EAST MAG

Tabačka Kulturfabrik v júli

Letné mesiace sú tu a prinášajú zaujímavý program aj priamo v metropole východu. Aký program si pripravilo kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik?

2.7. – 6.7. Rezidenčný pobyt: New Brave Life

Pokračovanie medzinárodnej spolupráce a rezidenčného pobytu počas ktorého tvorcovia pokračujú v tvorbe pohybovej inscenácie, ktorá bola zahájená vo februári v Ostrave. New Brave Life / Krásný nový život je príbeh o premene človeka, ktorý čelí manipulácii. Téma je inšpirovaná súčasným stavom spoločnosti, kde dezinformácia má rovnakú váhu ako pravda, masy se jednoducho ovládajú príspevkami na sociálnych sieťach, ohováranie a pravda je hodnotou, nie zavrženia hodným činom.
Premiéra inscenácie je plánovaná na september, ďalšie predstavenia budú uvedené v Ostrave a poľskom Gdaňsku. Rezidencia je organizovaná v spolupráci s kultúrnym centrom Cooltour z Ostravy, je spoluprácou slovenských a českých tvorcov v rámci projektu Európskej Únie “Shaking The Wall”.

REKLAMA

2. 7. štvrtok, 20:00 h.,Koncerty na dvore: Cha Bud!

Cha Bud! hrá vlastné autorské kompozície. V repertoári košickej kapely nájdeme vplyvy súčasného jazzu, groove, tanečného funku, drumandbassu, aj dubu.

5.7. nedeľa, 20:30 h., Art Garden, CHRISTO – Chôdza po vode

Réžia: Andrej Paounov, Anastas Petkov , Tal., USA, Nem., SAR, 2018, 105 min.
Christo je legendou konceptuálneho umenia, muž, pre ktorého nebol žiaden nápad nerealizovateľný a žiadne dimenzie príliš megalomanské. Slávne svetové monumenty zahalil a umožnil nám uvidieť ich v inom kontexte. Všetky tieto inštalácie realizoval so Jean-Claude, svojou umeleckou partnerkou a manželkou. Jej smrť v roku 2009 bola pre Christa tak bolestivou, že sa rozhodol prerušiť svoju umeleckú činnosť. Nákladný projekt Plávajúce móla bol v roku 2016 jeho neľahkým návratom späť. Dokument Andreja Paunova je pohľadom za kulisy tejto legendy, biografickým portrétom i zábavnou poklonou mužovi, ktorého tvrdohlavosť nerešpektuje žiadne hranice.

7.7. utorok, 20:30 h., Art Garden, EURÓPSKE FILMY ZA EURO: Oni a Silvio

Réžia: Paolo Sorrentino , Taliansko, 2018, 150 min.
Najúspešnejší taliansky režisér súčasnosti Paolo Sorrentino sa vracia do kín s veľkolepou provokatívnou komediálnou drámou. Sorrentinov dvorný herec Toni Servillo tentokrát v hlavnej úlohe stvárňuje Silvia Berlusconiho – notoricky známeho škandalózneho miliardára, mediálneho magnáta a dlhoročného predsedu talianskej vlády, ktorý sa preslávil hlavne svojím excentrickým spôsobom života a zhýralými večierkami, ktoré svet pozná pod označením „bunga bunga“. Film nahliada do súkromia tejto kontroverznej ústrednej postavy a ponúka pohľad na mrazivé a často groteskné situácie, či už sa týkajú podplácania sudcov, nákupu najlepších futbalistov alebo zvádzania mladučkých modeliek.

9. 7., 19:00 h., Galéria Tabačka, vernisáž Yevgen Nikiforov a Polina Baytsim – Ontológie miest sovietskej ukrajiny

Trvanie výstavy 9. 7. – 30. 7. Polina Baitsym a Yevgen Nikiforov sú spoluautormi medzinárodne úspešných kníh Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics (2017) a Soviet Modernist Mosaics from 1960 to 1990 (2020). Yevgen z pozície fotografa mapuje nielen monumentálne umenie ukrajinských
sídlisk a priemyselných budov ale zaoberá sa aj štúdiom experimentálnych miest a bývania vo všeobecnosti. Jeho bohatá fotografická prax tak postupne vytvára komplexnú mozaiku postrehov o živote sovietskeho človeka v kontexte industrializovanej povojnovej Ukrajiny. Polina je teoretičkou obdobia socialistického realizmu so Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. V tandeme s Yevgenom pracuje na textových podkladoch k publikáciám a výstavám pričom v postsocialistickej ukrajinskej praxi predstavujú ojedinelú dvojicu úspešne mapujúcu témy sovietskych miest s medzinárodným ohlasom. V Galérii Tabačka predstavia svoj najnovší výskum v znamení pojmov umenia (žiť, budovať, dekorovať,….) a technológie (moci, energetiky, kozmonautiky ….).

9. 7. štvrtok, 20:00 h., Koncerty na dvore: White Place

White Place je slovenská štvorčlenná kapela pôvodom z Prešova, ktorej ústrednou postavou je skladateľ a spevák Daniel Jenčo. Po hudobnej stránke zakladá na prepracovaných aranžmánoch pozostávajúcich z rozličných rockových a experimentálnych prvkov, v čom sa odrážajú skúsenosti členov, z ktorých každý má za sebou hudobné pozadie.

12. 7. nedeľa, 20:30 h., Art Garden Srbenka

Réžia: Nebojša Slijepčević , Chorvátsko, 2018, 72 min.
V zime 1991 bolo počas vojny v Juhoslávii zabité dvanásťročné srbské dievča Aleksandra Zec. Napriek tomu, že páchatelia boli verejnosti známi,neboli nikdy odsúdení za trestný čin. O štvrť storočia neskôr sa divadelný režisér Oliver Frljić rozhodne vytvoriť divadelnú inscenáciu, kde prostredníctvom rozhovorov z divadelných skúšok odráža premlčaný prípad Alexandry Zec. Tento proces prináša na povrch skryté traumy, ktoré zo skúšok robia kolektívnu psychoterapiu.

13. 7. pondelok, 18:00 h., Dvor, Language cafe

Chcete si vychutnávať obľúbenú kávu alebo pivko a zároveň byť zahĺbený do rozhovoru v cudzom jazyku? Pravidelne si k nám môžete prísť pokecať každé dva týždne! Tešíme sa na Vás pri anglickom, francúzskom, španielskom, nemeckom, poľskom a slovenskom stole. Pokiaľ sa chcete zapojiť ako speaker, alebo by ste radi obohatili náš repertoár o ďalšiu jazykovú skupinu kontaktujte nás na tomas.plsko@gmail.com .

14. 7. utorok, 20:30 h., Art Garden, EURÓPSKE FILMY ZA EURO: Vnútorné slnko

Réžia: Claire Denis, Francúzsko, 2017, 94 min.
Isabelle je rozvedená umelkyňa, ktorá hľadá pravú lásku. Nádeje však často vkladá do mužov, ktorí sú pravým opakom ideálu takého muža. Film nie je plynulým príbehom, divák sleduje vybrané pasáže z Isabellinho života, aby si vyskladal jej osobnosť a na konci pochopil jej kľúč, podľa ktorého si hľadá „toho pravého“.

18. 7., sobota, 9:00 h., , Dvor / Veľká sála / Black Box / Art Garden: PUNKTIK

Festival o spoznávaní kvalitnej detskej literatúry. Sobota, ktorú môžete stráviť s deťmi pri čítaní kníh, na autorských čítaniach, tvorivých dielňach, výstave, divadelnom predstavení a koncerte.Festival s vydavateľským trhom s najväčším výberom detských kníh na jednom mieste. Organizátormi festivalu sú: Artforum, Slovart, Albatros Media a Tabačka Kulturfabrik.

19. 7. nedeľa, 20:30 h., Art Garden, EURÓPSKE FILMY ZA EURO: Teheránske tabu

Réžia: Ali Soozandeh, Nemecko, Rakúsko, 2017, 90 min.
Tri mladé ženy a jeden muž majú podobné túžby ako ich vrstevnici inde na svete. Žijú ale v Teheráne, kde platia úplne iné pravidlá. Rockové koncerty v kluboch, nemanželský sex, alkohol aj drogy miestne zákony zakazujú a vytláčajú do podzemia. Kto má peniaze a moc, pravidlám sa ľahko vzoprie. Ostatným, ktorí chcú žiť mimo úzko vymedzených mantinelov, hrozia tvrdé tresty. Pri ceste za šťastím a slobodou tak hrdinovia filmu musia búrať tabu a riskovať. Film je celovečerným debutom nemeckého režiséra iránskeho pôvodu Aliho Soozandeha. Nakrúcať priamo v Iráne neprichádzalo do úvahy, film preto vykresľuje atmosféru teheránskych ulíc unikátnou animačnou metódou rotoskopie.

21. 7. utorok, 20:30 h., Art Garden, EURÓPSKE FILMY ZA EURO: Thelma

Réžia: Joachim Trier, Nór., Franc., Dán., Švéd., 2017, 116 min
Krehká Thelma práve nastúpila na vysokú školu. Aj napriek veľkej snahe jej rodičov kontrolovať každý jej krok prvýkrát skúša nezávislosť a vír študentského života. Keď sa však zamiluje do krásnej spolužiačky Anjy, začnú sa v jej okolí diať nevysvetliteľné a desivé veci a Thelma s hrôzou zisťuje, že ich príčinou je možno ona sama. Uhrančivý thriller o najtemnejších ľudských túžbach, rodinných prekliatiach a zakázanej láske natočil jeden z najtalentovanejších škandinávskych tvorcov súčasnosti – Joachim Trier.

26. 7. nedeľa, 20:30 h., Art Garden, Sólo

Réžia: Artemio Benki , ČR , Franc., Arg., Rak. , 2019, 84 min.
SÓLO je lyrický dokument o samote a návrate do života. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá. SÓLO rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, popisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti.

27. 7. pondelok, 18:00 h., Dvor, Language cafe

28. 7. utorok, 20:30 h., Art Garden, EURÓPSKE FILMY ZA EURO: Šťastný Lazaro

Réžia: Alice Rohrwacher,Taliansko, 2018, 125 min
Cena za najlepší scenár MFF Cannes 2018
Lazzaro je mladík tak dobrosrdečný a úprimný, až sa niektorým ľuďom zdá hlúpy. Žije v odľahlej časti Talianska v izolovanej komunite roľníkov, ktorí už pred desiatkami rokov stratili kontakt so zvyškom sveta a bez nároku na mzdu, vzdelanie alebo slušné životné podmienky tvrdo pracujú pre svoju premúdrelú paní. Bez možnosti porovnanie však žijú svojím spôsobom šťastne. Keď skupinu zotročených dedinčanov zhodou náhod objaví polícia, roľníci zisťujú, v akom klamstve roky žili a s vidinou splnených snov sa vydávajú do mesta. Zatiaľ čo ostatní prezívajú tvrdý stret s novou realitou, Lazzaro zostáva aj uprostred moderného sveta až dojemne dobrý a prirodzený a pôsobí ako čriepok stratenej minulosti.

30. 7. štvrtok, 20:00 h., Veľká sála Večer filmov, ktoré vám môžu zmeniť život

Áno, existujú také… tie, ktoré vám dokážu otvoriť úplne nový svet kinematografie. Tie
o ktorých ste možno nepočuli a o ktoré ste sa nikdy nezaujímali. A práve tie bývajú často tie
najdôležitejšie. Tie svoje predstaví šéfredaktor portálu Kinema.sk Peter Konečný.

31. 7. piatok, 20:45 h., Art Garden, Soundtrack: Jan Tomáš & Alfred Hitchcock

Nemý film Alfreda Hitchcocka Príšerný hosť (The Lodger) z roku 1927 je považovaný za prvý snímok s prvkami a charakteristikou jeho neskorších klasík. Tretia samostatná réžia a prvý fenomenálny úspech Alfreda Hitchcocka. Režisér týmto thrillerom rozohral príbeh pátrania po sériovom vrahovi a la Jack Rozparovač a sám pre seba otvára motív spojitosti sexu a zločinu príznačným pre jeho tvorbu. Detektívne pátranie po sériovom vrahovi v hmle Londýna získal nový hudobný a zvukový
habit o ktorý sa postará svojím živým soundtrackem Jan Tomáš (Tomáš Palucha, Lvmen, Sítě).

Každá streda od 18:00 h., Dvor, Stredávka
/elektronická hudba/
Stredávka je pravidelná porcia listeningovej elektroniky v Tabačke Kulturfabrik, ktorá tvorí podhubie košickej elektronickej scény. Tešiť sa môžete na stretnutia s rezidenčnými a hosťujúcimi DJmi a VJmi Tabačky.

Každý piatok od 18:00 h., vstup voľný, Dvor: DJs
/elektronická hudba/
Magickú atmosféru dvora Tabačky Kulturfabrik počas leta obohatíme o silne počúvateľnú hudbu hranú hosťujúcimi aj rezidentnymi DJs.

tlačová správa

Pridajte komentár