EAST MAG

Vybrali by ste sa na cestu do vesmíru?

Jún v Index Magu venujeme príbehu Elona Muska a jeho SpaceX. Štart a celý let rakety Falcon 9 až po jej spojenie sa s vesmírnou základňou ISS boli mediálnou udalosťou, ktorú sledoval celý svet. Úspech SpaceX sa označuje aj ako míľnik v komerčnom cestovaní do vesmíru. Zážitková cesta do vesmíru je čoraz viac reálnejšou a to otvára otázku v každom z nás: Vybral by som sa na cestu do vesmíru?

My sme otázku, či je cesta do vesmíru lákavá natoľko, aby sa na ňu podujali, spýtali členov klastra Košice IT Valley.

REKLAMA

Jaroslava Ondrisková, Natek

Možno o niekoľko rokov, keď už bude rozšírená kolonizačná kultúra a Muskova raketa ma zavedie rovno na nejakú príjemnú dovolenkovú destináciu na Marse… 🙂

Rudolf Kantorek, Astound Commerce Kosice

IT komunita často chodí s hlavou v oblakoch, takže určite by som využil šancu lietať nad stratosférou.

Ale nikdy by som nezabudol na heslo „Zachráňme našu planétu“!  

Eva Timurová, ProUP

Keď som bola malá, chcela som byť kozmonautkou. Vesmír ma vždy priťahoval, takže za mňa rozhodne áno.

Olaf Baumann, Fpt Slovakia

Ako veľký fanúšik Star Treku a Star Wars by som určite rád cestoval do vesmíru a preskúmal neobjavené svety mimo našej galaxie. Som však realista a je mi jasný rozdiel medzi sci-fi a skutočnosťou. Ak by ale niekto pred 100 rokmi povedal, že budeme schopní cestovať na Mesiac alebo na Mars, nik by mu neveril. Ja však verím, že o takých 50 až 100 rokov už bude možné usadiť sa na Mesiaci. Tak, Let the force be with us.

Tibor Radačovský, GlobalLogic

Áno, samozrejme. Nedávny štart rakety Falcon 9/Crew Dragon predviedol úžasný pokrok. So zatajeným dychom som sledoval štart, automatické oddelenie stupňov, návrat 1. stupňa späť na Zem. No rovnako tak plne automatizované pripojenie 2 objektov letiacich 7.66km/s. Vidieť planétu Zem zhora, pozorovať brieždenie 16-krát za 24 hodín, zažiť beztiažový stav – je ohromné o tom čo i len rozprávať. Zažiť to na vlastnej koži musí byť zážitok na celý život.

Martin Sopko, Unique People

O cestovaní do vesmíru vôbec neuvažujem, lebo je veľmi veľa krásnych miest na zemi, ktoré ma obohatia. Vesmírne misie nechám profesionálom.

juraj girman

Juraj Girman, T-Systems Slovakia

Pýtate sa človeka, ktorý sa posledný rok dal na zbieranie vinylových platní 🙂 Reálne neviem odpovedať, priznám sa, že som o ceste do vesmíru nikdy nesníval. Ak by to bolo niečo, čo by malo hlbší zmysel a riešilo by to nejaký problém ľudstva, možno by som sa na to podujal.

Štefan Lacko, GlobalLogic

Jednoznačne áno. Keď letím v lietadle, snažím sa vždy sedieť pri okne. Neprestáva ma fascinovať pozorovať Zem z výšky. Vidieť pohoria, rieky, moria, mestá, ostrovy, východ a západ slnka z inej perspektívy. Chcel by som zažiť aj ten pohľad z vesmíru. A  keďže som sa už v živote, okrem iného, aj potápal, aj skákal s padákom aj lietal v tuneli, let mimo našu zemeguľu mi v zozname aktivít ešte chýba 🙂  

A vás láka cesta do vesmíru? Dajte nám vedieť do komentára 😉

Pridajte komentár