EAST MAG
spacex

Nová éra ciest do vesmíru

O Elonovi Muskovi sa toho popísalo už veľa. Často ho prirovnávajú ku géniovi dnešnej doby. Stál za úspešnou platformou PayPal, ktorá v tom čase zmenila finančný biznis a presunula ho do online sveta, či automobilkou Tesla. Tej sa zasa podarilo dostať do popredia elektrický pohon a odštartovať malú revolúciu v automobilovom priemysle. A potom tu bola Muskova cesta do vesmíru, ktorá dlho ostávala mimo hlavnej pozornosti ľudí…

O to zaujímavejší je príbeh o tom, ako jeho spoločnosť SpaceX dostala živú posádku na vesmírnu stanicu ISS.

elon musk

Kolonizácia červenej planéty

Po predaji spoločnosti PayPal za 180 miliónov dolárov mu v hlave skrsla myšlienka, že chce kolonizovať Mars. Áno, čítate dobre. Pre väčšinu ľudí ostávajú podobné nápady iba pri myšlienkach, no Musk zašiel oveľa ďalej. Začal rozmýšľať nad tým, ako na červenú planétu dostane niekoľko myší. 

Na začiatok potreboval raketu. Ideálne takú, ktorá poletí do vesmíru. Jedného dňa preto zdvihol telefón a zavolal konzultantovi pre americkú vesmírnu agentúru NASA Jimovi Cantrellovi. 

Som Elon Musk, internetový miliónár, ktorý založil PayPal a X.com. S peniazmi, ktoré som zarobil, by som mohol do konca života ležať na pláži a piť Mai Tai. Miesto toho som sa rozhodol, že ľudstvo musí žiť na viacerých planétach, aby prežilo. So svojimi peniazmi chcem ľudstvu ukázať, že to dokážem. Potrebujem na to ruské rakety. Preto vám volám.” 

Pľuvanec na topánke

Cantrell si užíval jazdu vo svojom kabriolete a nebol si celkom istý, či dobre počul. Nakoniec sa stretli a ich zaujímavý rozhovor vyvrcholil tým, že sa posadili do lietadla a cestovali do Ruska. Tam sa v tom čase dali kúpiť vyradené rakety. Vývojár rakiet, s ktorým sa stretli, ostal prekvapený. Jeho predstava bola, že predá rakety na vojenské účely a nie na bláznivé vesmírne plány nejakého amerického milionára. Ich rozhovor skončil neúspechom a pľuvancom na topánkach od ich hostiteľa.

To ich neodradilo. Jim ho zoznámil so svojím priateľom Johnom Garveyom, ktorý pracoval na prototype vlastnej rakety. Musk si vtedy uvedomil, že keď títo chlapi dokážu postaviť raketu za pár drobných, tak s dobrým vybavením a kvalitným tímom dokážu urobiť takú, ktorá zvládne cestu do vesmíru. Navyše za zlomok toho, čo v tom čase stál let vesmírnej rakety. Tak sa v roku 2002 začal písať príbeh spoločnosti SpaceX

SpaceX

Musk získal prvých investorov, zamestnal 160 ľudí a začali pracovať. Jeho snaha sa o štyri roky neskôr premenila raketu Falcon 1, ktorá sa v marci 2006 postavila na štart.

Raketa sa síce odlepila od zeme, no po pár minútach sa zrútila. O rok neskôr to s Falcon 1 skúšal opäť a opäť neúspešne. Ani tretí pokus v roku 2008 nedopadol dobre a nad Muskovým projektom osídlenia Marsu sa začalo riadne zmrákať. 

Muskova cesta do vesmíru a SpaceX potreboval úspech ako soľ a štvrtý štart rakety Falcon 1 bol naozaj poslednou nádejou pre spoločnosť na to, aby si udržala priazeň investorov a mohla naďalej pomýšľať na vesmírne výlety. 

Na štart sa raketa Falcon 1 postavila znovu 28 septembra 2009. Čakalo sa, ako dopadne osud rakety a celého vesmírneho programu súkromnej spoločnosti. Raketa napokon na štvrtýkrát prekonala hranicu vesmíru a Musk sa tešil z prvého veľkého úspechu a kontraktu s NASA za 1,5 miliardy dolárov. 

Okrem toho sa SpaceX podarilo postaviť aj rakety Falcon 9 a Falcon Heavy, ktorá slúži na presun veľkých predmetov do vesmíru. 

Jej štart bol impozantný. Raketa niesla vo svojich útrobách pri svojom lete automobil Tesla, ktorý vypustila spolu s figurínou kozmonauta do vesmíru. Fascinujúce okrem toho bolo aj to, že časti rakety sa vrátili späť na zem a prístáli neďaleko miesta štartu. Štandardné rakety totiž dovtedy slúžili na jednorazové použitie. 

Dougles a Robert vo vesmíre

Najväčší mediálny ošiaľ a prelom v spoločnosti SpaceX nastal až nedávno. V sobotu 31. mája sa po odloženom štarte do rakety posadili dvaja kozmonauti Douglas G. Hurley a Robert L. Behnken. Tí v podvečerných hodinách vyštartovali a o niekoľko hodín aj dorazili k medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Žiadnej inej súkromnej spoločnosti sa to predtým nepodarilo. 

Okrem komerčných letov má Musk so SpaceX aj iné plány. Na to, aby firma dokázala zarábať peniaze, spustila program Starlink, ktorý má pomocou viac ako 4 000 satelitov priniesť svetu internet so širokou dostupnosťou a  kozmickou rýchlosťou. 

Na začiatku bláznivý sen jedného muža sa tvrdou prácou a odhodlaním premenil na úspech – cesta do vesmíru dvoch ľudí, ktorí sa v útrobách novej modernej rakety dostali na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS a prepísali tak históriu. Onedlho ju možno prepíše znova, keď na Marse pristane raketa s malými myškami. Začíname tomu naozaj veriť.

Pavol Miroššay

Bývalý výkonný riaditeľ združenia Košice IT Vallley.
pavol.mirossay@itvalley.sk

Články môžu vyjadrovať autorov subjektívny názor a postoj.

komentáre 2