EAST MAG
fpt

Automatizované meranie teploty si firma vyvinula sama

V Košiciach si IT spoločnosť vyvinula vlastné, cenovo dostupné riešenie automatizovaného merania teploty ľudí. Využíva špeciálne senzory a pokročilý algoritmus merania, ktorý zohľadňuje vzdialenosť človeka a teplotu v miestnosti. Získané dáta sú zrekonštruované do tzv. Heatmáp, ktoré vytvárajú obraz dobre známy z termokamier.

Veľkou výhodou je, že zariadenie nevyužíva reálnu kameru, ktorá by snímala tvár. Vďaka tomu je zabezpečená ochrana osobných údajov na vysokej úrovni.

Toto zariadenie už nájdete pri vstupe do budovy Fpt Slovakia. IoT riešenie vyvinul v priebehu dvoch týždňov jeden z kolegov IT firmy, ktorý je IoT špecialista – Tomáš Lörinc.

Myšlienku vytvoriť automatizované zariadenie na meranie teploty mal Tomáš v hlave hneď na začiatku pandémie. Na realizáciu sa odhodlal až po aprílovom firemnom mítingu na podnet kolegov. Riešenie nie je jeho prvým IoT projektom, tejto oblasti sa venuje dlhodobo. V súčasnosti je nasadený druhý prototyp automatizovaného merania teploty, ktorý bol logickým vyústením interného PoC projektu.

Keďže mojou oblasťou záujmu je najmä IoT, konektivita a HW, rád si nechám poradiť od kolegov, ktorý sú odborníci na inú oblasť. Zvoliť vhodné riešenie pre vizualizáciu dát mi pomáhal Rado Bálint.“

10-násobne lacnejšie riešenie

Pochopiteľne, existujú aj hotové riešenia v podobe termokamier. Tie sú však drahé a ich primárny účel nie je merať teplotu človeka na vrátnici. Riešenie z Fpt Slovakia je viac ako 10-násobne lacnejšie a zároveň šité na mieru priamo pre firemné potreby.

Zariadenie je pripojené na internet a je schopné komunikovať pomocou protokolu MQTT(SSL), vďaka čomu ide o jedno z najuniverzálnejších zariadení pre automatizované meranie teploty.  V neposlednom rade sa kladie dôraz na ochranu osobných údajov, ktoré sú takto vo firme pod kontrolou.

Samozrejme naše zariadenie je na požiadavku zákazníka možné rozšíriť o kameru s vysokým rozlíšením a rozpoznávaním tváre, alebo čítačkou kariet a tak zabezpečiť priradenie teploty ku konkrétnej osobe,“ dodáva Tomáš.

fpt
Vpravo Tomáš, autor automatizovaného merania teploty.

Na vylepšení zariadenia, ako aj na jeho detekčnom algoritme, v Fpt Slovakia neustále pracujú. Ďalšie možnosti využitia vidí Tomáš v oblasti desk occupancy monitoringu, čo je v súčasnosti veľmi žiadaný segment. Vďaka dostatočnému zornému uhlu by jeden snímač dokázal nahradiť niekoľko pohybových snímačov, ktoré sa v súčasnosti na tento účel používajú. Využitie je možné aj pri monitorovaní priestorov so zvýšeným nárokom na ochranu osobných údajov. Napríklad niektoré aerolinky majú problém s tým, že WC na palube používa súčasne viac osôb, tzv. Mile High Club. Takýto snímač dokáže jednoznačne určiť počet osôb bez zásahu do súkromia a upovedomiť palubný personál.

Naša spoločnosť dlhodobo pracuje na inovatívnych projektoch a podporuje kreatívnych ľudí,“ uviedol Jozef Vojtko, Vice Director Fpt Slovakia. Ako dodal, kríza dala priestor novým technológiám, inovatívnym myšlienkam a zároveň zrýchlila ich zavedenie do praxe.

Nie vždy musí ísť o veľké medzinárodne veci. Naši kolegovia to najlepšie dokázali na viacerých príkladoch, či už automatizáciou vnútorných procesov, alebo automatizovaným meraním teploty. Tomáš je toho excelentným príkladom.

Fpt Slovakia

Fpt Slovakia je spoľahlivým partnerom, ktorý už viac ako 18 rokov svojim zákazníkom umožňuje napĺňať ciele v oblasti informačných technológií. Firma pôsobí na trhu v Košiciach a medzi jej hlavné úlohy patrí návrh, vývoj a správa softvéru, implementácia a údržba SAP riešení a nezávislé testovanie v rámci energetického sektora. Zaoberá sa tiež inovatívnymi riešeniami na poli eMobilít, SmartHome a GreenEnergy. V súčasnosti zamestnáva v Košiciach približne 400 IT špecialistov.

Pridajte komentár