EAST MAG
výlety_prešovský_kraj

5 tipov na jednodňové výlety v Prešovskom kraji

Slovensko sa Košicami nekončí. Za hranicami mesta, ďalej na východ a severovýchod sa skrývajú rovnako krásne destinácie na jednodňové výlety, ktoré ulahodia oku a potešia dušu. Vyberte sa s nami za dobrodružstvom. Ponúkame vám 5 tipov na výdatné jednodňové výlety v Prešovskom kraji.

Jaskyňa Zlá diera

Alebo ako ju zvyknú nazývať domáci, Jaskyňa Zlá Džura. Je jedinou známou a od roku 1999 sprístupnenou jaskyňou na území Prešovského okresu. Nachádza sa pri obci Lipovec. Jaskyňa je známa a výnimočná práve pre jej citlivý spôsob sprístupnenia, pri ktorom návštevník s prilbou na hlave prechádza cez tajuplné zákutia jaskyne so sprievodcom. Jaskyňa nie je elektricky osvetlená, preto si návštevníci musia posvietiť tradičnými jaskyniarskými karbidkami. Trasa, po ktorej sa návštevník môže cítiť ako skutočný jaskyniar, trvá približne 40 minút a je fyzicky nenáročná. Pri návšteve Zlej diery by ste nemali podceniť svoj odev.

REKLAMA

Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou 

Chcete počas svojho výletu zažiť dobrodružstvo? Cestujte v čase. Takúto jedinečnú možnosť vám ponúka Archeopark v Hanušovciach nad Topľou. Po prekročení brány, ktorá oddeľuje 21. storočie, sa ocitnete v praveku. Vynikajúce miesto na prechádzku s deťmi a vzdelávanie sa netradičnou formou na čerstvom vzduchu. Archeopark v Hanušovciach nad Topľou ponúka poznanie piatich období praveku a raného stredoveku prostredníctvom piatich obydlí a ich vybavenia. 

Neďaleko tohto parku sa nachádza aj hanušovský kaštieľ. Je to jeden z najkrajších barokových kaštieľov v Prešovskom kraji. 

Lom v Skrabskom

Tak ako má Košický kraj svoju Beňatinu, tak má Prešovský kraj Lom v Skrabskom. V dávno opustenom a spodnou vodou zaplavenom lome sa kedysi ťažili vápenité sliene. Tento lom je úzko spätý s niekdajšou prvou modernou cementárňou na území Slovenska, ktorú založil Jozef Benczúr. Dnes je všetko inak a z veľkého lomu sa stalo obľúbené miesto pre turistov. Lom sa vyznačuje nádhernou tyrkysovou vodou. V spojení s okolitou prírodou sa vám otvorí zaujímavá a na Slovensku netradičná scenéria pripomínajúca divoký západ. 

Šarišský hrad 

Neďaleko mesta Prešov sa vypína Šarišský hrad, ktorý je najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho zastavaná plocha sa rozpína cez vyše 4 hektáre. V súčasnosti je tento hrad vyhľadávaným a obľúbeným miestom na výlety. Na hrad vedie spevnená asfaltová cesta, takže na svoje si prídu aj milovníci cykloturistiky. Okrem toho táto cesta slúži aj ako náučný chodník. Pýchou hradu je 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá ponúkne jedinečný výhľad na okolie. 

Údolie smrti – Dukliansky priesmyk 

V severovýchodnom kúte Slovenska, za mestom Svidník smerom na Poľsko, nájdete jedno z najzaujímavejších múzeí, ktoré sa nachádza priamo pod holým nebom. Toto múzeum pripomína najdramatickejší a najkrvavejší boj počas druhej svetovej vojny na našom území. Aj preto sa tento priesmyk nazýva Údolím smrti. Boje v tejto oblasti pripomína Duklianske bojisko aj pamätníky na Dukle a vo Svidníku. Medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná sa v Údolí smrti vo voľnom teréne nachádza 8 sovietskych tankov T-34. V oblasti nájdete aj 49 metrov vysokú vyhliadkovú vežu, ktorá poskytne jedinečné výhľady na oblasť, v ktorej prebiehala karpatsko-duklianska operácia. 

Pozdáva sa vám aspoň jeden náš tip na výlet? Ak sa na nejaký vyberiete, určite nám z neho pošlite fotku 😉 Ak ešte stále máte túlavé topánky, pozrite si našich 5 tipov na výlet v Košickom kraji.

Simona Ďurkovič

komentárov 6