EAST MAG
tipy na vylet kosicky kraj

5 tipov na jednodňové výlety v Košickom kraji

Dovolenka v zahraničí je, zdá sa, v nedohľadne, no je to skvelý dôvod na to, aby sme si vytvorili lepší vzťah k vlastnej krajine. Slovensko je krásny, rozmanitý štát, ktorý vás svojimi zákutiami milo prekvapí. Na postupné objavovanie sa hodia aj jednodňové výlety, s ktorými netreba čakať na voľno v práci.

Nie je pravda, že na východe nič nie je. Okrem milých, šikovných a kreatívnych ľudí sa máte kam vydať aj na potulky.  Preto vám ponúkame 5 skvelých tipov, na výdatné jednodňové výlety v Košickom kraji, pri ktorých zrelaxujete, vyčistíte hlavu a niečo aj uvidíte. 

Vinianske jazero – Viniansky hrad 

Skvelý a pohodový výlet, ktorý môžete začať na Vinianskom jazere. Pokocháte sa príjemnou prírodou a zelenkavým jazerom, ktoré v lete žije rôznymi voľnočasovými aktivitami i vodnými radovánkami. Pustite sa najprv po žltej značke, ktorá vás navedie na chodník medzi chatkami a následne do príjemného lesa. Cestičkou sa dostanete k asfaltke, odtiaľ je to na hrad približne 45 minút. Asfaltku z oboch strán lemuje les a posledný úsek cesty prejdete lesnou cestou.

Viniansky hrad aj pre svoju rekonštrukciu, ktorá trvá od roku 2011, patrí medzi TOP výlety v Košickom kraji. V jeho priestoroch môžete nájsť nástroje z obdobia, v ktorom bol postavený. Okrem toho vás milí stavbári v dobových kostýmoch prevedú po hrade a porozprávajú vám rôzne zaujímavosti a  jeho históriu. Vyjdite na hradby a nezabudnite sa pokochať krajinou, ktorá sa vám rozprestrie ako na dlani. Vychutnajte si pohľad na šíre polia, na neďalekú vodnú nádrž Zemplínska šírava či malebné okolité dedinky. 

Okrem toho je táto nenáročná turistika vhodná aj pre cyklistov, ktorí milujú MTB cyklistiku. Či už sa vyberiete priamo z Vinianskeho jazera, alebo zo Zemplínskej Šíravy, váš výlet na tento hrad bude stáť za to. 

Morské oko – Sninský kameň 

Morské oko je obľúbenou destináciou pre jednodňové výlety. Veľké Vihorlatské jazero – ako ho v minulosti nazývali, je tretím najväčším prírodným jazerom na Slovensku. Patrí medzi obľúbené destinácie na prechádzky či pohodové turistiky. Výdatnú prechádzku si môžete dať okolo jazera. Odtiaľ sa však môžete vydať na rôzne zaujímavé turistiky. Jednou z nich je výstup na Sninský kameň. 

View this post on Instagram

Calm

A post shared by Peťo Košťany?@plny_seba (@peterko_peterson) on

Turistika nie je náročná. Treba sa však pripraviť ( aj psychicky) na rôznorodý terén a strmé stúpanie. Približne v strede výstupu si môžete oddýchnuť na čistinke, na ktorej sa nachádza socha anjela vytesaná do kameňa. Od tohto odpočívadla je to na Sninský kameň približne 30 minút. Chodník už nie je taký strmý, no je značne kamenistý. Odrazu bude pred vami stáť obrovská skala. Pri výstupe na ňu buďte mimoriadne opatrní. Na vrchol sa dostanete len vďaka strmému kovovému rebríku. Na jeho vrchole sa budete cítiť ako malý boh. Odtiaľ môžete vidieť Morské oko, lesy, polia, dediny, mestá. Výhľad a oddych si zaručene užijete. 

Vyhliadková veža Tokaj  

V malebnej vinohradníckej oblasti neďaleko Trebišova je skutočne čo obdivovať. Okrem vychutnávania a degustovania lokálnych vín a prechádzok medzi nekonečnými zelenými vinicami si v tejto oblasti môžete solídne zabajkovať. Východiskom by mohlo byť práve mesto Trebišov, odkiaľ sa pustíte na juh smerom k maďarským hraniciam. Z Trebišova je do vinohradníckej oblasti len niečo cez 20 kilometrov. Tu vás osloví vyhliadková veža v tvare suda, ktorá je symbolom vinohradníckej oblasti. Môžete si pri nej oddýchnuť a zhora sa dívať na zelené lány viniča. 

Táto dvanásť metrov vysoká veža skrášľuje tento región od roku 2015. Návštevníkom je k dispozícii na vrchole veže aj ďalekohľad, cez ktorý si môžete detailnejšie pozrieť jednu z najmenších no najvýznamnejších vinohradníckych oblastí na Slovensku. 

View this post on Instagram

#tokaj #vyhliadkovavezatokaj #trip #vyletik

A post shared by ??????? (@_monsignornicolinka_) on

Náučný chodník v Medzeve 

Nie tak ďaleko od Košíc, smerom na Štós medzi Košickou kotlinou a Volovskými vrchmi  sa rozprestiera obec Medzev. Kto nepozná jej históriu, povie si, že je to len obec. Od roku 2018 však ukrýva náučný chodník, ktorý vás zavedie do minulosti tejto baníckej obce. Príjemná prechádzka, počas ktorej si užijete všetky možné terény sa určite zapíše medzi vaše obľúbené výlety v kraji.

Od prašných ciest, cez kopce, až po lesné cestičky. Po celej dĺžke chodníka máte 10 zastavení. Pri každom je tabuľa, ktorá opisuje čo sa na danom mieste v minulosti odohrávalo. Na potulkách touto krajinou tak môžete vidieť mlynské koleso, spaľovňu zvierat, repliku historickej pece zo 16. storočia či vstupy do štôlní. Pomalým krokom a vychutnávaním si okolitej prírody vám toto miesto prirastie k srdcu. 

Jasovská jaskyňa – náučný chodník Jasovské skaly

Ak by sa vám po výlete v Medzeve málilo chodenia a objavovania, cestou sa môžete zastaviť v obci Jasov. Je to rozsiahla no malebná dedina, ktorá má každému prieskumníkovi a výletníkovi čo ponúknuť. Na východnom úpätí Jasovskej skaly, ktorá je súčasťou Národného parku Slovenský kras, sa nachádza Jasovská jaskyňa. Tá dosahuje dĺžku 3811 metrov. Z rôznych tvarov riešnej modelácie sú najvýraznejšie stropné korytá. Bohaté stalagmity, stalagnáty, štíty, bubny a iné formy vás očaria.

Z prehliadky jaskyne sa vyberte smerom na náučný chodník Jasovskej skaly, ktorý bol vytvorený v roku 1989. Táto príjemná prechádzka na vrchol skaly odhalí jedinečné výhľady na obec Jasov a neďalekú prírodu. Cestou dole určite nesmiete minúť kláštor premonštrátov, ktorého prvá budova bola postavená už v roku 1228. 

Pozdáva sa vám aspoň jeden náš tip na výlet? Ak sa na nejaký vyberiete, určite nám z neho pošlite fotku 😉

Simona Ďurkovič

komentáre 3