, akými boli Andy Warhol a Keith Haring? 

Tento rok sa nám na preskúmanie otvárajú mnohé zaujímavé miesta na Slovensku. Jedným z nich sú aj Medzilaborce na východe Slovenska. Malé mesto je predovšetkým známe pre svoje múzeum, ktoré je venované najslávnejšiemu rodákovi z tohto kraja Andymu Warholovi. 

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach si tento rok pre návštevníkov pripravilo prekvapenie. V týchto dňoch vystavuje najväčšiu expozíciu diel osobnosti americkej undergroundovej scény 80. rokov minulého storočia Keitha Haringa. Expozícia The Radiant World (Žiarivý svet) je zostavená z piatich portfólií vytvorených v posledných rokoch tvorby tohto amerického modernistu a zahŕňa spolu 40 originálov

Keith Haring
Americký umelec Keith Haring
Zdroj foto: www.luxq.com

Pouličné umenie a kultúra Keitha Haringa 

Keith Haring dal kultúru NYC na múry, papier a na čierne tabule newyorského metra. Vtedy si prvýkrát získal pozornosť verejnosti. Jeho tvorbu značne ovplyvnilo samotné mesto New York a jeho pouličná kultúra. Aj keď spočiatku ho vnímali ako sprejera či grafiťáka, umenie mal od malička v krvi. Vyštudoval dizajn a vizuálne umenie a podarilo sa mu preraziť. 

V 80. rokoch minulého storočia sa jeho symbolom stalo dieťa, ktoré žiari – The Radiant Baby. Pri svojej tvorbe začal používať aj iné techniky, napríklad kreslenie kriedou na čierny papier, plátno, natieral rôzne predmety z rozličných materiálov, pomaľoval steny po celom svete. Jeho tvorba preletela svetové výstavy a diela vystavujú múzeá. 

Jeho učiteľom bol aj Andy Warhol, ktorý sa pre neho stal inšpiráciou a námetom pre vytvorenie niekoľkých diel (Andy Mouse). Keith Haring spolupracoval s Yoko Ono, Madonnou či so spisovateľmi. Okrem maľovania sa venoval aj reklame. 

Výstava v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach potrvá do 15. októbra 2020.

Ak hľadáte ďalšie nápady na výlety, pozrite si naše tipy pre Prešovský aj Košický kraj.

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár