EAST MAG
mobil

Aplikácia Covid-19 Zostaň zdravý funguje na Bluetooth

Po vypuknutí pandémie sa na Slovensku aj v celom svete zapojili do boja s vírusom aj developeri a IT špecialisti, ktorí prichádzajú s možnými riešeniami pre elimináciu šírenia nákazy alebo pre podporu pandémiou zasiahnutých oblastí spoločenského života. Jedným z riešení je aj aplikácia Covid-19.

Cieľom Európskej komisie pri všetkých týchto snahách je zjednotenie aplikácií, ktoré sa vyvíjajú na boj proti šíreniu koronavírusu. Doposiaľ sa totiž vyvinuli aplikácie v 28 krajinách sveta, z toho je 11 európskych. V našich končinách už v marci vznikla aplikácia Zostaň zdravý. V súčasnosti je táto aplikácia oficiálnou pre boj proti šíreniu pandémie a pod názvom Covid-19 Zostaň zdravý je dostupná pre Android aj iOS.

REKLAMA

Vznikla za 14 dní

Aplikáciu vytvorili slovenskí dobrovoľníci a odborníci, pričom vychádza z aplikácie, ktorá bola všetkým krajinám odovzdaná zdarma a má slúžiť ako nástroj pre zdravotnícke organizácie pri snahe rýchlejšie predchádzať koronavírusu. V budúcnosti by mala byť použiteľná pri akomkoľvek inom type ochorenia.

V opise aplikácie Covid-19 Zostaň zdravý v Google Play znie: „Táto aplikácia vznikla v extrémnych podmienkach, len za 14 dní pri 12 hodinovom programovaní denne, aby sme sa mohli vysporiadať čo najrýchlejšie s nákazou Covid-19. Ide o pro-bono aktivitu zoskupením iniciatív Zostanzdravy a Sygic, ktorej výsledok je zadarmo odovzdaný štátu s cieľom pomôcť všetkým obyvateľom Slovenska. Veríme, že technológie nám v tejto situácii vedia veľmi pomôcť. Aplikácia bude denne updateovaná, pri výskyte akýchkoľvek problémov.”

Využíva push notifikácie

Pred používaním si aplikácia Covid-19 Zostaň zdravý vyžaduje povolenie prístupu k Bluetooth, GPS a notifikáciám. Porstredníctvom Bluetooth bude aplikácia vedieť zistiť kontakt s infikovanou osobou. Ak smartfón rozozná iné blízke Bluetooth zariadenie a kontakt prekročí stanovené časové trvanie, aplikácia zaznamená približnú GPS polohu a anonymne zapíše obidve zariadenia na server.

Keď osoba zistí, že bola infikovaná, prostredníctvom aplikácie ju kontaktuje zdravotnícky pracovník a vyžiada si jej identifikačné číslo, aby všetci ostatní používatelia aplikácie, ktorí prišli do kontaktu s infikovanou osobou, dostali upozornenie o tejto informácii.

Vďaka približnej GPS polohe vedia zdravotnícki pracovníci mapovať šírenie nákazy. Cieľom aplikácie je teda lepšie detekovať možných novonakazených ľudí. Ak dnes testovanie odhalí pozitívny výsledok u niekoho, na mieste sú vždy otázky, s kým daná osoba prišla do kontaktu, keďže boli vystavení vírusu. Tu však človek, najmä ktorý nevedel, že je infikovaný, nevie zahrnúť aj osoby, ktoré stretol napríklad v obchode či v MHD. Tento problém rieši aplikácia Covid-19.

Edita Fabian Hilgartová

komentár: 1