EAST MAG
dognet

Štefan Polgári: Vďaka affiliate vie publisher mesačne zarobiť aj 15 000 eur

Online svet prináša nové a nové možnosti pre nakupujúcich aj predávajúcich. Je predpoklad, že platená reklama stratí na sile a predajnú schopnosť má natívnosť – príkladom je aj popularita influencerov. Ďalšou formou menej okatej reklamy je affiliate marketing, o ktorom sme sa porozprávali so zakladateľom slovenskej affiliate siete Dognet. Štefan Polgári patrí medzi priekopníkov affiliate v našej krajine. 

Pre koho je určený affiliate marketing?

Affiliate má dve strany, z ktorých vychádza aj to, pre koho je – pre eshopy na zvyšovanie obratov a pre prevádzkovateľov webov, ktorí chcú touto formou zarobiť. Eshopy majú zverejnené kampane, ktoré si môžu publisheri umiestniť na svojom webe so špecifickým odkazom. Po tom, čo do eshopu prinesú zákazníka, ktorý nakúpi, získa publisher z tohto nákupu určitú províziu.

REKLAMA

Prečo je affiliate výhodný? 

Na jednej strane je výhodný pre eshop – pri PPC kampaniach alebo na Facebooku platí za impresiu či kliknutia, kým pri affiliate platí len províziu z uskutočneného predaja, neriešia sa žiadne kliknutia. Pre publisherov je to forma zárobku, pričom si sami môžu vybrať značky a kampane, ktoré chcú propagovať. Dostávajú férovú ponuku – ani viac, ani menej, ale presne takú províziu, akého hodnotného zákazníka eshopu priniesli. 

Čo je základom pre affiliate? 

Môžeš mať sebelepší projekt, no základom je vždy návštevnosť – s tou pri vzniku nejakého projektu ráta každý, respektíve sa o ňu snaží. Pre affiliate je však návštevnosť špecifickejšia – potrebuješ mať najvyššiu návštevnosť takú, ktorá má potenciál nakúpiť. Môžeš mať článok, v ktorom vychváliš kulmu a prečíta si ju 10 000 ľudí, ale nik si ju nekúpi. Ak však obsah prispôsobíš – napríklad ako si vybrať kulmu – stačí ti 100 čitateľov, z ktorých nakúpi aspoň 10. Nejde o návštevnosť ako takú, ale o kvalitu návštevnosti. Ak ľudia nie sú v stave nakupovať, tak je vysoká návštevnosť na nič. Už pri projektovaní webu treba myslieť na to, že chceme mať čitateľov, ktorí riešia nejaký problém a my im naň dávame riešenie – napríklad ako si vybrať práčku, čo zvážiť, vytvoriť nejaký rebríček odporúčaných modelov a zakomponovať doň kampaň. 

Základom je teda správne zvolený obsah a návštevnosť s potenciálom nakúpiť. Pri vysoko klikanom článku o tom, ako sa Leonardo DiCaprio zmenil od Titanicu ľudia nepotrebujú kúpiť nič. 

Prináša affiliate reálny príjem pre publishera?

Za tie roky sa vybudovali publisheri, ktorých prioritným obchodným modelom je affiliate. Máme publishera, ktorý zarába mesačne len na affiliate u nás 15 000, pravidelne zverejňujeme tabuľku s najlepšie zarábajúcimi publishermi. Teda dá sa na tom zarábať stálo, ide však o fulltime firmy, ktoré s affiliate začínali ako s bokovkou, no našli v tom zmysel a príležitosť a začali sa tomu venovať naplno.

Venovať sa affiliate ako bokovke teda nemá význam? 

Má. Ale tí, čo sa mu venujú naplno, zarábajú najviac. Medzi publishermi sú však aj blogeri. Všeobecne platí, že najlepšie sa darí tým, ktorí si hneď na začiatku povedia: „Toto je affiliate projekt a tak ho idem robiť.” Menej zarábajú tí, ktorí sa snažia affiliate kampane zapojiť do už existujúcich projektov.

Ako funguje affiliate na Slovensku?

Lepšie ako pred niekoľkými rokmi 🙂 Keď sme Dognet rozbiehali, bolo na Slovensku pár kampaní – celosvetových alebo českých, ale žiadna sa nesústredila čisto iba na slovenský trh. Tomu sme sa začali venovať až my – sústredili sme sa na eshopy a publisherov na Slovensku, snažili sme sa im ukázať, čo a ako. Na začiatku sme nemali nič – ani kuru, ani vajce a rozbiehali sme to tu z vody. Pomáhala nám vtedy aj spolupráca so známou agentúrou, dnes fungujeme sami.

Bol affiliate vo vašich začiatkoch iný?

Áno, pred tými 7 rokmi, keď sme sa rozbiehali, existoval najmä pôžičkový affiliate a e-commerce bol ešte v menšine, nebolo ani toľko publisherov, ktorí by robili katalógy či recenzie. Dnes nájdete v sieti Dognet 550 kampaní, z ktorých je väčšia polovica slovenská, a 4 500 publisherov.

Akú budúcnosť má podľa teba affiliate marketing?

Dúfam najmä, že má budúcnosť. Affiliate má zmysel, pretože sa zvyšujú ceny za impresie a čoraz viac eshopov hľadá v tomto type marketingu príležitosť. Venuje sa mu čoraz viac eshopov aj publisherov, stále sa snažíme propagovať affiliate aj prostredníctvom eventov, vydávame publikácie na túto tematiku. Do karát affiliate hrá aj to, že sa stále viac nakupuje online a je teda jedno, či publisher pracuje zo Sniny alebo z Bratislavy. 

Môže niečo affiliate ohroziť?

Ako najväčšie ohrozenie vnímam nejaké technologické blokovanie trackingu a IP adries. Znemožnilo by nám to zaznamenávať konverzie a návštevy a a to by nám mohlo poškodiť, aj keď stále by sa to dalo nejako technologicky náročnejšie vyriešiť. 

Čo odporúčaš niekomu, kto chce začať s affiliate?

Asi by som mu odporučil kúpiť si knihu, stiahnuť si ebook alebo čítať všetky online dostupné informácie a riešiť túto tému. Založiť web je najmenej. Dôležité je správne si vybrať tému, ktorej viem dať pridanú hodnotu a je využiteľná v rámci kampaní. Dnes sa dá technicky na každú oblasť nájsť nejaká kampaň, je na to priestor. Akurát budovanie webu a jeho návštevnosti trvá dlhšie, nespraví sa to za 2 týždne a teda ani človek na tom nezarába hneď.

Treba minimálne 2 mesiace, kým človek začne zarábať menšie čiastky. To je potom problém väčšiny publisherov, že sa toho vzdajú v začiatkoch, lebo sa im to nechce robiť. Treba však vydržať, vzdelávať sa a zlepšovať sa, potom prídu na to, čo funguje. Nedá sa povedať nejako jednotne, čo robiť krok po kroku, každý si musí nájsť vlastnú cestu vzhľadom na tému aj publikum.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár