EAST MAG
jan gordulic

J. Gordulič: Dáš človeku niečo zadarmo a zdrbe ťa, že 2 minúty z hodiny nešiel zvuk

Zákaz kultúrnych podujatí zaznel hneď na začiatku koronakrízy v rámci preventívnych opatrení – už 10. marca 2020. Od tohto termínu sa umelci z rôznych kultúrnych oblastí presmerovali do online priestoru, cez ktorý komunikovali so svojimi fanúšikmi. Domácu karanténu využila aj slovenská stand-up comedy show Silné reči, ktorú vedie Ján Gordulič.

Porozprávali sme sa s ním o príprave na stream, realizácii vlastnej televízie aj IT znalostiach.

REKLAMA

Silné reči začali streamovať hneď prvý deň karantény. Mali ste live stream už vopred technicky zvládnutý, keď ste reagovali hneď na karanténne opatrenia? 

Mňa počítače bavia a volal som kamarátovi, ktorý nám robí veľa technických vecí, s otázkou, ako to robiť. Povedal mi, že si mám zobrať ZOOM Call a odvysielať ho cez OBS, free softvér na vysielanie. Najprv sme začali len na Facebooku, no ľudia chceli stream aj na YouTube. Hľadal som nejaké riešenie a našiel som platenú službu, ktorá však bola drahá. Tak som si nakonfiguroval server, na ktorom som rozbehol streamovanie na oboch kanáloch. 

Od každovečerných streamov ste prešli až k vlastnej televízii Silné reči TV. Vzišla z pandémie alebo bola plánovaná skôr? 

Už od jesene som vymýšľal, že by sme sa mali presunúť viac do onlinu a ukázať, že komici sú aj scenáristi, moderátori, možno trochu herci. Keď sme plánovali televíziu pôvodne, prišli sme na to, že na to nemáme peniaze, potom sa nám zrušili predstavenia… Ale povedali sme si, že keď to máme spraviť, tak nech to je teraz, kým sú ľudia doma, aby ich to zasiahlo. 

Je v dnešnej dobe náročné produkovať vlastný televízny obsah?

Má to 2 rozmery – nejaká amatérska produkcia je jedna vec, no my sa to snažíme robiť na profesionálnej úrovni. Osvetľujeme priestory, točí sa na polo-profi foťáky, strihá nám to človek, ktorý má za sebou televízne relácie. Zadarmo to robia účinkujúci a scenáristi, strihača normálne platíme. Zatiaľ nás to vychádza na nejakých 5 až 10 000 eur mesačne. Nie je to lacné, najmä technika na úvod nebola lacná, ale ak to má vyzerať profesionálne, tak to je potrebné. Ale inak sa určite zlacnila výroba videa – existujú aj strižne zdarma a dajú sa kúpiť kvalitné foťáky – napríklad môj so statívom stál 700 eur. 

Náklady chcete vykrývať predplatným, ktoré televízia ponúka. Aký je oň zatiaľ záujem?

Zatiaľ to je v desiatkach predplatiteľov. Na to, aby sme boli na nule, potrebujeme tých 600 až 1 000 mesačných predplatiteľov, čo, verím, dosiahneme. Len musia tomu ľudia uveriť, televízia musí fungovať a vydržať tempo, aké má – každý deň publikujeme jednu novú epizódu z relácií, ktorých je viacero a to tempo je vražedné. Ja osobne to vidím na september až november, kedy by sme mohli mať 1 000 predplatiteľov, a budem spokojný. Sú ľudia, ktorí si hneď kúpili aj ročné predplatné, čo je pre nás veľký záväzok, ale najviac potrebujeme pravidelných mesačných predplatiteľov. 

Vráťme sa k streamovaniu. Skúšali ste okrem ZOOMu aj niečo iné? 

Skúšali sme Jitsi Meet, čo je free systém a mal som ho nasadený na serveri. Bola to však motanica a ľuďom nefungoval. Hľadali sme niečo, čo bude na prvú fungovať čo najväčšiemu počtu ľudí. A bol to ZOOM. Sám som bol prekvapený, čakal som Skype alebo Hangouts. Najmenej ľudí však malo problém so ZOOMom a boli sme radi, že to funguje. Kúpil som si aj mesačný paušál, aby nám to vyriešilo hovory nad 40 minút. Do streamov sme časom začali pridávať aj klipy, hudbu a to nemôžeš robiť, kebyže sa stále vraciaš k tomu istému problému, že niečo nejde. Tak sme zostali pri ZOOMe. 

Aký najväčší technický problém ste museli riešiť?

Na začiatku som vysielal cez svoj domáci linuxový server. Zhodou okolností sme mali hosťa Sajfu a vyšiel nový stand-up Louis C.K. Ja som si ho začal hneď sťahovať, ten 1,5 Giga, počas streamu a celý stream spadol, lebo som neuvedomil, že som si sťahovaním zahltil celú linku. Spadlo to celé asi trikrát a museli sme to reštartovať. 

Aký najväčší počet divákov zaznamenali Silné reči počas streamovania?  

Myslím, že najviac to bolo niečo okolo 3 500 divákov dokopy na Facebooku aj YouTube, takéto rekordy boli prvé 2 týždne skoro na každom podcaste. Teraz to už je menej, aj keď baby so Žencastom si stále držia čísla. 

Nestreamovali ste počas celej karantény len vy sám… 

Nie, po 2 týždňoch to už bolo celkom náročné vysielať každý večer a my máme v tíme Silných rečí šikovných ľudí aj IT-čkárov. Vysielali okrem mňa Dano Čistý, ktorý je administrátor a streamuje aj nejaké hry, Maťo Hatala, ktorý je grafik, má dobrý počítač a je doma v IT, a Gabo Žifčák. Ten má šikovného spolubývajúceho, ktorý mu pomáha aj s točením vlastného projektu Lužifčák.  

Na tému streamovania ste viedli aj vlastný online workshop… 

Áno, bol nakoniec zadarmo, pretože mi ho zasponzorovalo Lenovo, s ktorým mám dlhodobejšiu spoluprácu. Rovnako sa nám na Silné reči streamy ozval napríklad Budiš, ktorý nás tiež sponzoroval. Všetky naše workshopy sú dostupné na našom webe. Môjho sa zúčastnilo najviac 80 až 100 ľudí, po zverejnení si ho pozrelo okolo 1 600 ľudí, je to aj preto, lebo streamovanie je predsa len špecifická vec a nie je to workshop pre každého. Najpredávanejší bol workshop Maka o anglickej konverzácii, kde sa predalo 90 až 100 lístkov, čo je dokopy 500 eur a komikovi ostáva polovica bez toho, aby odišiel z domu. 

Najlepšie bolo, že po mojom hodinovom workshope o tom, ako správne streamovať, sa mi ľudia pri streamoch pravidelne smiali za moje chyby. Keď sme chceli pomedzi naše rozprávanie púšťať videjká, tak to už bolo technicky náročnejšie a niekedy som zabudol zapnúť či vypnúť mikrofón. 

Ako vnímate hejty v komentároch? 

Vždy sa nájdu takí dvaja-traja „trti”, ktorí budú džubať. To ma strašne baví – dáš človeku niečo iné zadarmo počas krízy a oni ťa budú džubať za to, že 2 minúty z hodiny nešiel zvuk a ako si to dovoľuješ. Tak prepáč, vrátim ti peniaze – aha, vlastne za to neplatíš….

Ale takýchto komentárov bolo minimum. Už dlhodobo sledujeme to, že čokoľvek dáme na sociálne siete, tak ľudia, ktorým sa to páči, dajú lajk, ale tí, čo idú frflať, píšu komentáre. Potom máš pocit, že sa to ľuďom nepáči, pričom máš 1 500 lajkov a 6 otrasných komentárov. A na YouTube to je ešte drsnejšie, tam som bez milosti schovával komentáre a vyhadzoval ľudí z konverzácie, ktorí prišli nadávať. 

Čo ste sa naučili počas karantény? 

U nášho Jara Abaffyho som si kúpil kurz na 10 lekcií online administrácie Linuxu. Takže mám teraz vo Fínsku v Upcloud prenajatý cloudový server so 4 procesormi a tam mám spustené veci, ktoré potrebujem používať. Práve ten Linux si cením – že viem nainštalovať nový server, spustiť na ňom služby, zistiť, kde to nefunguje… Zlepšil som sa aj vo WordPresse, viem nájsť a nakonfigurovať plugin, vyriešiť veľa technických vecí, ale to nie je až také profesionálne, máme programátora, ktorý si vie sadnúť na tieto veci. 

Mal som chvíľku aj obdobie varenia a spoznávania nových miest v prírode, ale to ma prešlo. Rozvinul som aj našu terasovú záhradku, kde som natiahol automatickú závlahu. A naučili sme sa byť so ženou dlho doma. Ona si zvykla, že môžeme byť doma a nerozprávať sa vkuse a ja som si zvykol, že nemusím mať výčitky preto, že mám svoje aktivity a potrebujem sa im venovať a mať svoj priestor vo svojej pracovničke. 

Aké máte plány do budúcna so Silnými rečami?

Rozmýšľame, že necháme aspoň jeden stream týždenne, ľudia si naň zvykli a ponúkal by taký aktuálny pohľad do diania Silných rečí. Chceme však všetkých tlačiť na Silné reči TV, kde sú super programy a plánujú sa ďalšie. Stredu 3. júna máme prvé vystúpenie v Humennom a potom v Banskej Bystrici v menšom prevedení.

A aké máte najbližšie plány vy?

Ja budem momentálne 4 dni v Prešove vo virtuálnom štúdiu v rámci VSE unIT conference. Celodenný event je rozdelený do 3 dvojhodinových blokov. Vďaka tejto konferencii som v minulosti objavil viac Košice, teraz sa teším na Prešov. 

Z programu ma zaujal týpek z Market Locatoru o mobile trackingu – ako vedia na veľmi malé lokácie posielať cielené reklamy – napríklad kaderníctvo na Furči. Alebo téma Mad Men vs. Math Men – veľmi ma zaujali Big Data a to, čo všetko sa dá s dátami robiť a ako sa dajú zo správania ľudí zisťovať rôzne veci a cieliť podľa nich. Tak ako chodili počas korony zvesti, že sa vrátilo 15 000 Slovákov z lyžovačky v Taliansku – to boli anonymné dáta, z ktorých sa ale dalo predpokladať, čo sa stane…

vse unit conference gordulic
foto: VSE unIT conference

Čo ďalšie Vás z IT láka?

Mňa láka administrácia Linuxu stále a strašne by som sa chcel zlepšiť v Pythone, aby som si vedel napísať nejaké veci. Musím si však nejako zorganizovať čas a začať asi aj viac športovať, lebo korona nechala na mne stopu. 

Ak vás baví humor Silných rečí, môžete ich nový televízny projekt podporiť aj vy.

Edita Fabian Hilgartová

komentáre 2