EAST MAG

Laco Nagy, Meky Žbirka aj Václav Havel. Kino Úsmev prinesie do letného kina na amfiteáter legendy

Kino Úsmev premietne počas júla na košickom Amfiteátri 5 filmov, ktoré si diváci budú môcť vychutnať v atmosfére pod hviezdnou oblohou na najväčšom premietacom plátne v Česko-Slovensku a bezpečne na čerstvom vzduchu. Všetky snímky spájajú výrazní filmoví protagonisti (či už reálni alebo fiktívni), ktorých mená sú zárukou skvelého filmového zážitku v letnom kine. Prvé premietanie sa uskutoční vo štvrtok 2. júla o 21:00 hodine a bude ním premiéra novej českej komédie Ondřeje Trojana BOURÁK.

Hojeková aj hudobná legenda

Bourák je komédia zo súčasnosti – trochu čierna a trochu gangsterka, plná skvelej hudby a skvelých hercov. Striedajú sa v nej absurdné situácie s romantikou a rokenrolové vypaľováky so zamilovanými slaďákmi – v podaní najlepšej kapely, akú si dokážete predstaviť. Režisér Ondřej Trojan a scenárista Petr Jarchovský opäť spojili svoje tvorivé sily, aby podobne ako v prípade legendárneho Občianskeho preukazu priniesli divákom nezabudnuteľný filmový zážitok.

REKLAMA

V špeciálnej košickej predpremiére za účasti tvorcov sa 8. júla predstaví aj nový slovenský dokumentárny film HOKEJOVÝ SEN, ktorý zachytáva unikátnu atmosféru košického šampionátu prostredníctvom dvoch postáv – legendárneho Ladislava Nagya, majstra sveta a najväčšej hrajúcej hviezdy HC Košice a nádejného, len 9-ročného hokejistu, Jonáša Pahuliho. Kým jeden si užíval prvé dotyky slávy a zlatú radosť v Göteborgu 2002, ten druhý vtedy ešte nebol na svete a kontakt s veľkým hokejom či slovenským úspechom nikdy nezažil. Režisér a scenárista Marek Vaňous prežil s obidvomi hlavnými postavami štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta 2019.

Pre milovníkov hudobných legiend je 16. júla pripravená premiéra nového filmu o Miroslavovi Žbirkovi MEKY. Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva za dokument King Skate, vytvoril dynamický portrét hudobnej legendy s využitím Žbirkovej otvorenej spovede, súčasných záberov a rozsiahleho archívneho materiálu. Film Meky rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, hoci často viedla inokade, než mu všetci odporučili. O tom, ako s eleganciou prekonať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty. Čo všetko postretlo Mekyho Žbirku od chvíle, keď po prvýkrát zobral do ruky gitaru, až do momentu, keď svoj život odhalil filmárom sa dozviete v tomto úprimnom filmovom portréte.

Zmeny v premiérach

Keďže koronakríza ovplyvňuje aj filmový priemysel, plánované premiéry noviniek Mulan aj Tenet sa odkladajú až na august”, uviedla dramaturgička Kina Úsmev Nina Šilanová. „Zmeny prichádzajú nečakane, preto nad titulom, ktorý uvedieme vo štvrtok 23. júla ešte uvažujeme. Môžem však zaručiť, že pre divákov to bude príjemné spestrenie a možno návrat k ďalšej, tentoraz filmovej, legende minulého roka,” naznačila Šilanová.

Najnovší thriller Christophera Nolana Tenet, ktorý mal mať premiéru vo štvrtok 30. júla, preto nahradí nový český film. Premiéru v letnom kine bude mať v tomto termíne nový životopisný film HAVEL, prinášajúci príbeh jednej z najvýraznejších postáv česko-slovenskej histórie z disidentského obdobia, keď ešte Václav Havel nebol slávnou osobnosťou. „Portrét štátnika nečakajte,“ sľubuje režisér Slávek Horák. Film sa sústredí na Havlov búrlivý osobný život, ktorému dominuje boj za pravdu a správnu vec, prenasledovanie, väzenie, ale aj milostné aféry, pochybnosti o sebe samom a humor. V centre všetkého však stojí atypický, no o to silnejší vzťah s manželkou Olgou. Dej filmu sa odohráva medzi rokmi 1968 a 1989 a zachytáva premenu hlavného hrdinu od ľahkovážneho, úspešného dramatika zo šesťdesiatych rokov cez bojovníka za ľudské práva v rokoch sedemdesiatych až po väzňa a potom aj vodcovskú osobnosť nežnej revolúcie v roku 1989. Dejiny sú ale až v druhom pláne, dráma Havel ponúka predovšetkým veľký, vzrušujúci a málo známy príbeh osobnosti svetového významu.

V prípade nepriaznivého počasia sa premietania neuskutočnia, vstupné bude divákom vrátené. Vstupenky v hodnote 5€ si diváci môžu kúpiť v predpredaji na stránke kinousmev.sk

tlačová správa

Pridajte komentár