EAST MAG
podelme sa

Organizátori maratónu zvolávajú verejnosť aj osobnosti: Podeľme sa!

Charitatívny projekt Podeľme sa! vznikol z iniciatívy Medzinárodného maratónu mieru
s cieľom pomôcť tým najzraniteľnejším a upriamiť osobitným spôsobom pozornosť na ľudí,
ktorým chýba skutočný domov. Smeruje k finančnej podpore dvoch organizácií, ktoré sa
dlhodobo angažujú v otázkach starostlivosti o najohrozenejšie skupiny našej populácie: Úsmev ako dar a Oáza – nádej pre nový život.

Okrem charitatívneho rozmeru má iniciatíva aj rozmer športového zápolenia. V nedeľu 28. júna sa v Košiciach pod taktovkou organizátorov MMM pokúsia športovci, známe tváre a mladé talenty podeliť a symbolicky prekonať slovenský maratónsky rekord Róberta Štefka z roku 1999.

Naliehavosť dnešných dní

Je tu s nami v podstate stále, nabádajúc ľudí dívať sa vôkol seba, zachytiť moment, situáciu, keď je treba pomôcť a podeliť sa. Tieto dve slová zaznievajú o čosi naliehavejšie v čase, keď sa vplyvom náhody, nešťastnej súhry okolností, prírodnej katastrofy či ľudskej zloby dostávame do úzkych a keď na tých najslabších začína dopadať akákoľvek kritická situácia s ešte väčšou silou než na nás ostatných. Tak sa deje i v týchto dňoch, keď na celom svete vyčíňa pandémia Covid-19 a aj tam, kde bolo i bez toho doteraz málo, berie si korona kríza zdravie, príležitosti i nádej. Dopady tejto bezprecedentnej situácie sú najpálčivejšie práve u sociálne najslabších.

Iniciatíva Podeľme sa! prichádza v podobe výzvy ako pomôcť ohrozeným rodinám a ľuďom, patriacich pod ochranné ruky neziskovej organizácie Úsmev ako dar a Oázy v Bernátovciach. Pri tejto výzve stojí i jeden zo spoločenských pilierov a fenoménov diania na Slovensku – košický Medzinárodný maratón mieru. Ten od roku 1924 demonštruje a pripomína, aké dôležité je mať smelé vízie, akú rolu hrá v našich životoch ľudská vôľa, nezlomnosť, priateľstvo a spolupatričnosť. Práve preto dnes najstarší maratón v Európe prichádza s výzvou v prospech oboch zmienených charitatívnych organizácií. S výzvou, ktorú tento maratón nasmeruje k svojim priaznivcom, bežcom, podporovateľom, ľuďom na celom Slovensku, aby neostali nevšímaví k osudom a utrpeniam iných.

Inšpirácia skrytá vo výnimočných počinoch

Dnes a denne obdivujeme excelentné výkony športovcov a mnohokrát si uvedomujeme, ako sú vzdialené schopnostiam bežnej populácie. Aj Slovensko malo v minulosti športovca, ktorý v maratónskom svete mohol súperiť s tými najlepšími. Písal sa rok 1999 a Košičan Róbert Štefko sa v príprave na olympiádu v Sydney predstavil i na slávnom maratóne v Londýne. Odniesol si nielen skvelé 6. miesto, prísľub gradujúcej formy pred plánovaným vrcholom kariéry u protinožcov, ale i nový slovenský rekord, ktorý má od tej chvíle, i dnes po viac než dvadsiatich rokoch, hodnotu 2:09:53.

O niekoľko mesiacov neskôr svoju skvelú sezónu ešte vyšperkoval. Nenašiel premožiteľa ani na Medzinárodnom maratóne mieru. I dnes je tento príbeh a dosiahnuté výsledky veľkou inšpiráciou pre jeho nasledovníkov. Z výnimočnosti talentu a výkonu Róberta Štefka vzniká podnet, nápad, výzva ako prekonať túto métu. Nie, dnes tu nie je športovec, v ktorého silách by to bolo. Medzera za týmito skvelými výkonmi z minulosti je na Slovensku ešte stále veľká. No keď sa pri tejto úlohe stretneme viacerí, keď sa podelíme, určite sa to podarí. Športovci sa podelia o zdolanie méty, o symbolické prekonanie slovenského rekordu, o zdolanie maratónskej trate rýchlejšie, ako to dokázal Robo Štefko pred viac ako 20 rokmi. Urobia tak preto, a my ostatní im v tom všemožne pomôžeme, aby inšpirovali ostatných pri výzve podeliť sa o pomoc pre ľudí v núdzi.

Podeľme sa o rekord

Iniciatíva Podeľme sa! vyvrcholí 28. júna 2020 v Košiciach skutočným živým, nie virtuálnym podujatím, počas ktorého sa vybraná skupina športovcov pod taktovkou a patronátom MMM pokúsi štafetovým spôsobom prekonať slovenský rekord v maratónskom behu. Svedkom a neobyčajnými kulisami tohto počinu sa stane historické centrum Košíc. Na trať športovci vybehnú spod krídiel anjela stvárneného v bronzovej podobe erbu mesta na Dolnej bráne, minú mnohé pamätihodnosti a za bod obratu je určené miesto nesúce práve dnes veľmi osobitú symboliku. Do cieľa sa otočíme pri Immaculate, morovom stĺpe, spomienke na obete pandémie, ktorá mesto sužovala v rokoch 1709 až 1710.

Do snahy o prekonanie rekordu bude zapojená skupina mladých talentovaných i skúsenejších športovcov schopných zabehnúť štafetovým spôsobom každý kilometer v potrebnom tempe. Vo výsledku to bude tím, ktorý sa zomkne a spoločne zvládne zabehnúť maratónsku vzdialenosť v čase rovnom alebo lepšom než je aktuálny slovenský rekord. Každý z členov tímu bude mať na pleciach jeden, z mnohých pohľadov výnimočný kilometer.

Svoj hlas, a mnohí aj bežecký krok a finančnú pomoc, pridávajú olympijskí víťazi Matej Tóth a Anastázia Kuzminová, chýbať v zostave nechce dnes najlepší vytrvalec Tibor Sahajda, skvelé bežkyne Lucia Klocova a Iveta Putalová, triatlonista Rišo Varga, semifinalista z olympiády v Atlante
Miroslav Vanko, nezlomný bojovník z hier v Aténach Marcel Matanin, podporu vyslovil aj futbalový kanonier Robo Vittek, hokejový reprezentant Martin Bakoš, či orientačný bežec Tomáš Mušinský, ktorý si i sám trúfa svoj úsek zvládnuť v čase pod tri minúty. A postupne sa pridávajú i mnohí ďalší.

Popri športovcoch potrebujeme i hlas a silu všetkých ostatných. S myšlienkou tohto charitatívneho projektu sa už stotožnili a podporu vyjadrili prezident SOVŠ Anton Siekel, Marián Čekovský, Marcel Merčiak a Martin Nikodým, Robo Opatovský, Ondrej Kandráč či Juraj Bača.

Ako sa zapojiť a pomôcť?

Chudobné rodiny na Slovensku sa stávajú pod vplyvom pandémie ešte chudobnejšími. Najjednoduchší spôsob adresnej pomoci týmto ohrozeným skupinám spočíva v prihlásení sa na darcovský portál www.podelmesa.org, kde môže každý prispieť na podporu prezentovaných projektov organizácii Úsmev ako dar a Oáza – nádej pre lepší život ľubovoľnou čiastkou na zriadený
transparentný darovací účet.

Ani laická športová verejnosť neostane stáť bokom. Organizátori pripravia sériu výziev a inšpirácií ako sa aktívnym pohybom k iniciatíve pripojiť kdekoľvek na Slovensku alebo i v zahraničí. Každý, hoc i symbolicky zdolaný kilometer, bude znakom, že týmto ľuďom na osude ostatných záleží. Tu už nepôjde o súťaž, pôjde o spolupatričnosť a pomoc. Ľudia nech sa podelia o radosť so svojimi priateľmi vo vlastných naživo, či na diaľku zvládnutých štafetách, nech bežia hoc i sami, no s vedomím, že je vždy na koho myslieť, komu venovať pozornosť i finančnú podporu.

tlačová správa

Pridajte komentár