EAST MAG
spoocenska hra

Zabudnite na Človeče, skúste tieto spoločenské hry

Jedným zo zaručených spôsobov, ako tráviť spoločný čas – či už s rodinou, alebo priateľmi – sú spoločenské hry. Áno, stále majú svoje miesto popri silnejúcich počítačových hrách a gamingu.

Základnou výbavou chát či domácností bývajú Activity, Scrabble, Človeče či karty. Trh so spoločenskými hrami je však omnoho pestrejší a na svoje si príde každý.

REKLAMA

Potvrdil nám to Gabriel Horváth z tímu Pop-Cult, ktorý sa venuje popkultúre a vyskúšal také spoločenské hry, o ktorých ste možno v živote nepočuli 🙂

Ak chcete objaviť nové spoločenské hry, prečítajte si jeho tipy.

Spoločenské hry už vôbec nie sú len o náhodnom hodení kocky či očíslovaných kartách. Práve teraz sme v dobe, kedy sa táto aktivita zmenila na nepoznanie a dokážeme nimi rozvíjať dôležité časti našich osobností. Nielen komunikáciu a obchod, ale aj abstraktné, kreatívne, strategické či kritické myslenie. Z Človeče a Monopoly sa tak stali symboly hier, ktoré vo svojej zbierke mať nechcete.

1. Hry pre rodiny s menšími deťmi

Presne tu leží mýtus o tom, že Monopoly je dobrá rodinná hra. Keď sme mali len tieto hry, samozrejme, že boli dobré, pretože sme pri nich strávili čas s rodinami. Ja osobne si pamätám, ako mi pri obdobnej hre otec zničil podnik a prišiel som na mizinu, tak som sa schoval pod posteľ a plakal. Toto doma nechcete.

popcult yogi spolocenska hra
foto k článku: Pop-Cult Magazín

Dnes poznáme veľmi veľa hier vhodné aj pre menšie deti, ktoré do hrania zapoja aj pohyb. K týmto hrám patrí napríklad JunkArt: Umenie z odpadu, Drop It alebo hry Yogi a Yogi Guru. Práve posledné dve som mal nedávno možnosť hrať s deťmi. Posadajte si okolo stola, uistite sa, že v prípade pádu pri vás nie sú ostré predmety a na stôl položte kôpku kariet. Celá hra spočíva v tom, že si potiahnete kartu a musíte kartu položiť, kam vám karta káže. Držte kartu medzi pravým uchom a hlavou, karta sa musí dotýkať nosa, ďalšiu musíte držať na ľavom predlaktí, zatiaľ čo musíte mať hlavu nižšie ako obe ruky. Krkolomné pozície vašich protihráčov vás dokážu poriadne zabaviť. Myslím, že práve táto hra je dobrá teraz, keď deti nemajú pravidelné hodiny telesnej výchovy.

2. Hry pre deti, ktoré rozvinú ich osobnosť

Určite veľa rodičov nechce, aby sa pri hraní deti… len hrali. Pozrime sa preto na hry, ktoré dokážu rozvinúť kreativitu či logiku. Pred pár rokmi vydavateľstvo Albi preložilo strategickú hru, ktorá vznikla na základe peknej kresby – Scythe. Túto hru tento rok vydali aj vo verzii pre deti, kde vojnu nahradí koláčová bitka a ozrutné mechanické jednotky nahradia krásne milučké zvieratká zbierajúce jablká.

My Little Scythe vznikla ako domáci projekt otca, ktorý chcel aby sa jeho dcérka mohla hrať s rovesníkmi. Preto vytvorili hru pre deti, ktorá ich prinúti rozmýšľať nad ďalšími krokmi. Najkrajším je na hre ich uvažovanie – keď teraz vezmem dve jabĺčka, na ďalšie kolo budem mať ďalšie dve a môžem ich odniesť do hradu. Práve takýmito spôsobmi deti začnú rozmýšľať nad ďalšími ťahmi, trénovať svoju logiku a stratégiu, nehovoriac o elementárnom počítaní.

popcult my little scythe spolocenska hra

Z týchto hier by som spomenul ešte hru Lanterns, ktorá sa javí ako spojenie poker-domino. Na stôl ukladáte doštičky s farebnými lampiónmi, ktoré, ak chcete veľa bodov, musíte spájať farebne. Pri tejto farebnej hre tak tvoríte kombinácie a zberáte karty, za ktoré si kupujete body. Veľmi peknými abstraktnými hrami ako Azul, KanaGawa, alebo Dixit ich rovnako dokážete zabaviť a prebudiť v nich zmysel pre kreativitu.

3. Kooperatívne hry

Jednou (pre mňa) z najzaujímavejších konceptov hrania je kooperácia. Ak máte doma hráčov, ktorí si neprajú alebo sa zvyknú hádať, skúste im dať hru, kde spolu bojujú za jeden cieľ. Z vlastnej skúsenosti viem, že dobrým štartom je Pandemic. Pre túto dobu celkom príznačná hra, pretože 4 hráči spolu musia vynájsť lieky na 4 choroby, ktoré sa šíria svetom. Spolu tak musia koordinovať pohyby zdravotníka, hygienika, dispečera a iných postáv, ktoré majú rôzne schopnosti. Vy cestujete po svete a liečite chorých, budujete výskumné stanice a predávate si navzájom skúsenosti.

Moje okolie zaujala aj hra Big Book of Madness (CZ – Velká kniha strašlivých čar), kde ste ako študenti mágie otvorili strašný grimoár a vypustili príšery. Tie máte zapudiť tým, že si navzájom pomáhate kúzlami. Tieto hry sú väčšinou dobrým štartom do hrania nielen pre vás, ale aj pre deti, keďže si s nimi viete navzájom pomáhať. Ak chcete vyskúšať spoluprácu blízkych, alebo plánujete teambuilding, tak tieto hry sú dobrým testom osobnosti.

4. Hry, ktoré spájajú stolovú zábavu a moderné zariadenia

Ďalším prvkom, ktorý nám dokazuje, že hry už nie sú len o opakovaných akciách, je aj to, že dizajnéri sa snažia implementovať do nich moderné zariadenia. Dobrým príkladom je hra Alchemists (CZ – Alchymisté), kde okrem veľmi dobre využitej kombinatoriky používate svoj smartfón. Hra pre 2 až 4 hráčov, kde si každý na svojom telefóne zapne aplikáciu a nastaví rovnaký kód hry. Princíp je jednoduchý – pre 8 surovín máte priradiť presne 8 zložení. Suroviny so sebou kombinujete a miešate elixíry, predávate ich a publikujete svoje teórie, za ktoré získavate prestíž.

Takýchto hier je pomerne dosť, pretože tento trend sa začal rozvíjať. Ak si pamätáte videohru XCOM, v ktorej bojujete proti mimozemskej invázii, môžete si sadnúť a nechať aplikáciu riadiť vaše hranie.

popcult xcom spolocenska hra

Veľmi dobrou hrou, ktorú sme nedávno mali možnosť zahrať si, je Kronika zločinu. V aplikácii máte dopredu pripravený scenár, ktorý vás vedie prípadom. Vy a partia vyšetrovateľov ste na tento prípad pridelený a svojou dedukciou musíte prísť na riešenie. Počas hrania skenujete miesto činu, iné lokácie, vypočúvate svedkov a hľadáte stopy. Ak teda máte radi detektívky, skúste aj toto.

5. Hry pre hardcore hráčov

Či už ide o hry založené na zbieraní bodov, alebo ovládanie čo najväčšieho územia, tieto hry sú väčšinou hlboko tematicky zamerané. V poslednej dobe vzniká napríklad veľa hier s tematikou osídľovania vesmíru. Jednou takou hrou (jedna zmojich obľúbených) je Terraforming Mars (CZ – Mars: Teraformace), kde je vašou úlohou, ako inak, osídliť Mars. Červená planéta je nehostinná a preto je počas hry potrebné zvýšiť TEPLOTU, zabezpečiť dostatočný prísun KYSLÍKA a dozrieť na to, aby bol na planéte dostatok VODY. Každý z hráčov predstavuje inak zameranú korporáciu, ktorá sa o teraformovanie planéty snaží a tým sa mení aj štýl vášho hrania. Na hre je najkrajšie to, že každým jedným dielikom sa pred vami plocha Marsu zapĺňa a mení na druhú Zem. Potom, keď vidíte ako sa Mars zmenil, vám niekedy ani nezáleží na tom, že ste prehrali o jeden bod.

Okrem týchto hier by som mohol spomenúť aj nedávnu novinku WINGSPAN (CZ – Na křídlech), v ktorej sa stanete profesionálnym ornitológom a vašou úlohou je prilákať do vášho terária čo najviac druhov vtákov. Medzi spoločenské hry pre náročnejších hráčov, samozrejme, patria aj niektoré tituly založené na filmových či knižných adaptáciách.

Hier je dnes extrémne veľa a je ťažko zhrnúť do článku len zopár, pretože pri jednej vám hneď napadne ďalších sedem. Vedeli by sme rozprávať o hrách podľa žánru, témy, spôsobu hrania, alebo iných rozdeleniach, no to by sme tu boli dosť dlho. Ak niekedy zájdete na náš Facebook PoP-Cult Magazín, nebojte sa nám ozvať a opýtať sa na zoznam hier napríklad na chatu alebo iné príležitosti.

komentáre 2