EAST MAG
kupanie

5 tipov, kde sa okúpať v prírode na východe

Či sa nám to páči, alebo nie, jar strávená v domácej izolácii je za nami a pred nami je leto, ktoré sa začalo vysokými teplotami. A, ako inak, horúčav bude pribúdať a bude čoraz teplejšie. Preto sa začne každý z nás obzerať po staronových miestach na schladenie sa. Niekto preferuje kúpanie na kúpaliskách s dostatkom ponúkaných služieb, prípadne aj s wellnessom. Ak však patríte medzi „prírodnejšie” typy, dáme vám naše návrhy, kde sa okúpať v prírode na východe Slovenska.

Delňa

Prírodné kúpalisko v metropole Šariša sa nachádza hneď za rovnomenným aquaparkom, v areáli sa navyše pravidelne koná Dobrý festival. Aj keď je Delňa kúpalisko, vie navodiť pocit, že ste v prírode – nečakajte klasický bazén ani vykachličkované okolie,. K dispozícii sú aj ihrislá či pingpongové stoly. Oproti ostatným tipom na kúpanie si však za vstup do areálu prírodného kúpaliska zaplatíte malú sumu.

REKLAMA

Domaša

Domaša, Domaša, ty si pýcha naša – spieva Drišľak. Vodná nádrž v Prešovskom kraji jednoznačne patrí medzi obľúbené a vyhľadávané letovisko. V minulosti zažila Domaša a strediská pri jej brehoch zlaté časy, potom bol pár rokov útlm a dnes sa dá povedať, že Domaša sa opäť snaží získať svoju dávnu slávu, napríklad aj návratom výletnej lode Bohemia, ktorá od minulého leta pravidelne brázdi vodu nádrže.

Strediská ponúkajú aj možnosť zapožičania vodných bicyklov čo školu surfovania. Domašu využívajú vo veľkom aj fanúšikovia paddleboardingu či windsurfingu.

Palcmanská Maša

Najstudenejšia voda na Slovensku sa nachádza v Palcmanskej Maši – najväčšej vodnej nádrži na území Slovenského raja. Výlet do tohto regiónu sa oplatí už len pre pohľad na vodnú nádrž a Dedinky z mosta nádrže – je naozaj ľúbezný. Ak sa teda rozhodnete kúpať v tejto oblasti, pripravte sa najmä psychický na možný studený šok. Ale aspoň sa otužíte a urobíte niečo pre svoje zdravie.

Aj túto vodnú plochu vyhľadávajú nadšenci paddleboardov.

Pod Bukovcom

Lokalita, ktorá je známa každému Košičanovi. Ľahko dostupná vodná nádrž od Košíc je obľúbeným letoviskom. Ideálna na plávanie napríklad aj po práci v neskorších hodinách, pretože sa vyhnete väčšiemu návalu ľudí. Jedna časť nádrže slúži ako súkromná platená pláž, druhý breh je zas neobmedzený pre všetkých s horším prístupom do vody.

Čoraz viac ľudí sa na nádrž pri dedine Bukovec vyberie aj s paddleboardom. Jedinou nevýhodou v tomto prípade je, že Pod Bukovcom nie je až taká veľká nádrž – skúseným paddleboardistom príde po pár návštevách malá.

View this post on Instagram

Dnes sa presunieme na Východ Slovenka blízko Košíc ? Vodná nádrž pod Bukovcom stojí za návštevou ☀️ je sprístupnená na kúpanie a iné voľnočasové aktivity (nemýliť s neďalekou Vodnou nádržou Bukovec, ktorá je neprístupná). Na jej brehu je vybudované rekreačné stredisko, nachádzajú sa tu hygienické zariadenia, požičovňa lodiek a ležadiel, detské a plážové ihriská. Tunajšia kamienková pláž je platená. Pri salaši, ďalej od prístupovej cesty, sa nachádza ďalšia pláž, ktorá je neplatená a neponúkajú sa na nej nijaké služby. Menšia časť brehu na juhovýchodnej strane nádrže slúži ako nudapláž. Nudapláž je riadne označená a vďaka okolitej vegetácií nie je vystavená nevhodným pohľadom zvonku. Pohodlné ležanie tu zabezpečujú zatrávnené terasy. #krasneslovensko2020

A post shared by Krásne Slovensko 2020 (@krasneslovensko2020) on

Vinianske jazero a Zemplínska Šírava

Slovenské more za Michalovcami je letnou destináciou mnohých východniarov – či už na víkendové chatovačky, viacdňové dovolenky, alebo len výlet na otočku. Zemplínska Šírava ponúka 7 stredísk, vo viacerých z nich nájdete aj murované bazény na kúpanie, samozrejmosťou sú rôzne vodné atrakcie, medzi ktoré platí aj plavba loďou.

Ak sa vám Šírava zunuje, veľmi blízko je Vinianske jazero, ktoré sa nachádza v obkolesení stromov uprostred zelene a ponúka podmienky na ozajstné kúpanie v prírode.

Máte svoje obľúbené letovisko na východe? Pochváľte sa ním – alebo si ho nechajte pre seba 😉

Inšpirujte sa aj našimi tipmi na výlety.

komentár: 1