EAST MAG
počítačové hry

Prvá počítačová hra na lekársky predpis

Pamätáte si, keď za mladých čias nad nami stáli rodičia a krútili hlavami, zatiaľ čo my sme sa oddávali potešeniu z hrania počítačových hier? Naša obľúbená počítačová hra sa rokmi menila. Od tých čias zaznamenal aj herný priemysel nezanedbateľný vývoj a aj vďaka rýchlo sa rozvíjajúcim technológiám stále prekvitá. 

Často počúvame o škodlivosti počítačových hier na naše zdravie, ako psychické tak aj fyzické. Čoraz viac sa však hovorí aj o prínose, ktoré hry majú – podporujú tvorivosť a rozvíjajú logické či strategické myslenie. Všetko treba brať s mierou. Vedeli ste, že dnes už počítačová hra dokáže aj liečiť?

REKLAMA

„Kdo si hraje, nezlobí“

Americká vládna agentúra pre kontrolu a reguláciu potravín a liečiv (FDA) prednedávnom oficiálne schválila vôbec prvú počítačovú hru, ktorú môžu lekári predpisovať ako liek. Je určená predovšetkým pre deti, ktoré trpia poruchou pozornosti a hyperaktivity (ADHD). 

Táto počítačová hra na lekársky predpis nevznikla len tak, zo dňa na deň. Vedci ju testovali neuveriteľných 7 rokov na vzorke asi 600 detí, pričom až jednej tretine z nich pomohla so sústredením. 

V spoločnosti Akili, ktorá hru vytvorila, dúfajú, že účinná medicína pre vážne choroby môže byť tiež zábavná a pútavá. Spoločnosť vytvára novú triedu digitálnych liekov pre ľudí, ktorí žijú s kognitívnym poškodením. 

A vraj hranie počítačových hier je strata času… 🙂

Simona Ďurkovič

komentár: 1