EAST MAG
sluchadla

Ako si vybrať slúchadlá?

Na prácu doma, pri sústredení sa v open space, pri cestovaní, počas športovania – slúchadlá sú už dávno „must have” kúskom. Pomaly sa stávajú aj módnym doplnkom, avšak ich najdôležitejšia funkcia je počúvanie obľúbenej hudby, ktorá vie spríjemniť akýkoľvek deň.

Od ikonických obrovských magneťákov, ktoré si človek vzal aj von, cez walkmany a discmany až po smartfón so slúchadlami, pri ktorých neriešite večné rozmotávanie káblikov.

REKLAMA

Ako si však vybrať tie správne pre seba? Smerodajná by pri rozhodovaní mala byť aj aktivita, na ktorú slúchadlá potrebujete.

Slúchadlá do práce

sluchadla

Ak máte open space, stáva sa, že sa potrebujete odizolovať od kolegov a naplno sa sústrediť na prácu.

Najvhodnejšou voľbou sú veľké slúchadlá, ktoré zakryjú celú ušnicu a izolujú tak ucho od vonkajších ruchov. Pri tomto type sa najviac prejavuje sezónnosť – charakteristika módy. Raz boli v móde a mali ich všetci, potom prišiel boom so slúchadlami do uší, pred pár rokmi bol však opäť veľký návrat veľkých slúchadiel okolo hlavy, a najlepšie vo výraznej farbe.

Ďalším praktickým typom sú aj slúchadlá do uší, pri ktorých však treba staviť na kvalitnejší model – pre tlmenie vonkajších zvukov, ale aj na to, aby vašu počúvanú hudbu nepočuli všetci v kancelárii.

Do práce sú určite tou správnou voľbou bezdrôtové modely, s ktorými sa môžete vzdialiť od pracovného stola bez problémov a prípadného pozabudnutia sa.

Kábel?

Malý tip od nás: mať či nemať kábel na slúchadlách je pomerne dôležitým kritériom. Bezdrôtová elektronika zažíva veľký boom aj pre komfort, ktorý ponúka. A to aj pri počúvaní hudby – žiadne rozmotávanie, zaťahovanie káblov. Tieto slúchadlá však treba nabíjať a pre ľudí, ktorí veci strácajú, môžu byť ďalším adeptom na zapatrošenie.

Ak patríte ku klasikom a preferujete káble, určite stavte na kábel, ktorý má dĺžku aspoň 1 meter, aby ste sa napríklad pri stole necítili taký obmedzovaný.

Na športovanie

Pre šport potrebujete v prvom rade slúchadlá, ktoré nezavadzajú a nepadajú z uší. Keďže sa pri športe väčšinou namáhame, hýbeme a najmä v teple sa snažíme eliminovať kúsky, ktoré nás obmedzujú, ideálnou voľnou sú bezdrôtové do uší.

Pri výbere slúchadiel na šport je potrebné vedieť, ktorý typ slúchadiel do uší vám lepšie drží – či štuple, (tzv. in-ear), ktoré sa vkladajú hlbšie do zvukovodu, alebo peckové, ktorá sa nevkladajú až tak hlboko.

sluchadla

Slúchadlá na cestovanie

Na dlhé cestovanie odporúčame model na uši, ktorý je pohodlnejší, tlmí vonkajší ruch a napríklad je aj príjemnejší na spánok posediačky.

Ak zas potrebujete slúchadlá pri vzlietaní, mnohí cestujúci volia slúchadlá do uší pre miernejšie vyrovnanie sa so zmenou tlaku.

Na doma

Aké slúchadlá chcete používať v pohodlí domova, je naozaj na vás, vlastne ako celý výber slúchadiel. Niekto preferuje už od mladého veku veľké slúchadlá na uši, iný zas praktickejšie štuplové. Dnes je na trhu dostatočne veľký výber. Stačí si len zadefinovať svoje kritériá – cenu, využívanie, kvalitu zvuku, životnosť, kábel/bezdrôtové, prípadne značku – a vybrať si.

Pridajte komentár