EAST MAG
citanie

Readmio – aplikácia, ktorá čítanie rozprávok sama dopĺňa zvukmi

Klasické čítanie rozprávok deťom nie je na ústupe ani v súčasnej technologickej dobe. Aj keď existuje množstvo audiokníh či vizuálnych rozprávok, nič neprevýši spoločný čas rodičov a ich detí pri čítaní príbehu. Túto tradičnú podobu čítania sa rozhodol oživiť startup Readmio. 

Ide o aplikáciu, ktorá klasické čítanie rozprávok ozvláštňuje prehrávaním zvukov v adekvátnych momentoch. Prehratie zvukov reaguje na hlas čítajúceho, na základe ktorého sa spustia. 

REKLAMA

Nápad na Readmio vznikol v detskej izbe pri čítaní rozprávok. Neskôr sme o tom ešte veľakrát debatovali, takpovediac pri pivku ako kamoši, a nakoniec sa z toho stala reálna vec. Nadchol nás práve zmysel či poslanie tejto aplikácie, pretože čítanie deťom je veľmi dôležité pre rozvoj detskej psychiky, predstavivosti a aj vzťahu rodiča a dieťaťa,” prezradil Martin Bruncko, člen tímu Readmio.

Za projektom podľa jeho slov stojí malá partia nadšencov bez externého investora. „Časom by sa nám však asi nejaký zišiel, keďže by sme chceli projekt posunúť do celého sveta.”

Založené na rozpoznávaní reči

Od vzniku nápadu až po stiahnuteľnú aplikáciu prešlo 18 mesiacov. Aplikácia Readmio je výnimočná rozprávkami, ktoré ponúka – aktuálne disponuje knižnicou 100 rozprávok, tradičných slovenských, napríklad od Pavla Dobšinského, ale aj svetovými rozprávkami, napríklad od bratov Grimmovcov. 

Rovnako výnimočné je využitie modernej technológie, ktorá rozpoznáva reč a vďaka tomu sa pri čítaní rozprávky zapne adekvátna zvuková reakcia sama bez toho, aby musel čítajúci čokoľvek nastavovať. Všetky zvuky a hudba boli nahrávané v štúdiu a sú uschované v aplikácii.

Keď napríklad mama prečíta vetu o tom, ako na dvore u Janka Hraška zakrochkajú svinky, deti krochkanie začujú. Takto ich čítanie oveľa viac baví a príbeh si dokážu lepšie predstaviť,“ vysvetľuje Ilya Novodvorskiy, ďalší člen Readmio. Deti tak príbehy pozorne počúvajú a tie staršie si môžu trénovať čítanie zábavnou formou.

Hlasové rozpoznávanie je jadrom celého projektu. Funguje offline, teda hlas nie je analyzovaný na serveri, ale len v telefóne užívateľa. Tým zároveň chránime súkromie a súčasne je vďaka tomu odozva aplikácie veľmi rýchla. Momentálne je v aplikácii dostupná slovenčina, čeština a angličtina, kde dorábame obsah, ale vieme pridať väčšinu hlavných svetových jazykov. Samotné rozpoznávanie reči funguje klasicky ako Google Assistent alebo Siri, len bez použitia internetu. Nad rozpoznaným textom sme dorobili vlastné algoritmy, ktoré nám umožňujú presnejšie určiť, čo človek povedal ,resp. prečítal. Výsledok porovnávame s dostupným textom a v správnom momente už stačí len prehrať zvuk alebo hudbu,” vysvetľuje Martin Bruncko. 

Takmer 99-percentná spoľahlivosť

Práve rýchle a spoľahlivé rozpoznávanie reči bolo pri realizácii Readmio najnáročnejšie a samotné programovanie aplikácie prebiehalo intenzívne posledné mesiace pred vypustením aplikácie.

Máme cca 99-percentnú presnosť rozpoznávania reči. Ešte stále je však čo vylepšovať. Do budúcna chceme v prvom rade dokončiť preklad rozprávok do angličtiny a sprístupniť ju aj mimo Slovenska a Čiech, pretože aktuálne sa nedá stiahnuť zo zahraničia. Radi by sme intenzívne zabojovali o UK a US trh. Paralelne sa budeme zaoberať vývojom nových funkcií, marketingom a uvidíme, čo sa podarí,” dodáva Martin Bruncko. 

Mobilná aplikácia Readmio je dostupná pre iOS a Android zdarma. Okrem rozprávok v nej nájdete napríklad aj obľúbené Ezopove bájky.

Edita Fabian Hilgartová

Pridajte komentár